Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΔιατροφή Ποια τυριά περιέχουν περισσότερο αλάτι;

Ποια τυριά περιέχουν περισσότερο αλάτι;

από kmir

turiΦέτα, γραβιέρα, παρμεζάνα… Και ποιος δε λατρεύει το τυρί!

Είτε ως συνοδευτικό στα μακαρόνια είτε ως σνακ μαζί με λίγο ψωμί, το τυρί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και μας παρέχει πολύτιμο ασβέστιο.

Μερικά είδη τυριών κρύβουν όμως μια… διατροφική παγίδα, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες αλατιού.

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια γκάμα τυριών που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισάγονται από άλλες χώρες, ώστε να διαπιστώσουν ποια από αυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αναζήτησαν την ποσότητα αλατιού σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος για περισσότερα από 600 διαφορετικά τυριά, σύμφωνα με την ετικέτα που φέρει το εκάστοτε προϊόν ή την ετικέτα του τοπικού παρασκευαστή.

Κατά μέσο όρο, τα υπό μελέτη προϊόντα περιείχαν 1,7 (±0,58) γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού. Υπήρχαν βέβαια σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά είδος τυριού αλλά και για συγκεκριμένες μάρκες σε κάθε είδος τυριού.

Σε γενικές γραμμές, το χαλούμι και το blue cheese ήταν τα τυριά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι (2,71±0,34 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού και 2,71±0,83 γραμμάρια αλατιού ανά 100 τυριού αντίστοιχα).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η φέτα, με μέση περιεκτικότητα αλατιού λίγο παραπάνω από τα 2,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Αντιθέτως, το τυρί τύπου cottage ήταν αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι (0,55±0,14 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού).

Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα αλατιού για τους ενήλικες δεν ξεπερνά τα 6 γραμμάρια, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το θαλασσινό νερό περιέχει περίπου 2,5 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια.

 

www.onmed.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies