Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Παιχνίδια στο νερό, με ασφάλεια

Παιχνίδια στο νερό, με ασφάλεια

από kmir

Στη βάρκα

Αρκετά από τα ατυχήματα συμβαίνουν σε θαλάσσια σκάφη στα οποία επιβαίνουν τα παιδιά για αναψυχή, σπορ ή για λόγους μετακίνησης:

 • Φορέστε στο παιδί σωσίβιο όταν είναι επιβάτης σε βάρκα ή όταν ασχολείται με θαλάσσιο σπορ.
 • Να έχετε τόσα σωσίβια στη βάρκα όσοι είναι και οι επιβάτες. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν στη βάρκα όλα τα απαιτούμενα σωστικά μέσα και πυροσβεστήρας.
 • Να οδηγείτε νηφάλιος, σεβόμενος τους κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας, να ξέρετε τον προορισμό σας και να έχετε τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας. Μην οδηγείτε μέσα στις ζώνες κολύμβησης
 • Μάθετε το δελτίο καιρού πριν να ξεκινήσετε.
 • Αν γίνει ατύχημα και ανατροπή της βάρκας, να μείνετε κρατημένοι πάνω της.
 • Αν ταξιδεύετε με καράβι, διαβάστε τις οδηγίες ασφαλείας που υπάρχουν στις καμπίνες ή στους χώρους συγκέντρωσης και δείτε πού υπάρχει εξοπλισμός διά-σωσης (σωσίβια κ.λπ.). Προσέχετε τα παιδιά όσο είναι στο καράβι.

Στα σπορ

 • Απαραίτητο το σωσίβιο. Το σωσίβιο στη θάλασσα είναι ό,τι και η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί φοράει το σωστό μέγεθος. Δείξτε του πώς χρησιμοποιείται.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για τη διεξαγωγή του σπορ.
 • Στο θαλάσσιο σκι πρέπει ο οδηγός της βάρκας να είναι έμπειρος, να τηρεί τις α-ποστάσεις ασφαλείας από τη στεριά και τ’ άλλα σκάφη. Επίσης, είναι απαραίτητο μέσα στο ταχύπλοο να υπάρχουν δύο άτομα (ο ένας οδηγεί και ο άλλος προσέχει τον σκιέρ).
 • Φορέστε το κράνος και τον υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό σε όποιο σπορ απαιτείται (π.χ., ράφτινγκ).

Πρώτες βοήθειες

Ύστερα από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό, οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε είναι οι ακό-λουθες:

 • Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.
 • Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μια πετσέτα. Πηγαίνετε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμα κι αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέ-σα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.
 • Αν το παιδί σας είναι αναίσθητο, δείτε αν έχει κάτι μέσα στο στόμα του και αφαι-ρέστε το. Τυλίξτε το παιδί με μια πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα, προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα.

Στο μεταξύ, ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166.

Ας σημειωθεί ότι η πιθανότητα να σωθεί ένα παιδί καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τα γεγονότα που θα συμβούν τα πρώτα 10 λεπτά. Η συνείδηση χάνεται, συνήθως, μετά τα 2 λεπτά, ενώ μη αντιστρεπτή εγκεφαλική βλάβη προκαλείται στα 4 έως 6 λεπτά. Η έκβαση για τα περισσότερα παιδιά με καταβύθιση εξαρτάται από την κα-τάσταση που διακομίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η ιατρική φροντίδα που θα παρασχεθεί εκεί φαίνεται ότι έχει πολύ μικρή σημασία για την τελική έκβαση. Συνεπώς, η πρόληψη αποτελεί το κλειδί για τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων, εξαιτίας πνιγμού. Από την άλλη, η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στον τόπο του ατυχήματος είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.

Infο: Μαθήματα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διεύθυνση Νοσηλευτικής-Υπηρεσία Αγωγής Υγείας, τηλ.: 2108227438. Σωματείο «ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», Μιχαλακοπούλου 159, ΤΚ:11527, Αθήνα, τηλ.: 2107486801-2

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies