Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Ποια είναι η σωστή χρήση του θήλαστρου;

Ποια είναι η σωστή χρήση του θήλαστρου;

από kmir

Mother-breast-feeding-babyΥπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η χρήση θήλαστρου είναι απαραίτητη.

Του Νίκου Βαράκη, παιδιάτρου, www.paidiatre.gr

Παραδείγματα είναι η προσπάθεια να «χτίσουμε» καλή παραγωγή γάλατος, η απομάκρυνση του μωρού από την μαμά ( π.χ νοσηλεία ή ακόμα και κοινωνική υποχρέωση) ή έστω η επιθυμητή αποσυμφόρηση του μαστού και η δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλατος.

Ακολουθούν συμβουλές που ελπίζω πως θα σας βοηθήσουν στην χρήση του θήλαστρου.

Πως δουλεύει η αντλία μητρικού γάλακτος;

– Πριν ξεκινήσετε την άντληση, προσπαθήστε να διεγείρεται το αντανακλαστικό διάθεσης γάλατος (milk ejection reflex).

– Για 1-2 λεπτά πριν την έναρξη της άντλησης κάνουμε ελαφρό μασάζ στους μαστούς με ένα ζεστό ύφασμα, ζεστές κομπρέσες ή ακόμα και απλώς ζεστά χέρια. Κάποιες μαμάδες προτιμούν ένα ζεστό ντους.

-Μπορείτε να βάλετε το μωρό στο ένα στήθος ενώ ετοιμάζετε και στην συνέχεια αντλείτε το άλλο.

-Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο μέγεθος χοάνης στην αντλία, ώστε να σας εξασφαλίζει καλή εφαρμογή χωρίς να τραυματίζεται το στήθος.

-Χρησιμοποιήστε στην αντλία την πίεση που θα σας εξασφαλίσει ροή γάλατος, χωρίς όμως να σας κάνει να πονάτε.

-Κάντε μασάζ-μαλάξεις στο στήθος, πριν αλλά και κατά την διάρκεια της άντλησης.

-Δώστε χρόνο στην παραγωγή για να ξεκινήσει χωρίς να αγχώνεστε! Η ποσότητα αλλά και ο χρόνος άντλησης διαφέρει από μητέρα σε μητέρα. Υπάρχουν γυναίκες που μέσα σε 30 δευτερόλεπτα παράγουν περισσότερα από 50ml, ενώ άλλες αντλούν για 5 λεπτά χωρίς να τρέξει σταγόνα γάλα.

Προφανώς, η μητέρα που χρειάζεται 4 λεπτά απλώς για να διεγείρει το αντανακλαστικό έκκρισης γάλατος, καθυστερεί περισσότερο σε κάθε άντληση από εκείνη που σε πέντε λεπτά έχει ολοκληρώσει το 99% της παραγωγής της.

-Το μωρό όταν είναι στο στήθος, αρχικά κάνει σύντομες και γρήγορες θηλαστικές κινήσεις προκειμένου να διεγείρει το αντανακλαστικό διάθεσης του μητρικού γάλατος και στην συνέχεια, οι θηλαστικές κινήσεις του αραιώνουν και γίνονται πιο αργές με μεγαλύτερη όμως ένταση στην απομύζηση(ρούφηγμα) του γάλατος που πλέον ρέει ευκολότερα από το στήθος.

Αυτές τις διαφορετικές φάσεις μπορεί η μαμά να τις μιμηθεί ρυθμίζοντας αρχικά το θήλαστρο σε γρήγορες στροφές-κύκλους η συχνότητα ανά λεπτό, με μικρή δύναμη άντλησης η αρνητική πίεση) και στην συνέχεια μετά από μερικά δευτερόλεπτα, όταν παρατηρήσει το γάλα να ρέει, χαμηλώνει τις στροφές-κύκλους και αυξάνει λίγο την δύναμη άντλησης, πάντα βέβαια μέχρι το σημείο που δεν θα της προκαλέσει πόνο ή ενόχληση.

Υπάρχουν και θήλαστρα δύο φάσεων που κάνουν αυτόματα την παραπάνω διαδικασία.

Μητέρα με αντλία 7, η διάρκεια άντλησης είναι περίπου:

• 10-15′ με απλή ηλεκτρική αντλία
• 10-20′ με χειροκίνητη αντλία
• 7-15′ με αντλία διπλής άντλησης

Οι παραπάνω χρόνοι είναι ενδεικτικοί και σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικοί ή απόλυτοι. Προσαρμόστε το χρονοδιάγραμμα στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.

-Αποφύγετε μεγάλα διαστήματα άντλησης χωρίς διακοπή.

-Διακόψτε την άντληση μόλις η παραγωγή μειωθεί πολύ ή σταματήσει. Προστατεύετε το στήθος από τραυματισμό.

-Πάντοτε καθαρίζετε καλά τα εξαρτήματα της αντλίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μετά από κάθε άντληση. Είναι σημαντικό να μειώσουμε τις πιθανότητες λοίμωξης του βρέφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ζεστό νερό, σαπούνι καλό ξέπλυμα και καλό στέγνωμα στον αέρα είναι αρκετά.

Μερικές παρατηρήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση:

Ορμόνες όπως η προλακτίνη, απαραίτητες για την παραγωγή γάλατος από το στήθος, εκκρίνονται σε διαφορετική ποσότητα μέσα στην διάρκεια ενός 24ώρου. Για αυτό η παραγωγή γάλατος διαφέρει μέσα στην ημέρα, ενώ επίσης επιβάλλονται οι αντλήσεις και την νύχτα όταν η παραγωγή μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Μικρότερα στήθη έχουν μικρότερη χωρητικότητα και για αυτό συνήθως χρειάζονται συχνότερες αντλήσεις στην διάρκεια μιας ημέρας, παρόλο που η συνολική ημερήσια παραγωγή δεν υστερεί σε σχέση με τα μεγαλύτερα στήθη. Έτσι, μητέρες με μεγαλύτερα στήθη μπορεί να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα γάλατος σε κάθε άντληση και να χρειάζονται λιγότερες αντλήσεις, όμως στο σύνολό του το καθημερινό γάλα για το μωρό, είναι ισόποσο είτε η μαμά έχει μεγάλο είτε μικρό στήθος.

Η ποσότητα του γάλατος που αντλείται εξαρτάται και από το βαθμό πλήρωσης του μαστού, με μεγαλύτερη ποσότητα γάλατος να βγάζουν τα στήθη που είναι πιο γεμάτα. Επίσης, τα στήθη που είναι γεμάτα γάλα χρειάζονται λιγότερο χρόνο για την έκλυση του αντανακλαστικού διάθεσης μητρικού γάλατος, οπότε συνήθως αδειάζουν συντομότερα και πιο αποτελεσματικα.

Μην ξεχνάτε την μοναδικότητά σας! Οδηγίες και πρακτικές που δουλεύουν άψογα για μια μητέρα που θηλάζει, μπορεί να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα σε κάποια άλλη.

Εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies