Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Συμβουλές για τον ύπνο του μωρού:!

Συμβουλές για τον ύπνο του μωρού:!

από kmir

Baby1Είναι τραγικό το γεγονός ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 4000 ξαφνικοί θάνατοι βρεφών που έχουν σχέση με τον ύπνο.

Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr

Οι ξαφνικοί μη αναμενόμενοι θάνατοι βρεφών που έχουν σχέση με τον ύπνο περιλαμβάνουν τυχαίους θανάτους από πνιγμό, ασφυξία και στραγγαλισμό, καθώς επίσης και από υποτιθέμενους θανάτους από το σύνδρομο του ξαφνικού θανάτου.

Σε όλες όμως αυτές τις περιπτώσεις, ο κοινός παρανομαστής είναι το περιβάλλον ύπνου και ειδικά το μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου.

Σύνδρομο ξαφνικού θανάτου των βρεφών (SIDS)

To σύνδρομο ξαφνικού θανάτου των βρεφών (SIDS) είναι η πρώτη αιτία θανάτου στα βρέφη ηλικίας ενός μηνός έως ενός χρόνου. Όταν ο θάνατος ενός βρέφους δεν μπορεί να εξηγηθεί μετά από λεπτομερή έρευνα (ιατροδικαστική εξέταση, νεκροτομή και ανασκόπηση του κλινικού ιστορικού), το SIDS θεωρείται ως αιτία.
Η τριπλή θεωρία είναι ότι το SIDS συμβαίνει (1) σε ενδογενές ευάλωτο βρέφος, (2) κατά τη διάρκεια μιας κριτικής περιόδου της ανάπτυξης ( η ηλικία < 6 μηνών είναι η περίοδος με τον μεγαλύτερο κίνδυνο) που (3) εκτίθεται σε ένα εξωγενή στρεσσογόνο παράγοντα, όπως πρηνή θέση (μπρούμυτα), ντυμένο με πολλά ρούχα ή απόφραξη του αεραγωγού.

Δεν υπάρχουν κάποιοι βιολογικοί δείκτες για το SIDS, έτσι η μείωση του κινδύνου πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν όλους τους γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, ειδικά σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου. Παρόλο που θεωρείται ότι είναι παράγοντας κινδύνου, είναι αμφιλεγόμενο το αν ο κίνδυνος είναι πραγματικά μεγαλύτερος σε αδέλφια βρεφών που πέθαναν από SIDS.

SIDS: Παράγοντες κινδύνου:

Προωρότητα
Έκθεση σε αλκοόλ ή φάρμακα πριν τη γέννηση
Έκθεση σε κάπνισμα (πριν ή μετά τον τοκετό)
Λοίμωξη

Πρόληψη του βρεφικού θανάτου που έχει σχέση με τον ύπνο:

Προφύλαξη από το SIDS!

Ένας από τους μεγαλύτερους προστατευτικούς παράγοντες ενάντια στο SIDS είναι ο θηλασμός. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός, οποιασδήποτε διάρκειας, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για SIDS, που κυμαίνεται από 45% για θηλασμό μικρής διάρκειας ή μικτής διατροφής έως 73% για αποκλειστικό θηλασμό. Δεν είναι γνωστό, αν ο θηλασμός μπορεί να τροποποιήσει άλλους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα).

Οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα ( και πριν και μετά τον τοκετό) και την χρήση οινοπνεύματος και φαρμάκων (ειδικά αν το βρέφος κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο).

Επιπλέον μέτρα προφύλαξης είναι η διενέργεια όλων των εμβολίων του βρέφους και της οικογένειας, καθώς επίσης και η αποφυγή έκθεσης του βρέφους σε περιβάλλον με άρρωστα άτομα.

Ασφάλεια στον ύπνο – Safe to sleep (Προηγούμενο με την πλάτη για ύπνο – Back to Sleep)

Στις ΗΠΑ υπήρχε το σύνθημα Back to home – Back to sleep, δηλαδή πίσω στο σπίτι και ύπνος μόνο με την πλάτη (ανάσκελα), όταν το νεογνό έφευγε από το μαιευτήριο.

Το σύνθημα “Back to sleep” άλλαξε σε “safe to sleep”, όταν αναγνωρίσθηκε ότι κάθε στοιχείο στο περιβάλλον του ύπνου – από την θέση ύπνου, το κρεβάτι, τα ρούχα και η θερμοκρασία του αέρα του δωματίου – ήταν σημαντικά στην προστασία του βρέφους, όταν κοιμάται.

Οι αρχές για ασφαλή ύπνο πρέπει να εφαρμόζονται κάθε φορά που κοιμάται το βρέφος (περιλαμβάνοντας τους σύντομους ύπνους) και σε κάθε περίπτωση, περιλαμβάνοντας το βρεφικό σταθμό ή το σπίτι της νταντάς. Οι γονείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οποιοσδήποτε έχει την φροντίδα του βρέφους – νταντά, παππούδες και άλλοι φίλοι και συγγενείς- ότι θα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους για τον περιβάλλον ύπνου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies