Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Παιδική αναιμία!

Παιδική αναιμία!

από kmir

FagitoPaidiouΤο αίμα ως γνωστόν περιέχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια (που βοηθούν την πήξη του αίματος όταν χρειάζεται).

Της Ευγενίας Καράμπελα, παιδιάτρου, paidiatroseu.blogspot.gr

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε μέρος του σώματος και δίνουν στο αίμα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του.

Αυτή η σταθερή παροχή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος είναι απαραίτητη για την υγεία, για την ανάπτυξη και για την ίδια τη ζωή.

Όταν δεν έχουμε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας, έχουμε αναιμία. Η αναιμία μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι, αδύναμοι, και ευέξαπτοι. Μπορεί να προκαλέσει χλωμό δέρμα, πονοκέφαλο, και ανορεξία.

 

 

Παιδί και αναιμία!

Τα παιδιά με αναιμία τείνουν να αρρωσταίνουν πιο συχνά. Η διανοητική τους και η σωματική τους ανάπτυξη επηρεάζονται επίσης.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος αναιμίας για ένα μικρό παιδί είναι η ανεπάρκεια σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να φτιάξει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το αίμα των παιδιών που δεν έχουν αρκετό σίδηρο θα περιέχει μικρότερα κι αναποτελεσματικότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ακόμη και πριν παρουσιάσει αναιμία ένα παιδί με ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες στη μάθηση. Η μνήμη και οι σχολικές επιδόσεις μειώνονται, όπως επίσης και η αθλητική απόδοση.

Τα παιδιά παθαίνουν σιδηροπενική αναιμία αν δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο από τις τροφές, αν χάσουν πάρα πολύ σίδηρο (μέσω αιμορραγίας), ή εάν οι ανάγκες τους για νέα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι αυξημένες (όπως συμβαίνει σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης).

Έτσι, η σιδηροπενική αναιμία είναι πιο συχνή σε βρέφη και σε εφήβους (κυρίως σε νεαρά κορίτσια).
Στα περισσότερα παιδιά συστήνετε μια εξέταση αίματος μεταξύ 6 και 18 μηνών για ν’ αποκλείσουμε αναιμία. Η εξέταση αίματος είναι σημαντική, διότι μπορεί να προσδιορίσει την αναιμία πριν υπάρξουν συμπτώματα.

Η ανεπάρκεια σιδήρου (ακόμη και ήπιας μορφής) συνδέεται με μείωση της προσοχής, της εγρήγορσης, και της ικανότητας μάθησης. Τα παιδιά με έλλειψη σιδήρου έχουν τάσεις να τρώνε σκόνη, χώμα, φλούδες χρωμάτων κτλ( στοιχεία που περιέχουν σίδηρο).

Η ευερεθιστότητα και η κούραση είναι συχνά συμπτώματα σε ήπια έως μέτρια σιδηροπενική αναιμία. Το λευκό τμήμα των ματιών μπορεί να πάρει μια γαλαζωπή απόχρωση. Το παιδί φαίνεται χλωμό.

Η παρατεταμένη ή βαριά αναιμία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ευερεθιστότητα, μειωμένη όρεξη, επιβράδυνση της ανάπτυξης, πόνο και κάψιμο στη γλώσσα εξαιτίας λέπτυνσης των πλαϊνών επιφανειών της, ή εύθραυστα νύχια. Μπορεί επίσης να υπάρχουν πληγές στις γωνίες του στόματος. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορούν να πάθουν ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ήπια αναιμία σε φυσιολογικά κατά τα άλλα παιδιά είναι πιθανόν να προκλήθηκε από έλλειψη σιδήρου.
Η αναιμία δεν προκαλείται όμως απαραίτητα από έλλειψη σιδήρου. Τα παιδιά έχουν συχνά μια μικρή, οριακή αναιμία αμέσως μετά από μια ιογενή ασθένεια. Αυτή υποχωρεί από μόνη της.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies