Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Παιδί και ιγμορίτιδα: Υπάρχει λύση

Παιδί και ιγμορίτιδα: Υπάρχει λύση

από kmir

igmoritida-1Η ιγμορίτιδα αποτελεί συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας, το οποίο συνήθως παραβλέπεται. Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της, και αποδίδουν τα συμπτώματα σε απλό κρυολόγημα.

Ο κύριος Σωτήρης Παπουλιάκος, Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου, μάς μιλάει γιατην ιγμορίτιδα και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή της.

Επιμέλεια: Bασιλική Ξανθού

Τι είναι η ιγμορίτιδα, ή ορθότερα η ρινοκολπίτιδα;

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, στην οποία η σημασία των διάφορων προδιαθεσικών παραγόντων ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία. Στους περισσότερους ασθενείς, η ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα συνήθως συνυπάρχουν και εξελίσσονται ταυτόχρονα, γι’ αυτό ο όρος ρινοκολπίτιδα είναι ο πλέον δόκιμος .

Οι παραρρίνιοι κόλποι αποτελούνται από τα δύο ιγμόρεια, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της μύτης, τις ηθμοειδείς κυψέλες ανάμεσα στα μάτια, τον σφηνοειδή κόλπο, στο βάθος της κεφαλής, και τους μετωπιαίους κόλπους πάνω από τα μάτια. Κατά τη γένεση του βρέφους, υπάρχουν μόνον οι τρεις πρώτοι, ενώ ο μετωπιαίος κόλπος αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 7 ετών. Τα ιγμόρεια αποτελούν κοιλότητες που περιέχουν αέρα, βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τη μύτη και επικοινωνούν με αυτήν μέσω μικρών ανοιγμάτων-οπών, ενώ καλύπτονται από τον ίδιο βλεννογόνο με αυτή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο βλεννογόνος τόσο της μύτης όσο και των ιγμορείων παράγει εκκρίσεις οι οποίες διατηρούν τη μύτη υγρή και σχηματίζουν έναν κυλιόμενο τάπητα από βλέννα. Σε αυτήν εγκλωβίζονται διάφορα σωματίδια, σκόνη, αλλεργιογόνα, ιοί και βακτήρια, τα οποία καθίστανται έτσι ακίνδυνα και, στη συνέχεια, μεταφέρονται προς το στομάχι. Η κίνηση αυτή της βλέννας γίνεται χάρη σε μικροσκοπικά τριχίδια που περιέχει ο εξειδικευμένος βλεννογόνος, και με αυτόν τον τρόπο αυτοκαθαρίζονται.

Πώς δημιουργείται η ιγμορίτιδα;

Καθοριστικό ρόλο στην παθογένεση της ιγμορίτιδας παίζει η διατήρηση της φυσιολογικής βατότητας του στομίου επικοινωνίας μύτης–παραρρινίων. Προβλήματα δημιουργούνται σε κάθε περίπτωση που το στόμιο αυτό φράσσεται. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ανατομικές παραλλαγές (π.χ. σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, μικρό στόμιο) ήότανη παραγωγή της βλέννας αυξάνεται προσωρινά λόγω αλλεργίας ή, συνηθέστερα, λόγω λοίμωξης. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που συντελεί στην ανάπτυξη της ιγμορίτιδας: απόφραξη του στομίου, στάση των εκκρίσεων μέσα στο ιγμόρειο, αναστολή της κάθαρσης και του αερισμού, έξαρση της φλεγμονής, περαιτέρω δυσκινησία των τριχιδίων, περαιτέρω απόφραξη του στομίου.

Η μύτη του παιδιού «τρέχει»: Είναι απλή ρινίτιδα;

Τα τελευταία χρόνια , έγινε ξεκάθαρο, σχετικά με τα παιδιά,ότι η μύτη που «τρέχει» δεν οφείλεται μόνο σε απλή ρινίτιδα ή υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια»), αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προσβεβλημένα και τα ιγμόρεια. Όσον αφορά την επιδημιολογία, πρέπει να τονιστεί ότι εμφανίζεται μείωση της επίπτωσης μετά την ηλικία των 6-8 ετών, και αυτό φαίνεται ότι σχετίζεται με το έως τότε ανώριμο ανοσολογικό σύστημα. Επίσης, παρουσιάζεται αύξηση της επίπτωσης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ενώ φαίνεται ότι η παρακολούθηση βρεφονηπιακού-παιδικού σταθμού αποτελεί τον σημαντικότερο προδιαθεσικό παράγοντα. Το πρωταρχικό αίτιο είναι μια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού που έχει προηγηθεί, συνήθως ιογενούς αιτιολογίας, όπως αυτές που ταλαιπωρούν συνήθως τα παιδιά κάθε χειμώνα. Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι η ρινόρροια (μύτη που «τρέχει»), ο βήχας, ο χαμηλός πυρετός, το αίσθημα βάρους στο πρόσωπο, η ρινική απόφραξη, ηαναπνοή από το στόμα (ιδίως αντιληπτή κατά τον ύπνο), καθώς και οι υποτροπιάζουσες ωτίτιδες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies