Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΨυχολογία Ο χρόνος γνωριμίας και ρομαντικό παιχνίδι!

Ο χρόνος γνωριμίας και ρομαντικό παιχνίδι!

από kmir

Couple in loveΟι σύντροφοι που εμπλέκονται ρομαντικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γνωριμία τους, τείνουν να μοιάζουν περισσότερο σε ότι αφορά στη σωματική ελκυστικότητα

από τους συντρόφους που δημιουργούν σχέση και γνωρίζουν ο ένας τον άλλο για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Psychological Science, στο περιοδικό του Συλλόγου για την Ψυχολογική Επιστήμη.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αντιλήψεις για την ομορφιά σε ένα ρομαντικό σύντροφο μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα άτομα γνωρίζουν ο ένας τον άλλο καλύτερα πριν ξεκινήσουν να βγαίνουν», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Lucy Hunt του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. «Έχοντας περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθούν μπορεί να επιτρέψει σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η συμβατότητα του άλλου ατόμου ως συντρόφου σε μια σχέση, να κάνει το εν λόγω άτομο ελκυστικό με τρόπους που επισκιάζουν πιο εύκολα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά όπως είναι η σωματική ελκυστικότητα. Κάποιος άλλος θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πιο ελκυστικός στα μάτια του άλλου, λόγω άλλων παραγόντων».

Η Hunt και οι συνεργάτες της, Paul Eastwick (UT-Austin) και Eli Finkel (Πανεπιστήμιο Northwestern) ενδιαφέρονταν να κατανοήσουν το λόγο που τα άτομα έχουν την τάση να συνάπτουν σχέσεις με συντρόφους που έχουν παρόμοια σωματικά, συμπεριφορικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά- ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο που οι ψυχολογικοί επιστήμονες αναφέρουν ως «επιλεκτικό ζευγάρωμα».

Μια εξήγηση για αυτό το μοτίβο στη δημιουργία ζευγαριών προέρχεται από μια άποψη που βασίζεται στον ανταγωνισμό: η επιτυχία ενός ατόμου στο ερωτικό “παζάρι” περιορίζεται από το εάν και πόσο είναι επιθυμητός/ή. Οι άνθρωποι που είναι σωματικά ελκυστικοί τείνουν να τους βλέπουν ως πολύ επιθυμητούς, και ως εκ τούτου, είναι σε θέση να μπορούν να προσελκύσουν εξίσου υψηλά επιθυμητούς συντρόφους.

Η Hunt και οι συνεργάτες της, υπέθεσαν ότι η διάρκεια της γνωριμίας μεταξύ των συντρόφων μπορεί να μετατοπίσει τη δυναμική αυτού του σεξουαλικού ανταγωνισμού. Η προηγούμενη έρευνά τους, έδειξε ότι, καθώς οι άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον πιο προσωπικά και σε διάφορα πλαίσια, οι απόψεις τους, για το αν είναι επιθυμητό το άλλο άτομο, αλλάζουν, καθιστώντας την αντικειμενική σωματική ελκυστικότητα λιγότερο σχετική στον καθορισμό του αν τα δύο άτομα θα γίνουν ζευγάρι.

«Έχοντας το χρόνο να αλληλοεπιδράσουν με τους άλλους σε διαφορετικά πλαίσια, δίνει περισσότερες ευκαιρίες να σχηματιστούν μεμονωμένες εντυπώσεις που ξεπερνούν τις αρχικές βιαστικές απόψεις ενός ατόμου», λέει η Hunt. «Δεδομένου ότι οι άνθρωποι στην πραγματική ζωή σχηματίζουν ρομαντικές σχέσεις τόσο με ξένους όσο και με γνωστούς, μας ενδιέφερε το πώς ο χρόνος μπορεί να επηρεάσει το πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους τα εξίσου ελκυστικά μέλη ενός ζευγαριού».

Οι Hunt, Eastwick και Finkel, υπέθεσαν ότι οι σύντροφοι που γνώριζαν ο ένας τον άλλο για σύντομο χρονικό διάστημα πριν από τη δημιουργία σχέσης, ήταν πιθανό να είναι εξίσου ελκυστικοί, ενώ οι σύντροφοι οι οποίοι γνώριζαν καλά ο ένας τον άλλο πριν τη ρομαντική σχέση, μπορεί να έδειχναν μεγαλύτερη αναντιστοιχία στη σωματική ελκυστικότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από 167 ζευγάρια –από τα οποία τα 67 βρίσκονταν σε σχέση και τα 100 ήταν παντρεμένα- τα οποία συμμετείχαν σε μια διαχρονική μελέτη των ρομαντικών σχέσεων. Τα ζευγάρια ήταν μαζί από 3 μήνες έως και 53 χρόνια, με μέσο όρο διάρκειας σχέσης 8 χρόνια και 8 μήνες.

Στα πλαίσια της μελέτης, τα ζευγάρια βιντεοσκοπήθηκαν να μιλούν για το πώς είχαν αλλάξει κατά τη διάρκεια της σχέσης. Χρησιμοποιώντας αυτά τα βίντεο, ανεξάρτητοι, εκπαιδευμένοι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν κλίμακες αξιολόγησης για να δείξουν την σωματική ελκυστικότητα του κάθε συντρόφου. Οι βαθμολογίες συσχετίστηκαν ισχυρά μεταξύ των προγραμματιστών, γεγονός που υποδηλώνει ένα υψηλό επίπεδο συμφωνίας σχετικά με τη σωματική επιθυμία του κάθε συντρόφου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η γνωριμία μεταξύ των συντρόφων πριν από τη σχέση, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να ταιριάζουν στην ελκυστικότητα, όπως ακριβώς είχαν υποθέσει οι ερευνητές. Για παράδειγμα, η σχέση μιας μη ελκυστικής γυναίκας με ένα ελκυστικό άνδρα ήταν πιο πιθανό να προκύψει εάν οι σύντροφοι γνώριζαν ο ένας τον άλλο για πολλούς μήνες πριν από τη σχέση.

Οι σύντροφοι που άρχισαν τη σχέση τους μέσα σε ένα μήνα από την πρώτη φορά που γνώρισαν ο ένας τον άλλο, έδειξαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση με τη σωματική ελκυστικότητα. Η συσχέτιση όμως ήταν πολύ χαμηλότερη για τους συντρόφους που γνώριζαν ο ένας τον άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την σχέση τους. Ένα παρόμοιο μοτίβο προέκυψε, όταν οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο τα ζευγάρια ήταν φίλοι πριν αρχίσουν τη σχέση τους. Τα ζευγάρια που ήταν προηγουμένως φίλοι, ήταν λιγότερο πιθανό να ταιριάξουν με βάσει την ελκυστικότητα σε σχέση με τα ζευγάρια που ήταν ξένοι πριν από τη σχέση.

Είναι ενδιαφέρον, πως το επίπεδο του αν ταιριάζουν βάσει της ελκυστικότητας δεν συσχετίστηκε στη μελέτη με την ικανοποίηση από σχέση, ούτε για τους άνδρες ούτε για γυναίκες. Δηλαδή, και τα ζευγάρια που ήταν πρώτα φίλοι και τα ζευγάρια που ήταν ξένοι, φαίνονταν εξίσου ευτυχισμένα χρόνια αργότερα.

Η Hunt και οι συνεργάτες της σημειώνουν ότι η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε πιο διαφοροποιημένα δείγματα και πλαίσια, αλλά τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χρόνος γνωριμίας μπορεί να επηρεάσει το κατά πόσο αντιλαμβανόμαστε κάποιον ως επιθυμητό σύντροφο:

«Μπορεί να υπάρχει περισσότερο νόημα στο παλιό ρητό από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα: Ίσως είναι η περίπτωση που η ομορφιά είναι εν μέρει στο μάτι του θεατή, ειδικά όσο περνάει ο καιρός», καταλήγει η Hunt.

 

 

www.psychologynow.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies