Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Πασχαλινοί κίνδυνοι για τα παιδιά!

Πασχαλινοί κίνδυνοι για τα παιδιά!

από kmir

Τα βεγγαλικά… Το φαγητό… Το αλκοόλ… 

Στην Ανάσταση το έθιμο των βεγγαλικών, δυστυχώς με τον τρόπο που γίνεται, έχει καταντήσει ένα «παιχνίδι ρουλέτας», που όμως κοστίζει ζωές κι αναπηρίες.

Τουλάχιστον όσον αφορά στα παιδιά, ιδίως τα μικρά, είναι μεγάλη ευθύνη των γονιών τους να τα προστατέψουν από τους ασυνείδητους ή απρόσεκτους, που δεν παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.

Τα μεγάλα παιδιά μαζί με τους ενήλικες, ιδιαίτερα την ημέρα του Πάσχα, μπορεί να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, το οποίο από μόνο του θα τους προκαλέσει εσωτερικές διαταραχές ομοιόστασης (αφυδάτωση κλπ) ή να είναι η αιτία ατυχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αν δε μπορούμε λόγω της ημέρας να περιορίσουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τις επιπτώσεις από αυτό. Η καλύτερη «θεραπεία» της μέθης είναι η ανάπαυση και η λήψη αρκετού νερού. Διάφορα άλλα «γιατροσόφια» ή μαντζούνια καλό είναι να αποφεύγονται.

Παραδοσιακά το Πάσχα έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα φαγητά, που δεν τα τρώμε τον υπόλοιπο χρόνο (πολλά αυγά, μαγειρίτσα, ψητό αρνί, κοκορέτσι, πολλά γλυκά κλπ).

Δε φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος από αυτά, παρά μόνο στομαχικές διαταραχές σε περίπτωση υπερφαγίας σε συνδυασμό με την οινοποσία. Δε χρειάζεται πανικός, ούτε υπερβολική εγκράτεια. Εξαιρούνται τα παιδιά, που έχουν κάποιο συνοδό πρόβλημα υγείας, πχ σακχαρώδη διαβήτη, όπου χωρίς να υπάρχει απαγόρευση θα πρέπει και να ρυθμίζεται η ποσότητα του φαγητού και να προσαρμόζεται η αγωγή που παίρνει (πχ ινσουλίνη).

Το κάπνισμα αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο υγείας. Η έναρξη και η συνέχιση του από την εφηβική ηλικία αποτελεί το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα της εποχής μας.

Αν και προφανώς δε συνδέεται άμεσα με τις γιορτές, η πιθανή ανοχή λόγω των εορτών μπορεί να είναι η αφορμή σταδιακού εθισμού και καθιέρωσης του ως δείγμα καλής και ευχάριστης ζωής. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία να εμπλακούν σ’ αυτή την ολέθρια για την υγεία συνήθεια.

Καλό Πάσχα. Καλή Ανάσταση!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies