Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Παιχνίδι & διάβασμα: Υπάρχει χρυσή τομή;

Παιχνίδι & διάβασμα: Υπάρχει χρυσή τομή;

από kmir

Η σημασία του παιχνιδιού:

Πραγματικά, το παιχνίδι έχει μια απίστευτη επιρροή σε κάθε έκφανση της ανάπτυξης του παιδιού. Οι φυσικές του ικανότητες (αδρή κινητικότητα) αναπτύσσονται και γίνονται ολοένα και καλύτερες καθώς το παιδί μαθαίνει να απλώνει το χέρι, να μπουσουλάει, να περπατάει, να τρέχει, να κάνει ποδήλατο, κουτσό….

Η λεπτή κινητικότητα (χρήση των χεριών και δακτύλων) επίσης εξελίσσεται καθώς το παιδί μαθαίνει να χειρίζεται μικροαντικείμενα και να κάνει κατασκευές.

Αλλά και οι διανοητικές ικανότητες του παιδιού ακονίζονται μέσα από το παιχνίδι που ενθαρρύνει την εύρεση λύσεων και δείχνει τη σχέση αιτίου και αιτιατού.

Το παιδί μαθαίνει για τα σχήματα, τα χρώματα και ποικίλες έννοιες μέσα από το παιχνίδι.

Αλλά και η γλώσσα και η κοινωνικοποίηση ενθαρρύνονται και πάλι μέσα από τις δραστηριότητες του παιχνιδιού. Το να μάθει κανείς ν’ ακολουθεί οδηγίες, να συνεργάζεται, να περιμένει τη σειρά του και παρόμοιες ικανότητες, μπορεί να το μάθει εύκολα, ευχάριστα και ανεξίτηλα μέσα από το παιχνίδι σε μικρή ηλικία.

Επίσης, το παιχνίδι χtίζει τις συναισθηματικές ικανότητες του παιδιού, καθώς το παιδί έχει την εμπειρία της χαράς, της ευχαρίστησης, «δένεται» συναισθηματικά με τα άλλα παιδιά, γεύεται τη ματαίωση και την απογοήτευση (όπως όταν χάνει), ανακτά την ελπίδα (ότι θα ξανακερδίσει) και «δουλεύει» τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα από το υποκριτικό παιχνίδι και τη μίμηση.

Η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού, τόσο σημαντικές για τη μακροπρόθεσμη ευτυχία και επιτυχία του ατόμου, τονώνονται καθώς το παιδί κατακτά τους στόχους του μέσα από το παιχνίδι.

Και βέβαια, το παιχνίδι διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, όπως επίσης και επιτρέπει στα παιδιά να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Καθώς το παιδί υποκρίνεται ότι είναι γιατρός, νοσοκόμα, δασκάλα, γονιός, αστυνομικός, μαθαίνει ότι η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες και πιθανότητες.

Ίσως όμως το σημαντικότερο πράγμα εγγενές στο παιχνίδι είναι η χαρά και η ευχαρίστηση που προσφέρει. Ως ενήλικες, θυμόμαστε με ευχαρίστηση τις στιγμές του παιχνιδιού, κάποιο ωραίο παιχνίδι που πήραμε για δώρο και τις χαρούμενες στιγμές που περάσαμε παίζοντας με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όμως, η πραγματικότητα απαιτεί και μια γερή δόση διαβάσματος και μελέτης στο σπίτι. Τα σημερινά παιδιά, λόγω των σχολικών και οικογενειακών απαιτήσεων, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να τους μένει λίγος ή και σχεδόν καθόλου χρόνος για παιχνίδι.

Οι δραστηριότητες σχολικού χαρακτήρα σταδιακά αντικαθιστούν το παιχνίδι και την εμπειρική μάθηση μέσα από αυτό. Στις μέρες μας η εκπαίδευση έχει γίνει ένας αγώνας δρόμου και όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς τόσο συντομότερα και καλύτερα θα φτάσει στο τέλος του.

Τι στάση λοιπόν θα πρέπει να κρατήσουν οι γονείς; Σίγουρα όχι απόλυτη, γιατί δεν πρόκειται για την επιλογή του ενός ή του άλλου, διάβασμα ή παιχνίδι, αλλά για μια εξισορρόπηση ώστε να μπορούν να γίνουν και τα δύο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies