Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Ο σωστός χώρος μελέτης του παιδιού!

Ο σωστός χώρος μελέτης του παιδιού!

από kmir

ColoredPencilsΠολλοί γονείς αναρωτιούνται, ήδη από την πρώτη δημοτικού, αν το παιδί τους χρειάζεται ιδιαίτερα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σχολείου και να είναι καλή μαθήτρια.

Άλλοι πάλι γονείς, σε μεγαλύτερες τάξεις, ξοδεύουν!

Της Δρ Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, greekpsychologypages.blogspot.gr

Ξέρετε ποιο είναι το βασικότερο συστατικό της σχολικής επιτυχίας;

Η οργανωμένη μελέτη στο σπίτι!

Κλειδιά στη μελέτη στο σπίτι:
Συγκέντρωση
Ηρεμία
Ήσυχο μέρος

Δημιουργήσετε τον κατάλληλο χώρο μελέτης!

Δεδομένου ότι στη χώρα μας ήδη από το νηπιαγωγείο ξεκινάει η πρώτη ‘δουλειά για το σπίτι’, καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο για το παιδί να έχει τον χώρο του για να κάνει τα μαθήματά του. Δεν έχει σημασία αν έχετε μικρό ή μεγάλο χώρο, σημασία έχει να κατονομάσετε ένα σημείο ως ‘χώρο μελέτης’.
Τα μικρά παιδιά χρειάζονται χώρο και χρόνο αλλά και γονική επίβλεψη για να κάνουν τα μαθήματά τους. Αν βολεύει στο πρόγραμμά σας, δημιουργήστε μια γωνιά στο τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας όπου το παιδί θα κάνει τα μαθήματά του ενώ εσείς από δίπλα θα κάνετε κάτι άλλο.

Πώς να δημιουργήσετε καλές συνήθειες μελέτης για όλα τα σχολικά χρόνια!

Δώστε στο παιδί σας τον ‘έλεγχο’ της κατάστασης και ζητήστε του να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε τη γωνιά μελέτης του. Αν έχετε στο μυαλό σας ένα μαονένιο γραφείο με περιστρεφόμενη διευθυντική καρέκλα και μου πείτε «μα δε χωράει στο δωμάτιό του», θα σας απαντήσω «και καλά κάνει!». Το ζήτημα εδώ δεν είναι να αγοράσετε το μεγαλύτερο/καλύτερο/πιο σύνθετο/πιο ακριβό γραφείο, αλλά να φτιάξετε μια γωνιά μελέτης που το παιδί θα τη νιώθει δική του και θα κάνει την όλη διαδικασία λίγο πιο όμορφη.

Ρωτήστε το παιδί τι χρώμα γραφείο θέλει (έχω δει στην αγορά κάτι μικρούτσικα, φθηνά, όμορφα και λειτουργικά γραφεία που τα ζήλεψα!), αν θέλει ένα υποπόδιο (για να μην κρέμονται τα πόδια του από την καρέκλα), αν επιθυμεί ένα μαξιλαράκι, κλπ. Δίνοντας στο παιδί αυτή τη μικρή δύναμη στις αποφάσεις του, ουσιαστικά το βοηθάτε να αυξήσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με τη μελέτη.

Οργανώστε τις σχολικές προμήθειες!

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν το παιδί ξεκινάει ορεξάτο να κάνει τα μαθήματά του και ανακαλύπτει ότι δεν έχει μολύβι, η γόμα του έχει χαθεί, η ξύστρα του είναι εξαφανισμένη… Μέχρι να βρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει τις ασκήσεις του… πάει! Πέταξε το πουλάκι! Έχει περάσει η ώρα και το παιδί έχει εκνευριστεί, έχει βαρεθεί, δε βλέπει κανένα αποτέλεσμα και η αρχική του προθυμία να κάνει τα μαθήματά του εξανεμίζεται. Φροντίστε να αγοράσετε όμορφα κουτιά (ή να διακοσμήσει το παιδί δικό του κουτί παπουτσιών) και να φυλάξετε εκεί μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μολύβια, και άλλα απαραίτητα.

Κλείστε την τηλεόραση!

Ξέρω, πολλά παιδιά επιμένουν ότι η τηλεόραση δεν τα ενοχλεί, αλλά επίσης επιμένουν ότι ο Αι-Βασίλης υπάρχει! Ο κανόνας της κλειστής τηλεόρασης ισχύει όμως και για εσάς! Διατηρήστε ησυχία.

Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικός! Στο κρυφό σχολειό μελετούσαν στο φως των κεριών, αλλά η μέθοδος αυτή δεν έχει πέραση στις μέρες μας. Θυμηθείτε ότι προτιμότερο είναι το φυσικό φως, αλλά όταν αυτό δεν υπάρχει, ένα δυνατό πορτατίφ (κατά προτίμηση στην αριστερή πάνω πλευρά της επιφάνειας του γραφείου ενός παιδιού που γράφει με το δεξί χέρι, ώστε να μην πέφτει πάνω στο βιβλίο ή τετράδιο σκιά) κάνει πολύ καλή δουλειά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies