Αρχική Είμαι ΜπαμπάςΨυχολογία Οι μπαμπάδες σήμερα…

Οι μπαμπάδες σήμερα…

από kmir

Πότε είναι έτοιμος κάποιος να γίνει πατέρας;

Υπάρχουν πολύ λόγοι για τους οποίους ένας άντρας μπορεί να θέλει να γίνει πατέρας (και πολλοί άλλοι για τους οποίους να μην θέλει). Μπορεί να είναι η ανάγκη να νιώσει ότι εκπληρώνει τον προορισμό του, σύμφωνα με πολιτισμικά, θρησκευτικά πρότυπα, ή η ανάγκη να επαναλάβει και να μιμηθεί αυτό που έβλεπε χρόνια στην πατρική οικογένεια.

Κυρίως, όμως, στη σύγχρονη τεχνοκρατική εποχή ένα παιδί μπορεί να αποτελεί και κάποιου είδους απάντηση σε υπαρξιακά ζητήματα. Ο πατέρας, δημιουργώντας και επενδύοντας σε μια νέα ζωή, αφήνει πίσω του γονιδιακά, και ίσως και πολιτισμικά, έναν διάδοχό του.

Το ερώτημα πότε κάποιος είναι έτοιμος να γίνει πατέρας είναι παραπλανητικό. Το θέμα δεν είναι πότε μπορεί να γίνει πατέρας, αλλά πότε θέλει να γίνει, πότε η τεκνοποίηση δεν είναι απάντηση σ’ ένα πολιτιστικό πρέπει, αλλά σ’ ένα εσωτερικό θέλω. Με την έλευση του παιδιού, ο πατέρας αποκτά νέα ταυτότητα, από την οποία εκπηγάζει ένα σύνθετο πλέγμα ευθυνών, αλλά και στιγμές χαράς, εγγύτητας και τρυφερότητας. Ανοίγει ένα παράθυρο στη ζωή του πατέρα προς το παρελθόν, προς τη δική του παιδική ηλικία, και ένα παράθυρο προς το μέλλον, μέσω αυτών που οραματίζεται για το παιδί του.

Η προσωπικότητά του θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και να φτιάξει μια νέα εικόνα εαυτού. Σε αυτό το ταξίδι, η αυτογνωσία, η προσαρμοστικότητα σε νέα δεδομένα και νέες εμπειρίες και το ασφαλές οικογενειακό και οικονομικό πλαίσιο θα κάνουν πιο εύκολη αυτήν τη μετάβαση.

Τα παιδιά έρχονται ανίσχυρα στον κόσμο, και για πολλά χρόνια η επιβίωσή τους και η ανάπτυξή τους εξαρτάται αποκλειστικά από τους γονείς τους. Οι γονείς είναι γι’ αυτά η βάση για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Όσο πιο ασφαλή και πιο διαθέσιμη νιώσουν ότι είναι αυτή η βάση, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια θα νιώσουν για να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Τέλος, η πατρότητα μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και για τον ίδιο τον πατέρα. Είναι μια ευκαιρία γι’ αυτόν να ξαναποκτήσει επαφή με το παιδί που κρύβεται μέσα του, να επαναδιαπραγματευτεί τη δική του παιδική ηλικία και να ξαναβιώσει τις χαρές και τις αγωνίες της, με την ιδιότητα πλέον του ενήλικα. Σε αυτήν τη διαδικασία μπορεί να δημιουργηθούν εσωτερικές αναταράξεις, να αποκαλυφθούν τα δικά του παιδικά τραύματα και να σηκωθεί η αυλαία για μια γόνιμη, θεραπευτική διαδικασία με κάποιον ειδικό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies