Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Όταν το παιδί χτυπάει άλλα παιδιά!

Όταν το παιδί χτυπάει άλλα παιδιά!

από kmir

xtupaeiΠοιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούμε, ένα παιδί που χτυπάει τα άλλα παιδιά;

Από την Έρη Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων

-Παρατηρούμε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί αντιδρά με αυτό τον τρόπο για να βρούμε τι είναι αυτό που το ενοχλεί.

-Λεκτικοποιούμε το συναίσθημα του παιδιού πχ. Καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ θυμωμένος για να δαγκώνεις ή να χτυπάς το άλλο παιδάκι.

-Σημαντικό είναι να αφήνουμε πρώτα το παιδί να ηρεμήσει και αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ανάλογα με την ηλικία του.

-Όταν το παιδάκι είναι κάτω των 4 ετών, ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης είναι να τραβήξουμε την προσοχή σε κάτι άλλο που να είναι ελκυστικό για το παιδί.

-Όταν το παιδί είναι από 5 ετών και πάνω καλύτερος τρόπος είναι να το οριοθετούμε και χρησιμοποιώντας τις λογικές συνέπειες πχ. Είμαστε στην παιδική χαρά και το παιδάκι μας χτυπά ένα άλλο παιδί επανειλημμένα μπορούμε να του πούμε ότι την επόμενη φορά που θα χτυπήσει, θα γυρίσετε στο σπίτι.

-Όταν το παιδί είναι σχολικής ή εφηβικής ηλικίας μπορούμε να του πούμε, ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά θα έχει ως συνέπεια τα άλλα παιδιά να το αποφεύγουν και να μην το θέλουν στην παρέα τους.

-Καλό είναι να θυμόμαστε, ότι η επιθετικότητα στα παιδιά είναι ένα πρωτογενές ένστικτο που καλό είναι να εκτονώνεται.

-Σε κάθε ηλικία μπορούμε να υποδείξουμε κάποιους αποδεκτούς τρόπους εκτόνωσης όπως είναι να τρέξει, να μονομαχήσει με τον μπαμπά ή με ένα φίλο του, να φωνάξει ή να χτυπήσει ένα μαξιλάρι.

-Είναι σημαντικό το παιδί κάθε ηλικίας να καταλάβει ότι δεν επιτρέπεται να χτυπάει, να δαγκώνει, να φτύνει ή να σπρώχνει ένα άλλο παιδί ή τους γονείς του.

-Αν το παιδί δείχνει αυτοτραυματική συμπεριφορά όπως χτυπάει το κεφάλι του ή δαγκώνεται το σταματάμε αμέσως και το κρατάμε αγκαλιά όσο χρειάζεται για να καθησυχαστεί.

-Σε περίπτωση που οι πιο πάνω τρόποι δεν είναι αποδοτικοί εφόσον τους εφαρμόζουμε συστηματικά για μεγάλο διάστημα προφανώς η αιτία είναι βαθύτερη και χρειάζεται η συμβουλή ενός ειδικού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies