Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Οι αισθήσεις του μωρού…

Οι αισθήσεις του μωρού…

από kmir

xalarwsi mwroΟι αισθήσεις του νεογέννητου μωρού σας είναι τα εργαλεία του για να ανακαλύψει έναν ολόκληρο νέο κόσμο που ανοίγεται γύρω του.

Εδώ, θα βρείτε μερικά tips για να δώσετε ερεθίσματα στις εκολλαπτόμενες αισθήσεις του μωρού σας.

Βλέπω, ακούω, αγγίζω…

Ο ερχομός του μωρού σας στον κόσμο είναι ένα σοκ για τις αισθήσεις του. Από τη στιγμή της γέννησής του, «βομβαρδίζεται» συνεχώς με νέες εικόνες, συναισθήματα και ήχους. Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις του θα βοηθήσετε το μωράκι σας να μάθει για το νέο του περιβάλλον και να νιώσει πιο άνετα σε αυτό.

Η αίσθηση της όρασης!

Η όραση ενός νεογέννητου είναι η λιγότερο αναπτυγμένη από τις αισθήσεις του: ένα νεογέννητο είναι ικανό να εστιάσει μόνο μέχρι περίπου 25-26 εκατοστά μακριά. Η άποψή του για τον κόσμο είναι επίσης πολύ θολή γιατί η οξύτητα της όρασής του αντιστοιχεί μόλις στο 4 τοις εκατό περίπου ενός ενήλικα. Απλά σχήματα με έντονες αντιθέσεις είναι τα καλύτερα για να του τραβήξετε την προσοχή.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διακοσμήστε το δωμάτιο του μωρού σας με έντονα γεωμετρικά σχήματα και με χρώματα που δημιουργούν μεγάλες αντιθέσεις (μαύρο, άσπρο και κόκκινο). Επίσης, τα μωρά έλκονται ιδιαίτερα από την κίνηση, οπότε όταν δείχνετε στο μικρό σας ένα παιχνίδι, κουνήστε το αργά μπρος – πίσω. Προσπαθήστε επίσης να αλλάζετε κάθε τόσο τις φωτογραφίες στα παιχνίδια πάνω από το κρεβατάκι του. Θα το παρατηρήσει αμέσως καθώς δε θα ταιριάζουν με την οπτική εικόνα που έχει ήδη σχηματίσει στη μνήμη του. Όλες αυτές οι μικρές προκλήσεις θα βοηθήσουν το μωρό σας να αναπτύξει την αίσθηση της όρασης.

Η αίσθηση της ακοής!

Αντίθετα με την όραση, η αίσθηση της ακοής ήταν ήδη πολύ αναπτυγμένη τη στιγμή που γεννιόταν το μωρό σας. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης η ακοή του γίνεται πολύ ευαίσθητη καθώς ακούει τους ήχους μέσα από τη μήτρα και ειδικά τη φωνή της μητέρας του. Η οικειότητα της φωνής σας θα το κάνει να νιώσει πιο ασφαλές στον καινούργιο του κόσμο έξω από τη μήτρα σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να ενεργοποιήσετε την αίσθηση της ακοής του μικρού σας, κουνήστε μια κουδουνίστρα από πίσω του ή στη μια πλευρά του κεφαλιού του για να το κάνετε να γυρίσει προς τον καινούργιο ήχο. Δοκιμάστε να το φωνάξετε από διαφορετικές αποστάσεις, αλλάζοντας την ένταση της φωνής σας. Να ξέρετε ότι το μωρό σας θυμάται ήχους που άκουγε συχνά μέσα στη μήτρα. Ένα μουσικό κομμάτι που ακούγατε όταν ήσασταν έγκυος, μπορεί ακόμα και να το ηρεμήσει όταν θα είναι ανήσυχο..

Η αίσθηση της αφής!

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο που έχουμε. Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό δέρματος ενός νεογέννητου αντιστοιχούν περίπου 6 εκατομμύρια κύτταρα! Στη μήτρα, το μωρό σας γνώριζε λίγα για την αίσθηση της αφής, αλλά από τη στιγμή που γεννήθηκε ήρθε αντιμέτωπο με νέες αισθήσεις. Το άγγιγμα, τα απαλά χτυπηματάκια ή η αγκαλιά αποτελούν μια εισαγωγή στην απτή πλευρά του κόσμου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η αίσθηση της αφής μπορεί να ενεργοποιηθεί με μασάζ για μωρά, το οποίο λέγεται ότι προκαλεί μείωση του ορμονικού στρες, αύξηση ανοσοποιητικών αντιδράσεων, βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, της πέψης και του μεταβολισμού. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει ένα ανήσυχο μωράκι να αποκοιμηθεί και να ανακουφιστεί από τους κολικούς. Αλλά βεβαιωθείτε πρώτα ότι διαλέξατε μια στιγμή που το μωράκι σας έχει χαλαρώσει και δεν έχει μόλις φάει. Ακόμη, φροντίστε το δωμάτιο στο οποίο θα του κάνετε μασάζ να είναι ζεστό και χωρίς ρεύματα αέρα.

Δώστε στο μωράκι σας πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα, διαφορετικά στην υφή και το μέγεθος, για να εξερευνήσει.

Μην ανησυχείτε που θα τα βάλει όλα στο στόμα του. Από τη στιγμή που ένα αντικείμενο είναι καθαρό, αρκετά μεγάλο ώστε να μην το καταπιεί και δεν είναι αιχμηρό, αφήστε το μωράκι σας να ανακαλύψει πώς είναι και με το στόμα και με τα χεράκια του.

Βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή είναι απαλά καθώς το δέρμα του νεογέννητου είναι επιρρεπές στους ερεθισμούς.

 

 

 

www.pampers.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies