Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Ποιες μητέρες έχουν κατάθλιψη;

Ποιες μητέρες έχουν κατάθλιψη;

από kmir

pote mamaΤο ασταμάτητο κλάμα του μωρού στο μανάβικο, στην εκκλησία ή στο αεροπλάνο που “τρυπάει” το αυτί μας, μπορεί να προκαλέσει την απογοήτευση της μαμάς… 

Καθώς οι περαστικοί παρατηρούν την αγωνία της, να προσπαθεί να ηρεμήσει το ανήσυχο παιδί της.

Το πώς αξιολογεί η μητέρα και χειρίζεται αυτή τη δύσκολη στιγμή ανατροφής των παιδιών της, θα μπορούσε να καθορίσει αν εκείνη είναι επιρρεπής σε κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan.

Οι μητέρες που είναι εγκλωβισμένες στο το ρόλο “τέλεια μητέρα” και θέλουν να ανταποκριθούν επιτυχώς σε αυτόν, καλλιεργούν προσδοκίες που βασίζονται στα πρότυπα της κοινωνίας, τα οποία σχηματίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις αλληλεπιδράσεις με τους δικούς ή τους γονείς του συζύγου καθώς και το ιατρικό προσωπικό.

Αυτές οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και η πίεση που δέχονται, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία της μητέρας”, δήλωσε η Elizabeth Thomason, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Τα παιδιά υποτίθεται ότι πρέπει να είναι τέλεια και να συμπεριφέρονται άψογα και αν δεν συμβαίνει, τότε όλο αυτό αντανακλά αρνητικά σε εσάς ως γονέα μέσα από την αντίληψη της κοινωνίας”, δήλωσε η Thomason, ερευνήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Michigan.

Η μελέτη διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βλέπουν τους εαυτούς τους ως γονέα και την ακαμψία αυτών των πεποιθήσεων σε σχέση με τις άλλες μητέρες.

Στην έρευνα, 113 γυναίκες περίπου συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάθλιψη και τη γονική αρμοδιότητα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας, οι δηλώσεις που καλούνταν να απαντήσουν, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, περιελάμβαναν και τις εξής:

“Θα πρέπει μόνη μου να κάνω τα πάντα για το μωρό μου”.

“Άλλες μητέρες έχουν λιγότερες δυσκολίες ανατροφής των παιδιών από ότι κάνω εγώ”.

“Αισθάνομαι ένοχη όταν έβαλα τις ανάγκες μου πριν από τις ανάγκες του μωρού μου”

Μια γυναίκα που υποστηρίζει άκαμπτα την πεποίθηση ότι οι “καλές” οι μητέρες θα πρέπει να είναι πάντα σε θέση να ηρεμήσουν τα μωρά τους που κλαίνε οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να νιώσουν κατάθλιψη, διότι είναι περισσότερο επικεντρωμένες στην ανταπόκριση των γονεϊκών ικανοτήτων τους, που νομίζουν ότι οι άνθρωποι σκέφτονται για εκείνες.

Όταν μια γυναίκα αντιλαμβάνεται ότι το να είσαι μητέρα, δεν είναι πάντα μια θετική εμπειρία, οι πεποιθήσεις της περιγράφονται ως ευέλικτες. Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι είναι πρόθυμες να ζητήσουν βοήθεια και είναι σε θέση να εκφράσουν ότι το να είσαι γονέας είναι δύσκολο.

“Αν το μωρό παρουσιάζει μία δύσκολη συμπεριφορά, αυτό δεν σας κάνει μια κακή μητέρα. Είναι μία αρχή για να αναπτύξετε μία σειρά από στρατηγικές για την ανατροφή του παιδιού σας, ένα θέμα δύσκολο αλλά προκλητικό”, δήλωσε ο Thomason.

Η Thomason σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πάνω σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες στη μελέτη είχαν υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος, όπως και οι σύντροφοί τους.

Παρ ‘όλα αυτά, η μελέτη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την βαθύτερη εξέταση του τρόπου με τον οποίο, οι γυναίκες εσωτερικεύουν τις προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με την μητρότητα.

 

University of Michigan

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies