Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Παιχνίδια για παιδιά 3 ετών!

Παιχνίδια για παιδιά 3 ετών!

από kmir

paixnidia 3 etwnΣυχνά, έρχονται γονείς και ρωτούν με ποια παιχνιδάκια πρέπει να παίζει το παιδί μου στην ηλικία των 3 ετών;

Της Σοφίας Μ. Κουλούρη, εργοθεραπεύτριας S.I., www.anaptixipaidiou.gr

Για ένα παιδάκι χωρίς δυσκολίες τα παιχνίδια που ακολουθούν είναι αυτά που προτείνονται με βάση τις δεξιότητες που έχει ήδη αναπτύξει. Ωστόσο, αν κάποιο παιδάκι εμφανίζει κάποια καθυστέρηση σε κάποιον τομέα της ανάπτυξης, τότε ίσως δεν μπορεί να καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία τα παιχνίδια αυτά.

1. Παιχνίδια με την μπάλα!
Καθίστε απέναντι από το παιδάκι σας και κυλήστε την μπάλα προς το μέρος του, ενώ αυτό με την σειρά του πρέπει να την πιάσει και να κάνει το ίδιο προς το μέρος σας.

Επαναλάβετε την ίδια άσκηση με την διαφορά, ότι τώρα θα σηκωθείτε όρθιοι και θα κλωτσάει απαλά ο ένας στον άλλο την μπάλα. Αφού καταφέρετε αρκετά καλά τις παραπάνω ασκήσεις, κάντε πάλι τις ίδιες με την διαφορά ότι τώρα η απόσταση μεταξύ σας θα γίνει λίγο μεγαλύτερη.

Αρχίστε τώρα να πετάτε την μπάλα στον αέρα και να πρέπει να την πιάσει ο κάθε ένας μόνος του. Ρίξτε την μπάλα στον τοίχο και πιάστε την… Ρίξτε την σε ένα μεγάλο καλάθι
βάλτε μερικά μπουκάλια στη σειρά και παίξτε bowling με την μπάλα σας.

2. Τουβλάκια για κατασκευές!

3. Βιβλία ( σύντομες ιστορίες ή ιστορίες δράσης, με ανάγλυφες εικόνες).

4. Πλαστελίνη!
Κυλάμε με την παλάμη του χεριού μία μπαλίτσα από πλαστελίνη πάνω στο τραπέζι.

Κυλάμε μια μπαλίτσα από πλαστελίνη ανάμεσα στις παλάμες των δύο χεριών μας.

Φτιάχνουμε μία μικρή μπάλα ( 0,5-1εκ) την βάζουμε ανάμεσα σε αντίχειρα και δείκτη και αρχικά την στριφογυρίζουμε κάνοντας κύκλους, έπειτα την κουνάμε κατά μήκος των δύο δαχτύλων, ώστε να πηγαινοέρχεται και τέλος σφίγγουμε το μπαλάκι μέχρι να το λιώσουμε.

Στριφογυρίζουμε μία μπαλίτσα από πλαστελίνη στην παλάμη, με την κίνηση των δακτύλων, χωρίς την βοήθεια από το άλλο χέρι.

Βάζουμε την πλαστελίνη πάνω στο τραπέζι και πιέζουμε ένα ένα τα δάχτυλα.

Βάζουμε την πλαστελίνη στο τραπέζι. Την πλαταίνουμε χτυπώντας με την παλάμη. Μετά ανυψώνουμε τις άκρες για να κάνουμε ένα βουνό.

Φτιάχνουμε διάφορα φρούτα, γράμματα, αριθμούς, σχήματα, καλάθια, ανθρωπάκια κτλ και ζητάμε από το παιδί να κάνει το ίδιο.

Τραβάμε την πλαστελίνη με τα δύο μας χέρια μέχρι να την κόψουμε.

Απλώνουμε την πλαστελίνη στο τραπέζι και την γρατζουνάμε με ένα-ένα δάχτυλο.

Ενώνουμε πολλά κομμάτια πλαστελίνης για να φτιάξουμε μία τεράστια στρογγυλή μπάλα.

5. Ενσφηνώματα και Παζλ με 2-3 κομμάτια

6.Αυτοκινητάκια, μεταφορικά μέσα, τρενάκια,σκεύη κουζίνας, για συμβολικό παιχνίδι

7. Εργαλεία για μαστορέματα

8. Playmobil

9. Ο κύριος Πατάτας…

Βοηθά στην σωματογνωσία, οπτική αντίληψη, κινητικό έλεγχο και μυική δύναμη δαχτύλων. Μπορεί κάποιος να αλλάξει το επίπεδο δυσκολίας είτε με το να κρατάει ο ίδιος τον Κύριο Πατάτα, είτε με το να το κρατάει το ίδιο το παιδί, ενώ ταυτόχρονα βάζει τα διάφορα μέρη στη σωστή θέση.

Ένας ακόμα τρόπος παιχνιδιού, είναι να βάλει κάποιος άλλος τα χεράκια, μυτούλα κτλ σε λάθος θέση και το Μπορείς να βάλεις εσύ τα διάφορα μέρη και το παιδί να εντοπίσει και να διορθώσει τα λάθη.

10. Κουκλοθέατρο, Κουκλόσπιτο

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies