Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Οδηγίες για το σύγκαμα του μωρού μας!

Οδηγίες για το σύγκαμα του μωρού μας!

από kmir

Baby2Τα ούρα περιέχουν μια ουσία που λέγεται ουρία. Η ουρία διασπάται και παράγεται αμμωνία, η οποία και προκαλεί τον ερεθισμό του δέρματος.

Του Μάριου Ανδρέου, παιδιάτρου, www.paidiatros.gr

Το δέρμα στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων είναι ευαίσθητο και όταν εκτίθεται στην αμμωνία κοκκινίζει.

Εάν το σύγκαμα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πολύ σύντομα η περιοχή θα επιμολυνθεί με μύκητες λόγω των ιδανικών συνθηκών (αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία) που επικρατούν.

Μόλις συμβεί αυτό, οι δερματικές βλάβες θα αρχίσουν να επεκτείνονται, το κοκκίνισμα θα γίνει πιο έντονο και θα παρουσιαστούν στην περιοχή φυσαλίδες που σε μερικά σημεία θα εμφανίζουν απολέπιση (ξεφλούδισμα).

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Για να αποφύγετε το σύγκαμα, πρέπει να αλλάζετε τακτικά το παιδί σας, να προτιμάτε να το πλένετε με τρεχούμενο νερό και να μη χρησιμοποιείτε συνεχώς υγρά μωρομάντιλα.

Επίσης, μη βάζετε πάνω από τις πάνες ελαστικά βρακάκια.

Αν και οι πάνες έχουν κάνει τη ζωή των μαμάδων πολύ πιο εύκολη, δυστυχώς συγκρατούν τα ούρα και τα κόπρανα, με αποτέλεσμα αυτά να έρχονται για πολύ μεγάλο διάστημα σε επαφή με το δέρμα του μωρού.

Τα κόπρανα όμως περιέχουν ένζυμα που ερεθίζουν και καταστρέφουν τον φυσικό φραγμό του δέρματος και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων,ενώ περιέχουν και μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Oι πάνες αυξάνουν επίσης την υγρασία στην περιοχή, αφού την κρατούν κλειστή. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η συχνή αλλαγή πάνας, η χρήση πάνας καλής ποιότητας και η εφαρμογή προστατευτικής κρέμας σε κάθε άλλαγμα του μωρού.

Η κρέμα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Να έχει μαλακτική και καταπραϋντική δράση.

2. Να εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων.

3. Να εμποδίζει την ανάπτυξη υγρασίας.

Για να αντιμετωπίσετε το σύγκαμα, κάνετε τα εξής:

1. Αφήστε όσο το δυνατό περισσότερη ώρα το μωρό χωρίς πάνα, για να αεριστεί η περιοχή.

2. Να αλλάζετε τακτικά το παιδί σας.

3. Να το πλένετε με τρεχούμενο νερό κάθε φορά που λερώνεται και να στεγνώνετε καλά την περιοχή.

4. Υπάρχουν κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο και βοηθούν στην επούλωση του παρατρίμματος.

5. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν το παράτριμμα δεν βελτιωθεί γρήγορα ή αν υπάρχει υποψία επιμόλυνσης της περιοχής με μύκητες. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές αντιμυκητιασικές αλοιφές.

6. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, μπορεί ο γιατρός να σας συνταγογραφήσει κάποια κορτιζονούχα κρέμα. ΜΗΝ την χρησιμοποιείτε ανεξέλεγκτα. Η διάρκεια της χρήσης της να μην ξεπερνά τις 5-7 ημέρες και να μην εφαρμόζεται σε περιπτώσεις λύσης της συνέχειας του δέρματος (πληγής). Να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες του γιατρού. Η κατάχρηση στη χρήση αυτής της κρέμας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο παιδί σας.

Αντίθετα, υπάρχουν κρέμες που δεν περιέχουν κορτιζόνη και έχουν τις εξής ιδιότητες:

-Ανακουφιστική δράση

-Επουλωτική δράση.

-Δέσμευση των ενζύμων των κοπράνων που ερεθίζουν το δέρμα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies