Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Παιδικός βήχας

Παιδικός βήχας

από kmir

vihasΠόσοι τύποι βήχα υπάρχουν και τι μπορεί να σημαίνει ο καθένας.

Του Αδάμου Χατζηπαναγή, παιδίατρου

Ο βήχας είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της παιδικής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητικός για το ίδιο το παιδί, αλλά και για το περιβάλλον του, εντούτοις σπάνια υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό. Είναι λοιπόν σημαντικό, να μπορείτε σα γονείς να ξεχωρίζετε μερικούς τύπους βήχα και να ξέρετε ταυτόχρονα πότε θα πρέπει να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό του παιδιού.

Ο βήχας είναι ουσιαστικά ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού μας, που στόχο έχει να καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες). Το τοίχωμα του “δρόμου” από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες έχει μικρά τριχίδια, που η δουλειά τους είναι να παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να μπει στους πνεύμονες. Το τοίχωμα όμως είναι καλυμμένο και με βλέννα.

Όταν λοιπόν ένα παιδάκι αρρωστήσει, το σύστημα των τριχιδίων δε δουλεύει καλά, παράγεται μεγαλύτερη και πιο παχύρρευστη βλέννα, οπότε ο βήχας αναλαμβάνει να καθαρίσει το δρόμο και τα τοιχώματα από τα ξένα αντικείμενα αλλά και από την παχύρρευστη βλέννα. Ο βήχας λοιπόν, είναι ένα αμυντικό αντανακλαστικό όπλο του οργανισμού.

Υλακώδης βήχας

Ο βήχας αυτός είναι πολύ χαρακτηριστικός και ακούγεται όπως το γάβγισμα ενός σκυλιού. Συνήθως τα παιδιά ξαπλώνουν για ύπνο στο κρεβάτι χωρίς κανένα πρόβλημα και ξαφνικά στα μέσα της νύκτας ξυπνούν με αυτό, το χαρακτηριστικό βήχα. Ο βήχας αυτός, είναι αποτέλεσμα συνήθως μιας αρρώστιας που λέγεται λαρυγγίτιδα ,ενώ σπανιότατα οφείλεται στην επιγλωττίτιδα. Η επιγλωττίτιδα είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από γιατρό. Και στις δυο περιπτώσεις ο μηχανισμός πρόκλησης του βήχα είναι ο ίδιος. Ο λάρυγγας για κάποιο λόγο φουσκώνει με αποτέλεσμα ο αέρας να μη μπορεί να μπαινοβγαίνει εύκολα και προκαλείται αυτός ο χαρακτηριστικός βήχας.

Βήχας με συριγμό

Συριγμός είναι ένας θόρυβος που ακούμε στη φάση που εκπνέει ένα παιδί με άσθμα. Ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τα πνευμόνια και δημιουργείται ο θόρυβος αυτός. Τα παιδιά που έχουν συριγμό έχουν και βήχα. Ο βήχας με συριγμό εκτός από το άσθμα μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά με βρογχιολίτιδα καθώς επίσης και σε παιδί με πνευμονία.

Παροξυσμικός βήχας

Είναι και ο βήχας αυτός πολύ χαρακτηριστικός. Αν τον ακούσετε μια φορά δεν θα τον ξεχάσετε ποτέ. Το παιδί παίρνει μια εισπνοή και στην προσπάθεια του να βγάλει τον αέρα έξω από τα πνευμόνια αρχίζει να βήχει απανωτά ( 5-10 φορές). Τα μάτια του κοκκινίζουν από την προσπάθεια και κάποιες φορές μπορεί να μαυρίσει και το πρόσωπο του. Παροξυσμικό βήχα προκαλεί ο κοκκύτης, αλλά και άλλοι μικροοργανισμοί. Όπως και να έχουν τα πράματα θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να έχει παροξυσμικό βήχα τότε πρέπει να σκεφτείτε μήπως στραβοκατάπιε κάτι ( δηλαδή ένα αντικείμενο να έχει πάει προς τους πνεύμονες αντί προς το στομάχι).

Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα είναι ξηροί καρποί και μικροσκοπικά πλαστικά που υπάρχουν στα διάφορα παιχνίδια. Οι συνηθέστερες ηλικίες για εισρόφηση ξένου σώματος είναι 6-24 μηνών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για την εισρόφηση ξένου σώματος. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε να έχει γίνει εισρόφηση ξένου σώματος μη βάλετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Το πιο πιθανό είναι να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies