Αρχική Είμαι ΜπαμπάςΨυχολογία O σημαντικός ρόλος του πατέρα!

O σημαντικός ρόλος του πατέρα!

από kmir

Parents03Οι μπαμπάδες είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα «δεύτερο ενήλικα στο σπίτι».

Η συμμετοχή των μπαμπάδων φέρνει θετικά οφέλη για τα παιδιά τους, που άλλο πρόσωπο δεν είναι τόσο πιθανό να φέρει. Οι πατέρες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία και ψυχική ευεξία των παιδιών τους.

Η πιο σημαντική επιρροή που μπορεί ένας πατέρας να έχει για το παιδί του, είναι η έμμεση επιρροή που πηγάζει από την ποιότητα της σχέσης τους με τη μητέρα των παιδιών τους. Ένας πατέρας που έχει μια καλή σχέση με τη μητέρα των παιδιών του, είναι πιο πιθανό να συμμετέχει και να περνά χρόνο με τα παιδιά του. Να έχει παιδιά που είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά υγιέστερα.

Ομοίως, μια μητέρα που αισθάνεται να επιβεβαιώνεται από τον πατέρα των παιδιών της και που απολαμβάνει τα οφέλη από μια ευτυχισμένη σχέση είναι πιο πιθανό να είναι μια καλύτερη μητέρα. Πράγματι, η ποιότητα της σχέσης επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών και την συμπεριφορά και των δύο γονέων.

Οι μπαμπάδες που αντιμετωπίζουν τις μητέρες των παιδιών τους με σεβασμό και διαχειρίζονται τις συγκρούσεις στο πλαίσιο της σχέσης με τρόπο ενήλικο και κατάλληλο, είναι πιο πιθανό να μεγαλώνουν αγόρια που καταλαβαίνουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στις γυναίκες και είναι λιγότερο πιθανό να ενεργήσουν κάποια στιγμή με επιθετικό τρόπο προς τα θηλυκά. Κορίτσια με εμπλεκόμενους πατέρες που σέβονται γενικά, αναμένουν από τους άνδρες αντίστοιχη συμπεριφορά και είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε βίαιες ή ανθυγιεινές σχέσεις.

Τα παιδιά με μπαμπάδες που εμπλέκονται στην ανατροφή τους και τα φροντίζουν, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην εκπαίδευση τους, μακροπρόθεσμα. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι οι πατέρες που ασχολούνται με την ανατροφή και παίζουν με τα παιδιά τους από μικρά, αυτά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καθώς και καλύτερη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη.

Τα νήπια με μπαμπάδες που συμμετέχουν στην ανατροφή τους, ξεκινούν στο σχολείο με υψηλότερα επίπεδα ακαδημαϊκής ετοιμότητας, είναι πιο υπομονετικά και μπορούν να χειριστούν τις πιέσεις και τις ματαιώσεις που συνδέονται με την εκπαίδευση πιο εύκολα από ό, τι τα παιδιά με λιγότερο εμπλεκόμενους μπαμπάδες.

Ακόμα και από τη γέννησή, τα παιδιά που έχουν ένα μπαμπά που συμμετέχει, φαίνεται να είναι περισσότερο ασφαλή συναισθηματικά, εμπιστεύονται περισσότερο για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, και καθώς μεγαλώνουν, έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε φασαρίες στο σπίτι ή στο σχολείο.

Τα βρέφη που λαμβάνουν υψηλά επίπεδα στοργής από τους μπαμπάδες τους (π.χ., τα μωρά των οποίων οι πατέρες ανταποκρίνονται γρήγορα στις κραυγές τους και οι οποίοι παίζουν μαζί τους) αναπτύσσουν ασφαλή δεσμό. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν επίσης, οτι αυτά τα παιδιά είναι πιο κοινωνικά και δημοφιλή μεταξύ των συνομηλίκων κατά την σχολική ηλικία.

Τα παιδιά που έχουν καλές σχέσεις με τους μπαμπάδες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, να επιδείξουν ανάρμοστη συμπεριφορά ή να λένε ψέματα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα αγόρια με μπαμπάδες που συνεργάζονται με τα παιδιά τους εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ τα κορίτσια έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies