Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Πως να προστατευτείτε από τις ιώσεις!

Πως να προστατευτείτε από τις ιώσεις!

από kmir

Girl ThermometerΣε μία οικογένεια με μικρά παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τις ιώσεις, όσο προσεκτικός κι αν είσαι σαν γονέας.

Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει όταν υπάρχει και βρέφος στο σπίτι, που όπως είναι φυσικό αποτελεί το κέντρο της προσοχή όλων, μικρών και μεγάλων.

Του Γιάννη Ανθούλα, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, diatrofi.gr

Τα παιδιά λειτουργούν τις περισσότερες φορές σαν φορείς μικροβίων και ιών απ το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.

Γενικά οι κλειστοί χώροι ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των διαφόρων ιώσεων. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας πρόληψης και γι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας να μάθουμε τα παιδιά να πλένουν πάντα τα χέρια τους όταν γυρίζουν σπίτι, αλλά και να αλλάζουν τα ρούχα τους φορώντας κάτι άνετο και καθαρό (πιτζάμες, φόρμες).

Το καθημερινό μπάνιο είναι απαραίτητο και ο καθένας να έχει τις δικές του πετσέτες που πρέπει να αλλάζουν τακτικά. Το ίδιο ισχύει και για τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια.

Ο σωστός αερισμός του σπιτιού 2-3 φορές την ημέρα και ειδικά των υπνοδωματίων παίζει σημαντικό ρόλο για την μη μετάδοση της ίωσης. Είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά στις μικρές ηλικίες, τα παιδιά να έχουν ένα συνεχόμενο μπούκωμα και καταρροή που αρχίζει σχεδόν απ την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι τα μέσα της Άνοιξης.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο σωστό καθαρισμό της μύτης (αρκετές φορές την ημέρα) με φυσιολογικό ορό και όχι στην αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων (αντιπυρετικών, αποσυμφορητικών, αντιβιοτικών ) χωρίς την συμβουλή του παιδιάτρου. Η σωστή θερμοκρασία (να υπάρχει μια θερμική άνεση ) και υγρασία του σπιτιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης, όπως και οι εισπνοές με υδρατμούς (στο μπάνιο ή με την βοήθεια ενός βραστήρα) ανακουφίζουν από τα έντονα συμπτώματα.

Το καλό είναι ότι τα παιδία έχουν δυνατό οργανισμό και αναρρώνουν σχετικά γρήγορα. Πολλές φορές συνεχίζουν το παιχνίδι τους ακόμα και με αρκετό πυρετό, χωρίς να δείχνουν την παραμικρή ενόχληση. Δυστυχώς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί επιβαρύνει την κατάσταση τους και γι αυτό χρειάζεται να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και ψύχραιμοι.

Με πολύ ήπιο κι ευγενικό τρόπο να τους εξηγήσουμε το τι τους συμβαίνει και τι θα ήταν καλό να κάνουν για να γίνουν γρήγορα καλά, αλλά και να μην αρρωστήσουν και τα αδερφάκια τους. Να τονίσουμε ότι όταν φταρνίζονται ή βήχουν να βάζουν το χεράκι τους μπροστά και μετά γρήγορα να το πλένουν, να μη βάζουν τα δάχτυλα στην μύτη και στο στόμα και να μην σκουπίζουν τη μυτούλα στο μανίκι.

Μεγάλη προσοχή να δώσουν στο μικρό τους αδερφάκι, να μην το αγκαλιάζουν και να μην το φιλάνε γιατί μπορεί να αρρωστήσει εύκολα. Αν είναι δυνατόν να μην το πλησιάζουν, αλλά αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό και θέλουν οπωσδήποτε να το χαϊδέψουν, να το κάνουν με προσοχή στο πάνω μέρος του κεφαλιού ή στα ποδαράκια του αλλά ποτέ στα μούτρα και τα χεράκια του (γιατί τα βάζουν στο στόμα).

Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ανάρρωσης όπως και η σωστή θρέψη αλλά και η ενυδάτωση του οργανισμού. Προσέχουμε όμως να πίνουν νερό από καθαρό ποτήρι γιατί τα παιδιά ενώ θέλουν να έχουν το δικό τους (συνήθως πλαστικό, έντονου χρώματος, με κάποια παράσταση cartoon) κάποιες φορές ζηλεύουν και θέλουν το ποτήρι που έχει το αδερφάκι τους.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα πιάτα, τα κουτάλια και τα πιρούνια. Αρκετά παιδιά θέλουν να πίνουν το γάλα, τον χυμό ή το τσάι τους με καλαμάκι, προσέχουμε πάντα να χρησιμοποιούν καινούριο για να αποφύγουμε την επιμόλυνση.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies