Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Όταν το παιδί σκαλίζει την μύτη του…

Όταν το παιδί σκαλίζει την μύτη του…

από kmir

SkalismaMutisΓιατί τα παιδιά σκαλίζουν την μύτη τους και τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

Επιμέλεια: Σκοπελίτη Μαρία

Το παιδί σας πιθανότατα να σκαλίζει την μύτη του γιατί απλά είναι εκεί ή ίσως να βαριέται! Όπως και άλλες κακές συνήθειες, μπορεί το σκάλισμα της μύτης να το ανακουφίζει από το άγχος.

Τα παιδιά που σκαλίζουν πολύ συχνά την μύτη τους μπορεί να έχουν αλλεργίες ! Επίσης οι περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορεί να οδηγούν το παιδί στο σκάλισμα της μύτης!

Τα κλιματιστικά δημιουργούν στέγνωμα στις ρινικές διόδους του παιδιού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σκάλισμα της μύτης!

Τα καλά νέα είναι ότι σε αντίθεση με άλλες κακές συνήθεις- που πολλά παιδιά συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή τους-, όσο το παιδί μεγαλώνει θα σταματήσει να σκαλίζει την μύτη του από μόνο του!

 

Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει;

Μην κάνετε σχόλια. Όσο κι αν η συμπεριφορά αυτή σας φέρνει σε δύσκολη θέση, μην πείτε τίποτα. Προσβάλλοντάς το ή τιμωρώντας το δεν θα βοηθήσετε, γιατί απλούστατα δεν συνειδητοποιεί αυτό που κάνει.

Κρατήστε τα δάχτυλά του απασχολημένα. Αν μπορέσετε να προσδιορίσετε ώρες και μέρη, που το παιδί σας είναι πιθανό να σκαλίσει τη μύτη του, για παράδειγμα την ώρα που βλέπει τηλεόραση ή στο αυτοκίνητο, δοκιμάστε να το απασχολήσετε με κάτι άλλο, μια μπάλα από καουτσούκ για να μπορεί να την πιέζει, ένα χνουδωτό ζωάκι για να το χαϊδεύει, μια μαριονέτα που φοριέται στα δάχτυλα κλπ.

Μαθαίνοντάς το πώς να φυσάει τη μύτη του, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Αν το παιδί σας σκαλίζει τη μύτη του, τόσο έντονα ώστε να τραυματίζεται ή αν η συνήθεια αυτή φαίνεται να είναι αποτέλεσμα έντονα νευρικής συμπεριφοράς, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Κάντε υπομονή και μην απογοητεύεστε. Όσο το παιδί σας θα μεγαλώνει και θα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χέρια του για πιο σύνθετες εργασίες, όπως η κατασκευή Lego και η χρήση της πλαστελίνης, είναι πιο πιθανό να σταματήσει να βάζει τα δάχτυλά του στη μύτη.

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies