Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Παιχνίδια στο νερό, με ασφάλεια

Παιχνίδια στο νερό, με ασφάλεια

από kmir

paixnidia-neroΗ Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια μόνο στα τροχαία, αλλά και στους πνιγμούς. Κατά μέσον όρο, κάθε χρόνο πνίγονται 250 κολυμβητές, κυρίως άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Συνολικά, από το 1987 έως σήμερα, έχουν χαθεί στις ελληνικές θάλασσες 4.349 άνθρωποι! Έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που έγινε σε 10 αντιπ-ροσωπευτικές χώρες, το 1992, κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση σε αριθμό πνιγμών ανά 100.000 κατοίκους, με ποσοστό 2,36%. Πρώτη έρχεται η Τσεχοσλοβα-κία, με ποσοστό 2,7%, και δεύτερη η Ιαπωνία, με 2,56%.

 

Του Άγη Τερζίδη, παιδίατρου

Γενικές συμβουλές

 • Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό! Σχεδόν όλοι οι πνιγμοί έχουν συμβεί γιατί το παιδί ξέφυγε από την προσοχή των γονιών του.
 • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κ.λπ.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης. Ασφαλέστερο θεωρείται το σωσίβιο, το οποίο πρέπει, όμως, να κρατάει το πρόσωπο του παιδιού έξω από το νερό.
 • Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη) από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέ-χετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
 • Μην θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι «απρόσβλητο» από πνιγμό, κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρα-κολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντοτε να βρίσκονται με παρέα (κατά προτίμηση με ενήλικα) μέσα στο νερό. Ένα παιδί ηλικίας 12 ετών πρέπει να μπορεί να κολυμπάει 200 μέτρα σε βαθύ νερό, προκειμένου να θεωρείται ότι ξέρει καλό κολύμπι.
 • Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπάει μόνο του! Το κολύμπι με άλλους είναι πιο διασκεδαστικό και, φυσικά, πιο ασφαλές.

Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Το παιδί στο οποίο έγινε έγκαιρα καρδιοα-ναπνευστική ανάνηψη έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.

Στο σπίτι

Στο εξωτερικό, πολλά περιστατικά πνιγμών συμβαίνουν στο μπάνιο του σπιτιού. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν είναι πολύ λίγες, πράγμα που δηλώνει ότι οι γονείς στη χώρα μας είτε δεν αφήνουν τα μικρά παιδιά να παίζουν στο μπάνιο, είτε είναι πάντα μαζί τους. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος πνιγμού μέσα στο σπίτι είναι υπαρκτός, γι’ αυτό και συστήνονται τα ακόλουθα:

 • Αν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο.
 • Αδειάστε την μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
 • Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
 • Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε να μην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.

Στην πισίνα

Οι πισίνες, παρότι δεν υπάρχουν πάρα πολλές στην Ελλάδα, ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό των πνιγμών και παρ’ ολίγον πνιγμών.

 • Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας, φροντίστε να την ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ. Στις ιδιωτικές πισίνες που είναι σωστά περιφραγμένες είναι 95 έως και 100 φορές λιγότερο πιθανόν να συμβεί επεισόδιο πνιγμού. Υπάρχουν επακριβείς οδηγίες για το ύψος της περίφραξης, αλλά και για την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα κάγκελα της περίφραξης. Τοποθετήστε πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να εί-ναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών σε αυτήν. Μά-λιστα, καλό είναι οι πόρτες να έχουν και ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό, που να ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στον χώρο της πισίνας. Βέβαια, τα προστατευτικά κάγκελα και οι «αποτελεσματικές» πόρτες είναι μέτρα πρόληψης, αλλά δεν μπο-ρούν επ’ ουδενί να υποκαταστήσουν την επίβλεψη! Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει στην πισίνα.
 • Βγάλτε τα παιχνίδια από τον χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει μέσα στο νερό.
 • Να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί ν’ αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει. Να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τους τηλε-φωνικούς αριθμούς ανάγκης.
 • Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλού-ρα κ.λπ.).
 • Προσέξετε αν το παιδί βρεθεί σε χώρο που υπάρχει πισίνα (φιλικό σπίτι, ξενοδο-χείο). Είναι σίγουρο ότι η πισίνα θα τραβήξει το παιδί, το οποίο θα βρεθεί ξαφνικά μπροστά σ’ έναν μεγάλο άγνωστο κίνδυνο. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του σ’ έναν καινούργιο χώρο, προτού ερευνήσετε για πιθανούς κινδύνους.

Στη θάλασσα

Οι περισσότεροι πνιγμοί στην Ελλάδα, όπως είναι και φυσικό, συμβαίνουν στη θά-λασσα. Έτσι, είναι απαραίτητο να διδάσκεται στο παιδί, από πολύ μικρή ηλικία, η α-σφαλής συμπεριφορά.

 • Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, έως ότου εξοικειωθεί με το νερό.
 • Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.
 • Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.
 • Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.
 • Κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies