Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Oι φωνές ενισχύουν τη κακή συμπεριφορά!

Oι φωνές ενισχύουν τη κακή συμπεριφορά!

από kmir

fwnes sumperiforaNέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της “Royal Economic Society”.

Έδειξε ότι η συμπεριφορά των γονέων να φωνάζουν στα παιδιά τους και να τα τιμωρούν προκειμένου να τα διαπαιδαγωγήσουν, μπορεί να επιδεινώσει την συμπεριφορά τους αντί να τη βελτιώσει.

Μια ομάδα ψυχολόγων στο London School of Economics, με επικεφαλής την Dr. Laure De Preux, ανέλυσε περίπου 19.000 παιδιά που γεννήθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους γονείς λίγο πριν γίνουν ενός έτους, στη συνέχεια όταν ήταν τριών, πέντε και τέλος επτά ετών.

Στην ψυχολογική έρευνα συμμετείχαν παράλληλα οι εκπαιδευτικοί και τα μεγαλύτερα αδέλφια των παιδιών, ώστε να υπάρξει πιο αξιόπιστη μέτρηση συμπεριφοράς αυτών.

Διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολικές κραυγές των γονέων πράγματι οδηγούσαν σε επιδείνωση της (ζητούμενης) πειθαρχίας, ενώ η επεξηγηματική και η συναισθηματική επικοινωνία με τα παιδιά έδειξε ότι ήταν πιο πιθανό να βελτιώσει τη συμπεριφορά τους, χωρίς ταυτόχρονα να βλάπτει την ευημερία τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι ήταν δύσκολο να διαχωρίσουν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα πειθαρχίας των παιδιών.

Για παράδειγμα, οι γονείς της μεσαίας τάξης ήταν πιο πιθανό να έρθουν κοντά στα παιδιά τους για να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να εφαρμόσουν δομημένα καθημερινά προγράμματα, όπως τι ώρα θα πάνε για ύπνο και να παρέχουν φαγητό πλούσιο σε θρεπτική αξία, παράγοντες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ευημερία και την καλή συμπεριφορά, σε σχέση με τις φτωχότερες οικογένειες.

Η Ψυχολόγος Δρ Helen O’Connor, μέλος του Βρετανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, σχολιάζει:

“Η θετική ανατροφή των παιδιών έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ευεργετική για τα παιδιά και αυτή η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτές τις διαπιστώσεις. Πρέπει πάντοτε να ενθαρρύνονται οι παράγοντες των ενισχύσεων και των αρχών συμπεριφοράς στα παιδιά”.

“Ωστόσο, οι συμβουλές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τα άλλα ευρήματα της μελέτης και κατά πόσον άλλες ερμηνείες για τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να είναι υπεύθυνες να ενισχύσουν τον γονεϊκό ρόλο, εκτός από το να φωνάζουν στα παιδιά τους”.

“Περαιτέρω έρευνα σε αυτό τον τομέα είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να υποστηρίξουν τους γονείς με δυσκολία στη διαχείριση παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς”.

 

 

Πηγή: BPS

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies