Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Παιδικές τροφές: Σπιτικές VS Εμπορίου;

Παιδικές τροφές: Σπιτικές VS Εμπορίου;

από kmir

paidikes trofesΟ απογαλακτισμός αποτελεί μια μεταβατική περίοδο στη διατροφή του βρέφους, ξεκινάει κατά τον 4ο -6ο περίπου μήνα και είναι μια αρκετά δύσκολη κατάσταση για τη μητέρα, αλλά και για το ίδιο το βρέφος.

Της Γεωργίου Αντιγόνης Διατολόγου – Διατροφολόγου

Ωστόσο, ενώ δε γίνεται με απολύτως συγκεκριμένο τρόπο, καλό είναι να γίνεται υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου. Στο στάδιο αυτό, προστίθενται στο διαιτολόγιο του βρέφους σταδιακά, εκτός από το γάλα με το οποίο ήδη σιτίζεται, και άλλες τροφές σε στερεά πλέον μορφή.

Η χορήγηση της στερεάς τροφής πρέπει να γίνεται σταδιακά και πάντα με κουταλάκι. Η πρώτη στερεά τροφή που μπορεί να προστεθεί στο διαιτολόγιο ενός βρέφους 4 – 8 μηνών είναι η κρέμα από ρυζάλευρο, η οποία είναι εμπλουτισμένη με σίδηρο, δεν περιέχει γλουτένη και σπανίως ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Ακολουθεί η σταδιακή προσθήκη κρεμών από φρούτα και λαχανικά, κρέας, κρόκος αβγού, πουλερικά, ψάρια, μακαρόνια, τυρί, γιαούρτι και όσπρια.

Οι κρέμες με μείγματα δημητριακών ή σιτάλευρο χορηγούνται τελευταίες μετά τον 8ο μήνα γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, τίθεται πλέον το ερώτημα από πολλές μητέρες «Τι κρέμα να δώσω στο παιδί μου, σπιτική ή εμπορίου»;

Τα νέα είναι άσχημα για όσους έχουν υιοθετήσει ως «γρήγορες λύσεις» τις έτοιμες παιδικές τροφές. Σε τεστ που έκανε ο γερμανικός οργανισμός Öko Test τον Απρίλιο του 2009 βρέθηκε βενζόλιο και φουράνιο σε βαζάκια με λαχανικά για μωρά. Και οι δύο ουσίες ειναι καρκινογόνες.

Το βενζόλιο είναι μία τοξική χημική ένωση και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζαλάδα, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς, ακόμη και θάνατο όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα.

Φυσικές ουσίες (όπως η β- καροτίνη) κάτω από υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μετατραπούν σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ένας από αυτούς ειναι το βενζόλιο.

Το φουράνιο είναι μια καρκινογόνα ουσία που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων, και σχηματίζεται σε ποικιλία τροφίμων που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (όπως οι βρεφικές τροφές).

Σε μια άλλη μελέτη που έγινε από τους Ljung, Palm, Grander και Vahter, όπου μελετήθηκαν εννέα δείγματα γάλακτος για νεογνά και εννέα παιδικές τροφές (για μωρά 4 μηνών και άνω), τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά.

Όλα τα απαραίτητα (ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο και μολυβδένιο, εκτός του χαλκού και του σελήνιου) αλλά και τα τοξικά ιχνοστοιχεία (αρσενικό, κάδμιο, αντιμόνιο, μόλυβδος και ουράνιο) βρέθηκαν σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα στα γάλατα σε σκόνη σε σχέση με το μητρικό γάλα.

Με εξαίρεση ενός προϊόντος, όλα τα προϊόντα είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις (σε σχέση με το μητρικό) σε κάδμιο (από 1,3 ως 20 φορές!), μόλυβδο (από 1,6 ως 3 φορές) και σε ουράνιο (από 1,7 ως 46 φορές!) ενώ τρία προϊόντα είχαν αυξημένα επίπεδα αρσενικού (από 2 ως 3 φορές) σε σχέση με το μητρικό γάλα.

Οι τροφές που αναλύθηκαν ήταν σιμιγδάλι, ρυζάλευρο, βρώμη και συνδυασμοί αυτών με φρούτα. Όλες οι τροφές που περιέχουν ρυζάλευρο ή ρύζι περιείχαν συγκεντρώσεις αρσενικού από 17 ως 33 μg/kg, ενώ όλες οι άλλες τροφές περιείχαν αρσενικό σε επίπεδα 0,2 ως 3 μg/kg.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών αντί μητρικού γάλακτος οδηγεί σε αυξημένη ημερήσια πρόσληψη των ιχνοστοιχείων από τα νεογνά. Στην περίπτωση των απαραίτητων ιχνοστοιχείων αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό μιας και οδηγεί σε αυξημένη (σε σχέση με το θηλασμό) πρόσληψη σιδήρου (μέχρι και 141 φορές), μαγγανίου (από 26 ως 2800 φορές).

Είναι όμως γεγονός, ότι και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να αποκτήσουν τοξική δράση.

Όσον αφορά τα τοξικά ιχνοστοιχεία τα ευρήματα είναι μάλλον ανησυχητικά: η κατανάλωση αυτών των τροφών οδηγεί σε αυξημένη (σε σχέση με το θηλασμό) πρόσληψη αρσενικού (από 1 ως μέχρι και 95 φορές), καδμίου (από 3 ως 270 φορές), μολύβδου (από 1-24 φορές) και ουρανίου (από 21 ως 394 φορές).

Όλα τα παραπάνω προϊόντα που αναλύθηκαν είναι διαθέσιμα στην πανευρωπαϊκή αγορά. Ας βάλουμε λοιπόν τον εαυτό μας στην άκρη και ας ασχοληθούμε περισσότερο με την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας.

Αντί να αγοράζετε όλα αυτά τα τοξικά σκευάσματα, αφιερώστε λίγο χρόνο μόνο από την ημέρα σας για να δημιουργήσετε τις δικές σας κρέμες με φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, χωρίς πρόσθετα και χημικά!!!!

Η χρήση των εν λόγω προϊόντων σε μια περίπτωση «ανάγκης» δεν προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Είναι προφανές όμως ότι σε συχνή βάση καλό είναι να αποφεύγονται τα έτοιμα σκευάσματα παιδικών τροφών.

Το σπιτικό φαγητό παραμένει σταθερή αξία και ειδικά για τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι πολύ σημαντικό. Μπορείτε να μαγειρεύετε ανά δύο μέρες. Φροντίστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Δεν αξίζει κάποιος να αγοράσει βαζάκι που περιέχει καρότο-πατάτα, όταν αυτά υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι και μπορεί εύκολα να μαγειρέψει κανείς.

Σεβαστείτε το παιδί σας, όπως ακριβώς σέβεστε και τον εαυτό σας. Εκείνο δεν έχει ακόμα την κρίση, η ευθύνη είναι καθαρά δική σας. Από εσάς εξαρτάται η σωστή διατροφή του και κατά συνέπεια η υγεία του..

 

 

 

diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies