Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Πνιγμός στη θάλασσα ή στη πισίνα!

Πνιγμός στη θάλασσα ή στη πισίνα!

από kmir

hlie.tha.se.nikiswΗ βύθιση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος του παιδιού σε υγρό, αποτελεί αιτία παροδικής ή μόνιμης βλάβης και ακόμη σημαντική αιτία θανάτου διεθνώς.

Του Παναγιώτη Σπυρίδη, Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής, www.paidiatriki.gr

 Πνιγμός είναι ο θάνατος που επήλθε εντός των πρώτων 24 ωρών μετά τη βύθιση, ανεξάρτητα αν έχει γίνει ή όχι προσπάθεια ανάνηψης.

Ο όρος παρ’ ολίγον πνιγμός (Near Drowning), χρησιμοποιείται όταν το θύμα επέζησε πέραν των 24 ωρών μετά την βύθιση σε υγρό, ανεξάρτητα εάν στη συνέχεια επέζησε ή απεβίωσε.

Τελευταία ο όρος ¨παρ’ ολίγον πνιγμός¨ τείνει να εγκαταλειφθεί εξ΄ αιτίας του διαφορετικού περιεχομένου που δίνουν τα διάφορα κέντρα.

Επιδημιολογία!

Παρατίθενται ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η σοβαρότητα του προβλήματος.

Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος χάνει την ζωή του από πνιγμό κάθε 1 λεπτό της ώρας και πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμη συχνότερο, δεδομένου ότι δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα.

Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι τα επεισόδια πνιγμού είναι κατά μέσο όρο 8,4 /100.000 πληθυσμού, παγκοσμίως.

Από το σύνολο των θανάτων από πνιγμό το 40% ανήκει σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Σε παιδιά ηλικίας 1-4 έτη, ο θάνατος από πνιγμό είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των ατυχημάτων σε μερικές πολιτείες των Η.Π.Α. και στην Αυστραλία και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Η.Π.Α. συνολικά, καθώς και στην Αφρική.

Ο αναφερόμενος ως ¨παρ’ ολίγον πνιγμός¨ αποτελεί μια εξ΄ ίσου σοβαρή κατάσταση, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι 32 σε κάθε 100 παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Καλιφόρνιας το 1994, έχασαν τελικά την ζωή τους, ενώ 5-12% επέζησαν με πολύ σοβαρές νευρολογικές βλάβες.

Σε ότι αφορά στο φύλο, τα αγόρια είναι πλέον επιρρεπή των κοριτσιών, σε επεισόδια πνιγμών και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό κατά την εφηβική ηλικία.

Η γεωγραφική περιοχή, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τέλος οι συνθήκες της καθημερινότητας, επηρεάζουν σημαντικά την συχνότητα των επεισοδίων πνιγμού.

Σε πισίνες με γλυκό νερό συμβαίνουν τα περισσότερα επεισόδια πνιγμού σε αναπτυγμένες χώρες, ενώ σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε αγροτικές περιοχές, τα ατυχήματα συμβαίνουν σε ποτάμια, σε αρδευτικά κανάλια και σε μικρές λίμνες. Η χρήση αλκοόλ από εφήβους αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου.

Παθολογία του πνιγμού!

Είναι σε όλους γνωστού ότι το άτομο που προσπαθεί να αποφύγει τον πνιγμό εμφανίζει πανικό ή και καλεί σε βοήθεια.

Σε ότι αφορά τα παιδιά ο πνιγμός γίνεται ήρεμα, χωρίς αντίδραση και αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που τα επιτηρούν. Όταν τα παιδιά αντιδράσουν, αυτό εκδηλώνεται με κινήσεις πανικού και λιγότερο με επίκληση βοήθειας και ο πανικός από διαρκεί συνήθως 10΄΄ – 20΄΄. Τις περισσότερες φορές οι παρευρισκόμενοι θεωρούν ότι το παιδί παίζει.

Το αντανακλαστικό της κατάδυσης περιλαμβάνει προκλητή άπνοια και άπνοια και βραδυκαρδία. Όταν η άπνοια ξεπεράσει τα όρια της αντοχής πνιγμός, η κακή οξυγόνωση των ιστών προκαλεί ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Από 20΄΄ έως 5΄αργότερα εξαντλούνται τα περιθώρια και στα πλέον εκπαιδευμένα άτομα και αρχίζουν αυτόματες αναπνευστικές κινήσεις.

Το υγρό που εισέρχεται προκαλεί σύσπαση του λάρυγγα και προκειμένου για νερό, ίδιας έντασης πρόβλημα προκαλεί το γλυκό και το αλμυρό νερό.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο ο λάρυγγας χαλαρώνει και αρχίζει η είσοδος νερού στο βρογχικό δένδρο και τις κυψελίδες, το θύμα είναι πλέον χωρίς αισθήσεις.

Η μεγάλη βραδυκαρδία που ακολουθεί, καθώς και η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, οδηγούν στο θάνατο. Η όλη διαδικασία του θανάτου από πνιγμό είναι πιο πολύπλοκη, όμως είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή, ακόμη και από γιατρούς που δεν έχουν ειδική εκπαίδευση.

Παιδιά που επιβιώνουν λόγω διακοπής της διαδικασίας του πνιγμού, έχουν επί πλέον ανάγκη για εκτίμηση και αντιμετώπιση της υποθερμίας, της μείωσης του όγκου των κυκλοφορούντων υγρών, των τραυματισμών και τέλος των λοιμώξεων, όταν το υγρό είναι ακάθαρτο.

Η υποθερμία, που συμβαίνει ιδιαίτερα στα κάτω των 3 ετών παιδιά, μπορεί να δρα προστατευτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εμπλέκεται όμως και συνδέεται με αρρυθμίες απειλητικές για τη ζωή, διαταραχές της πήξης του αίματος και λοιμώξεις.

Η φροντίδα του παιδιού με πνιγμό στρέφεται προς τη διόρθωση της μειωμένης πρόσληψης οξυγόνου από τους ιστούς, και της υποθερμίας, καθώς και στην αναζήτηση τραυματισμών, όχι τόσο των εμφανών, όσο των βλαβών που δεν οδηγών σε εξωτερικές κακώσεις, όπως βλάβες σπλάχνων και της αυχενικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies