Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Όταν οι ψείρες ξαναχτυπούν!

Όταν οι ψείρες ξαναχτυπούν!

από kmir

Pseires1Η φθειρίαση είναι παρασίτωση που απαντάται στο ανθρώπινο είδος από τα αρχαία χρόνια.

Της Γιώτας Παπαζαφειροπούλου, Παιδιάτρου

Τον άνθρωπο προσβάλλουν 3 είδη ψείρας:

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής

η ψείρα του σώματος και

η ψείρα του εφηβαίου.

Αφορά ιδιαίτερα την παιδική ηλικία και αυτό διότι διασπείρεται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης (βούρτσες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κτλ) ακόμη και από τα ρούχα των παιδιών που κρέμονται σε διπλανές κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς.

Προσβάλλει συχνότερα τα άτομα της λευκής φυλής και τα κορίτσια. Είναι σημαντικό να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί γρήγορα για να αποφευχθεί η μετάδοση της σε άλλα άτομα, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές αποτελεσματικής θεραπείας.

Κύκλος ζωής της ψείρας!

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα μικροσκοπικό, γκρίζο-λευκό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλ. Τόσο η θηλυκή όσο και η αρσενική ψείρα μπορούν να απομυζούν αίμα και με τα πόδια τους να προσκολλώνται γερά στις τρίχες.

Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου γεννά 7-10 αυγά την ημέρα τα οποία «στερεώνει» σταθερά στη βάση των τριχών του ατόμου ξενιστή. Τα αυγά γονιμοποιούνται σε 8 ημέρες απελευθερώνοντας τις νύμφες που ωριμάζουν σε άλλες 8 ημέρες.

Οι ώριμες ψείρες τρέφονται απομυζώντας το αίμα του ξενιστή επάνω στο τριχωτό της κεφαλής και στις παρακείμενες περιοχές προσώπου και λαιμού. Τα αυγά ή κόνιδες παραμένουν στο τριχωτό και απομακρύνονται καθώς μεγαλώνουν οι τρίχες.

Οι κόνιδες που εντοπίζονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός εκατοστού από το τριχωτό, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη γιατί χρειάζονται την επαφή με το δέρμα για να επιβιώσουν.

Η ώριμη ψείρα μπορεί να επιβιώσει έως 55 ώρες μακριά από το δέρμα του ξενιστή. Οι ψείρες δεν πετούν, ούτε χρησιμοποιούν τα κατοικίδια ζώα ως ενδιάμεσους ξενιστές.

Κλινική εικόνα!

Τα πιο πολλά άτομα που προσβάλλονται από ψείρες παραμένουν ασυμπτωματικά. Κνησμός στο τριχωτό, το λαιμό και γύρω από τα αυτιά μπορεί να συμβεί και αποτελεί αντίδραση στο σάλιο της ψείρας το οποίο εισέρχεται μέσα στο δέρμα όταν η ψείρα απομυζά το αίμα.

Επίμονες ή υποτροπιάζουσες πυοδερμίες στην περιοχή του τραχήλου και τον αυτιών, σταφυλοκκοκικές λοιμώξεις της ίδιας περιοχής, τραχηλικοί ή υπινιακοί διογκωμένοι λεμφαδένες, πρέπει να κινητοποιούν τον παιδίατρο να ψάξει για φθειρίαση.

Διάγνωση!

Η απομόνωση κόνιδας και όχι ζωντανής ψείρας δεν σημαίνει απαραίτητα ενεργό λοίμωξη, οι κόνιδες μπορεί να παραμένουν μήνες μετά από επιτυχή θεραπεία.

Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) δηλώνει ότι ενεργό λοίμωξη μπορεί να υποστηρίξει η εύρεση πολλών αυγών εντός 6,5 εκατοστών της τρίχας από τη ρίζα. Πάντως και αυτό το κριτήριο συχνά οδηγεί σε υπερδιάγνωση.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η διάγνωση πρέπει να βασίζεται μόνο στην απομόνωση ζωντανών ψειρών. Αν η διάγνωση αμφισβητείται ένα μικροσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει το παράσιτο ή την κόνιδα. Επίσης η κόνιδα φθορίζει αν εξετασθεί το τριχωτό κάτω από ειδική λάμπα.

Η απομόνωση είναι ευκολότερη με το συστηματικό χτένισμα των μαλλιών, ιδανικά βρεγμένων αλλά και στεγνών, με ένα χτενάκι με πολύ λεπτά δόντια. Η μέθοδος αυτή είναι σαφώς πιο ασφαλής σε σχέση με την απλή επισκόπηση του τριχωτού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies