Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Παραμονή στο μαιευτήριο & μυστικά!

Παραμονή στο μαιευτήριο & μυστικά!

από kmir

fysikos toketosΗ παραμονή στο Μαιευτήριο στην χώρα μας είναι 4ήμερη.

Την 5η ημέρα η μητέρα και το μωρό παίρνουν το εξιτήριο τους, ο καθένας από τον γιατρό του, η μητέρα από τον γυναικολόγο και το παιδί από τον παιδίατρο.

Του Αδάμη Θεόδωρου, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, www.adamismd.gr

Στην διάρκεια αυτών των ημερών η μητέρα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από την υπεύθυνη μαία, σε πάρα πολλά πράγματα που θα την βοηθήσουν όταν θα βρίσκεται μόνη στο σπίτι με το μωρό της.

Θηλασμός:

Η ενημέρωση για τον θηλασμό ξεκινά από την ημέρα του τοκετού. Την ίδια ημέρα γίνονται και οι πρώτες προσπάθειες θηλασμού. Δεν χρειάζεται να σας αγχώσει πρόσθετα το γεγονός ότι μπορεί να μην επαρκεί η ποσότητα γάλακτος για το μωρό.

Με το πέρασμα των ωρών και με την συνεχιζόμενη προσπάθεια ο μαστικός αδένας ξεκινά την παραγωγή γάλακτος. Τα κριτήρια του αν χόρτασε το μωρό ή όχι είναι έμμεσα αλλά ενδεικτικά. Εάν το μωρό στα μεσοδιαστήματα του θηλασμού κοιμάται έστω και για 2-3 ώρες σημαίνει ότι έφαγε ικανοποιητικά. Επίσης η θρέψη του αποδεικνύεται και από τις αλλαγές πάνας. Εφόσον τρώει παράγει και υπολείμματα.

Είναι απόλυτα φυσικό να χάνει βάρος τις πρώτες ημέρες της ζωής. Όλοι το πάθαμε αυτό, είναι το στάδιο προσαρμογής του στον κόσμο. Μην έχετε ανυπομονησία να το δείτε να θηλάζει σαν κάποιο μωρό που έχετε υπόψη σας. Μην ξεχνάτε ότι μόλις γεννήθηκε, χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Η μητέρα και το μωρό:

Το άγχος της μητέρας για το νεογέννητο μωρό της και η εστίαση της προσοχής της σε αυτό συνήθως την οδηγεί στο να παραμελήσει έστω και για λίγο τον εαυτό της. Εκεί ερχόμαστε εμείς να της θυμίσουμε τι θα πρέπει να κάνει ή τι αμέλησε να κάνει λόγω κούρασης, αϋπνίας, έντασης. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να μην είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι για ώρες. Δεν είναι ασθενής ούτε θεωρείται ασθενής μία γυναίκα επειδή γέννησε.

Παίρνει μεν κάποια φάρμακα (αντιβιοτικό, μητροσύσπαση και σποραδικά παυσίπονο) αλλά αυτά δεν αφορούν ασθένεια. Αντιθέτως μετατρέπει τον εαυτό της σε ασθενή όσο βρίσκεται ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Εάν έχει το μωρό της μαζί της στο δωμάτιο είναι καλό να προσαρμόσει το ωράριο του ύπνου της με το ωράριο του μωρού της. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο να γίνει στο Μαιευτήριο αλλά μπορεί να γίνει όταν επιστρέψει στο σπίτι.

Το δωμάτιο στο Μαιευτήριο αλλά και στο σπίτι πρέπει να αερίζονται. Η συμβουλή αυτή είναι και δική μας και των Παιδιάτρων όσον αφορά το μωρό. Ειδικά για το μωρό οι παιδίατροι είναι επιτακτικοί στο θέμα αυτό για την αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η παραμονή των 4 ημερών στο Μαιευτήριο δεν έχει να κάνει με την μητέρα αλλά με το παιδί. Οι παιδίατροι θέλουν να είναι σίγουροι για την υγεία του κάθε παιδιού πριν αυτό μετακινηθεί από τον χώρο του Μαιευτηρίου. οι πρώτες εξετάσεις του μωρού είναι καθορισμένες και γίνονται με ευλαβική ακρίβεια χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.

Αυτό είναι απόλυτα σεβαστό από όλους μας. Κανείς ποτέ δεν έχει αμφισβητήσει την ορθολογική τήρηση των κανόνων της Παιδιατρικής. Τα μωρά σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της αδυναμίας συνεννόησης μαζί τους θεωρούνται εξαιρετική περίπτωση και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies