Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Παιδίατρος: Οδηγίες για τον 1ο μήνα!

Παιδίατρος: Οδηγίες για τον 1ο μήνα!

από kmir

EpiskepsiPaidiatrosΟ πρώτος μήνας τόσο για εσάς όσο και για το μωρό είναι δύσκολος. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε;

Του Μάριου Ανδρέου, παιδιάτρου, www.paidiatros.gr

Διατροφή: Θηλάστε το παιδί σας όποτε και όσο θέλει. Αυτό θα σας καθοδηγήσει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Τα παιδιά που θηλάζουν τρώνε συνήθως κάθε 1-3 ώρες (σε αντίθεση με τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα και τρώνε κάθε 2-4 ώρες).

Θηλάστε το παιδί σας εναλλάξ και στα δύο στήθη, ξεκινώντας από το στήθος που τελειώσατε τον προηγούμενο θηλασμό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το στήθος σας «αδειάζει» μετά από 5-10 λεπτά θηλασμού και μπορεί να αναπαράγει γάλα και μετά από 1 ώρα.

Μην επιμένετε για πολύ ώρα θηλασμού σε κάθε στήθος, γιατί υπάρχει η έντονη πιθανότητα να τραυματίσετε τις θηλές σας.

Την ημέρα ταΐστε το παιδί σας, το αργότερο, μετά από 4 ώρες και το βράδυ μετά από 5 ώρες, από τον προηγούμενο θηλασμό. Μετά τον 2ο μήνα αφήστε το βράδυ το παιδί σας, να κοιμηθεί όσο εκείνο κρίνει. Σημειώστε αρχή έναρξης με την επόμενη αρχή έναρξης του επόμενου θηλασμού – ταΐσματος.

Όταν ταΐζετε το παιδί σας με ξένο γάλα, φτιάξτε τόσο γάλα, ώστε να περισσεύει λίγο, ένδειξη ότι έχει χορτάσει.
Κρατείστε καλές σημειώσεις στο ημερολόγιο διατροφής που σας έχουμε δείξει. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζεται και εσείς όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το μωρό σας.

Ανάπτυξη: Το μωρό σας μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του σε πρόσωπα ή αντικείμενα σε απόσταση 20-30 εκατοστών, αλλά ακόμη δεν μπορεί να αναγνωρίσει χρώματα. Μερικές φορές θα το δείτε να χαμογελά, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Όταν το τοποθετείτε μπρούμυτα,, μπορεί να ανασηκώνει ελαφρά το κεφαλάκι του. Όταν τοποθετείτε το δάκτυλό σας στην παλάμη του, θα διαπιστώσετε ότι το σφίγγει δυνατά.

Ύπνος: Ο μέσος χρόνος που κοιμάται σε αυτή την ηλικία είναι 8-9 ώρες τη νύχτα και 7 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ασφαλέστερη θέση ύπνου είναι η ύπτια (ανάσκελα).

Αλλάζετε τη θέση του κεφαλιού και από τις δύο πλευρές για να μην συνηθίζει μόνο μία θέση. Όταν είναι ξύπνιο τοποθετείστε το και μπρούμυτα και βεβαιωθείτε ότι το στρώμα του παιδιού είναι αρκετά σκληρό (δεν βουλιάζει)

Ανοσοποίηση: Δεν γίνεται εμβολιασμός, εκτός της περίπτωσης της Ηπατίτιδας Β εκ μέρους της μητέρας.

Ακμή: Η ακμή είναι αρκετά κατάσταση σ’ αυτή την ηλικία. Μοιάζει σαν μικρά «μπιμπικάκια» με μαύρα στίγματα, που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο. Είναι αποτέλεσμα μητρικών ορμονών από την εγκυμοσύνη της μητέρας. Η διάρκεια μπορεί να είναι μερικές εβδομάδες και εξαφανίζεται συνήθως στους 3-4 μήνες. Δεν απαιτείται καμία θεραπεία.

Ασφάλεια: Να μεταφέρετε το παιδί σας στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου κατάλληλο για την ηλικία του και να το τοποθετείτε στο πίσω κάθισμα και να κοιτάει το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου. Μην αφήνεται ποτέ από τα μάτια σας το μωρό σας, μόνο του στη άκρη του κρεβατιού ή σε αλλαξιέρα.

Για να αποφύγετε πιθανά εγκαύματα στο μπάνιο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα κάτω από 40ο C.

Μην αφήσετε κανέναν να καπνίσει στο σπίτι σας, γιατί ο καπνός είναι έντονος παράγοντας κινδύνου για ωτίτιδα, ιγμορίτιδα και φλεγμονές των πνευμόνων.

Μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του μαζί με άλλα λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά ή με κατοικίδια ζώα.

Ποτέ μην ταρακουνάτε βίαια το μωρό σας γιατί κινδυνεύει από εγκεφαλικές βλάβες.

Παιχνίδια: Στα μωρά τους αρέσει να κοιτάνε από πολύ κοντά πρόσωπα και σε αντικείμενα με έντονη αντίθεση χρωμάτων (άσπρο και μαύρο, έντονα φωτεινό και σκούρο).
Τραγουδάτε ψιθυριστά και μιλάτε γλυκά στο μωρό σας, τους αρέσει πάρα πολύ. Αντικείμενα με ήχο όπως κουδουνίστρες και καθρεφτάκια, είναι καλά για αυτή την ηλικία.

Επόμενο Ραντεβού: Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι σε 1 μήνα, σε ηλικία 2 μηνών όπου και θα ξεκινήσουν και τα πρώτα εμβόλια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies