Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Οι καβγάδες των γονιών επηρεάζουν το μέγεθος του εγκεφάλου των παιδιών!

Οι καβγάδες των γονιών επηρεάζουν το μέγεθος του εγκεφάλου των παιδιών!

από kmir

kaugas egkefalosΗ συχνή έκθεση ακόμη και σε «ήπιας έντασης» 

κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της προεφηβείας επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε θα μπορούσε να οδηγήσει αργότερα σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον δρ. Nicholas Walsh, λέκτορα αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και βασίστηκε σε τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου για την εξέταση 58 εφήβων, 17 έως 19 ετών.

Όπως προέκυψε, τα παιδιά που είχαν βιώσει ήπιας ή μέτριας έντασης συγκρούσεις των γονιών τους, μέχρι την ηλικία των 11 ετών, είχαν μικρότερη παρεγκεφαλίδα, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εκμάθηση νέων ικανοτήτων, τη διαχείριση του στρες και τον αισθητικοκινητικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μικρή παρεγκεφαλίτιδα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, από τη μελέτη διαπιστώθηκε και κάτι πραγματικά αναπάντεχο: οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι βίωσαν στρεσογόνες εμπειρίες στην ηλικία των 14 ετών, είχαν και αυξημένο μέγεθος σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου όταν αυτός εξετάστηκε στην ηλικία των 17-19 ετών.

www.onmed.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies