Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Ο θηλασμός κουράζει περισσότερο;

Ο θηλασμός κουράζει περισσότερο;

από kmir

thilasmos kourasiΕπιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, μελετήσαν τον ύπνο των γυναικών, σε σχέση με τον τρόπο διατροφής των βρεφών τους.

Του Στέλιου Παπαβέντση παιδιάτρου, www.pediatros-thes.gr

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, εξετάστηκαν μητέρες βρεφών από 2 εβδομάδων έως 12 εβδομάδων (τριών μηνών).

Οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την λειτουργικότητά τους και για τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, για τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ ο ύπνος τους μελετήθηκε και με νευρο-φυσιολογικές μεθόδους.

Υπολογίστηκαν για την κάθε μια μητέρα παράμετροι όπως η αποσπασματικότητα του ύπνου, ο αριθμός ξυπνημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η συνολική διάρκεια που η μητέρα μένει ξύπνια κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ο τρόπος σίτισης του βρέφους, δηλαδή αποκλειστικός θηλασμός, μεικτή διατροφή ή σίτιση αποκλειστικά με ξένο γάλα σε μπιμπερό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν βρέθηκαν διαφορές σε καμία από τις παραπάνω παραμέτρους ανάμεσα σε γυναίκες που θήλαζαν αποκλειστικά, σε γυναίκες που έδιναν μπιμπερό αποκλειστικά και σε γυναίκες που έδιναν στο μωρό μεικτή διατροφή.

Είναι διαδεδομένος ο μύθος ότι ο μητρικός θηλασμός «κουράζει» περισσότερο τις μητέρες, ότι είναι πιο απαιτητικός και ότι προϋποθέτει περισσότερες ώρες αγρύπνιας για τους γονείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης λανθασμένα, πολλοί πιστεύουν ότι δίνοντας στο μωρό μπιμπερό θα μπορέσουν να κοιμηθούν περισσότερο και καλύτερα.

Είναι παράλληλα γνωστό ότι ο ύπνος είναι μια σημαντική παράμετρος που καθορίζει αν μια μητέρα θα ξεκινήσει ή θα συνεχίσει το θηλασμό, όπως και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ενθαρρύνει κανείς το μητρικό θηλασμό, θα πρέπει να περιλαμβάνει σωστές πληροφορίες για τον ύπνο των γονιών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές συμπέραναν πως οι γυναίκες θα πρέπει να πληροφορούνται ότι επιλέγοντας μπιμπερό ξένου γάλακτος δεν ισοδυναμεί με βελτιωμένο ύπνο.

Οι – υπαρκτοί και ποικίλοι – κίνδυνοι εάν ένα παιδί δεν θηλάσει πρέπει να ζυγίζονται, ενάντια στην παντελή έλλειψη αποδείξεων για το μύθο ότι το τάισμα με ξένο γάλα ωφελεί τον ύπνο της μητέρας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies