Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Οδηγός Διατροφής 6+

Οδηγός Διατροφής 6+

από kmir

Πότε, με ποιον τρόπο και ποιες τροφές εισάγουμε στο διαιτολόγιο του μωρού μας όταν σταματήσει να τρέφεται αποκλειστικά με γάλα; Πότε θα μπει το ψάρι στη διατροφή του;

Υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται διά ροπάλου; Ετοιμάσαμε έναν πλήρη, αλλά σύντομο οδηγό διατροφής για βρέφη άνω των 6 μηνών και σας τον παραδίδουμε.

Της Ορσαλίας Κώνστα, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, M. Sc.

Οι διατροφικές ανάγκες των βρεφών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους καλύπτονται πλήρως από το μητρικό γάλα ή από εμπλουτισμένα σε σίδηρο υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος. Σε ηλικία 4-6 μηνών περίπου, οι αυξανόμενες απαιτήσεις προάγουν τη σταδιακή εισαγωγή νέων τροφίμων. Είναι φυσικό οι γονείς να αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών, ποια τρόφιμα πρέπει να χορηγούνται και σε ποια ποσότητα.

Γιατί είναι αναγκαίο να μην εισάγουμε ημιστερεά και στερεά τροφή νωρίτερα από τους 4-6 μήνες;

  • Το μωρό δεν μπορεί να ελέγξει ικανοποιητικά το κεφάλι του νωρίτερα από τον τέταρτο  μήνα.
  • Το αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας, λόγω του οποίου σπρώχνει με τη γλώσσα του οτιδήποτε εισαχθεί στο στόμα του, προκειμένου να προστατευτεί από τον κίνδυνο πνιγμονής, παύει να υφίσταται περίπου στον τέταρτο μήνα.
  • Υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό για εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης, αν εισαχθεί στερεά τροφή νωρίτερα, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για εμφάνιση αλλεργιών.
  • Το μωρό δεν είναι έτοιμο ν’ αποικοδομήσει ικανοποιητικά οτιδήποτε άλλο εκτός από το μητρικό γάλα ή κάποιο υποκατάστατό του.

Πότε το μωρό σας είναι έτοιμο για την εισαγωγή νέων τροφίμων;

Όταν είναι 6 μηνών. Όμως, επειδή κάθε μωρό είναι διαφορετικό, σε γενικές γραμμές είναι έτοιμο για την αποδοχή στερεάς τροφής όταν:

  • Μπορεί να κάθεται από μόνο του και να ελέγχει τις κινήσεις του κεφαλιού του.
  • Ανοίγει το στόμα του όταν του προσφέρετε κάποιο τρόφιμο.
  • Δείχνει ενδιαφέρον όταν τρώτε μπροστά του.
  • Μπορεί να δεχθεί αλεσμένη τροφή με το κουτάλι και έχει την ικανότητα να την καταπιεί.
  • Έχει διπλασιάσει το βάρος του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies