Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Γονείς και παιχνίδια:Τι πρέπει να ξέρουν;

Γονείς και παιχνίδια:Τι πρέπει να ξέρουν;

από kmir

PaixnidiaΠαιδί σημαίνει παιχνίδι… Τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίζουν και να διασκεδάζουν.

Με το παιχνίδι ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν, ενισχύεται η φαντασία τους αλλά και γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Τα είδη παιχνιδιού είναι πολλά αλλά διαχωρίζονται ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα από βρέφη 9 μηνών έως και παιδιά προσχολικής ηλικίας;

9-12 μηνών
Το μωρό ξεκινά να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και μαθαίνει ασκώντας συνεχώς τις αισθήσεις του, σπρώχνοντας αντικείμενα κλπ. Οι γονείς, σε αυτό το ηλικιακό στάδιο, είναι καλό να προτιμήσουν παιχνίδια ασφαλή όπως κουδουνίστρες, πλαστικά ζωάκια που βγάζουν ήχους, υφασμάτινα μπαλάκια ή βιβλία με έντονες εικόνες και χρώματα.

12-24 μηνών
Το μωρό αρχίζει να περπατά και να ασχολείται με το ανακάτεμα, το πέταγμα και τη μετακίνηση αντικειμένων. Σε αυτό το στάδιο προτιμήστε παιχνίδια που μπορεί να σπρώχνει ή να τραβάει π.χ. αυτοκινητάκια, κουτάκια που μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο ή ακόμα και παιχνίδια μίμησης με τηλέφωνο κλπ.

3-4 χρονών
Το νήπιο ξεκινά να εκφράζει το ενδιαφέρον του για πιο πολύπλοκα πράγματα. Αναζητάει τη συντροφιά άλλων και γίνεται πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό. Σε αυτό το στάδιο προτιμήστε πάζλ, κούκλες, κύβους, βιβλία με ιστορίες, κουζινικά, τρενάκια αλλά και φυσικά τις βόλτες στα πάρκα και στις κούνιες.

4-6 ετών
Οι δυνατότητες του παιδιού εξελίσσονται ραγδαία. Το παιδί πλέον αναλαμβάνει ευθύνες, πρωτοβουλίες, γίνεται προστάτης και ανεξάρτητο. Προτιμήστε παιχνίδια όπως το ντόμινο, τουβλάκια με κατασκευές, δαχτυλομπογιές, μπάλα, κουκλοθέατρο, ποδήλατο κλπ.

Σχολική ηλικία
Καθώς το παιδί αναπτύσσεται και διανύει την σχολική ηλικία προτιμήστε παιχνίδια που ακονίζουν τον εγκέφαλο του όπως παρατήρησης, μνήμης, επιτραπέζια, βιβλία αλλά και παιχνίδια κατασκευής.

Να θυμάστε: Προσφέρετε πάντα στο παιδί σας το κατάλληλο παιχνίδι ανάλογα πάντα με την ακριβή του ηλικία. Δίνετε πάντα προσοχή από τι υλικό είναι φτιαγμένο και εάν είναι ασφαλή. Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο απλό πρέπει να είναι και το παιχνίδι του. Το πιο σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από το πόσο ακριβό ή καλό είναι ένα παιχνίδι, ο χρόνος που διαθέτετε εσείς οι γονείς στο παιδί σας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies