Αρχική Είμαι ΜπαμπάςΨυχολογία Ο ρόλος του σύγχρονου πατέρα!

Ο ρόλος του σύγχρονου πατέρα!

από kmir

Happy fatherΟ σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αναπόφευκτα επηρεάσει τη ζωή και τα χαρακτηριστικά του θεσμού της οικογένειας.

Ενώ παλιότερα, η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών αποτελούσε παραδοσιακά ευθύνη της μητέρας, σήμερα με την έξοδό της από το σπίτι και την είσοδό της στην εργασία, ο πατέρας αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της οικογένειας.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Ο άνδρας έχει να αντιμετωπίσει, λοιπόν, την πρόκληση πολλαπλών ρόλων: να είναι επιτυχημένος και παραγωγικός στον εργασιακό του χώρο, να συμμετέχει περισσότερο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών του, να είναι ευαίσθητος, προσιτός και διαθέσιμος στο παιδί, διατηρώντας, όμως, παράλληλα τη θέση του ως πατέρας, και όχι ως ένας συνομήλικος φίλος του παιδιού.

Ο εργασιακός του ρόλος τον αναγκάζει να φεύγει το πρωί για τη δουλειά, όταν τα παιδιά κοιμούνται ακόμη, ενώ όταν επιστρέφει στο σπίτι το απόγευμα ή συχνά το βράδυ, να είναι τόσο εξαντλημένος, που δεν έχει τη ψυχική δύναμη να ασχοληθεί μαζί τους. Έτσι λοιπόν, ένας πατέρας μπορεί να είναι φυσικά παρών, αλλά ψυχικά να απουσιάζει.

Με την απουσία αυτή του πατέρα, οι συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού μένουν ανικανοποίητες και για πολύ καιρό στραμμένες στη μητέρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανεξαρτητοποίηση και η ωρίμανση του παιδιού.

Βέβαια οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι η απουσία του πατέρα έχει πολλαπλά νοήματα: συνδέεται με την αυταρχικότητα, τη στερητικότητα, την ανάγκη υπερβολικής αυτοεπιβεβαίωσης, τη συναισθηματική απάθεια κ.λ.π. Μία απουσία του πατέρα, η οποία οδηγεί σε απουσία σχέσης με το παιδί έχει ως αποτέλεσμα το τελευταίο να αισθάνεται αποξενωμένο και στερημένο, γεγονός που επηρεάζει τη ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Τι σημαίνει να είσαι πατέρας στην σύγχρονη κοινωνία;

Ο πατέρας λειτουργεί ως πηγή θετικής ενέργειας και υποστήριξης για τη σύζυγό του κατά την πρώτη περίοδο προσαρμογής στο ρόλο της, μια περίοδο που το βρέφος επιζητά τη μέγιστη δοτικότητα της μητέρας από κάθε άποψη.

Ο πατέρας που συμμετέχει ενεργά μπορεί να λειτουργήσει ως στοιχείο εξισορρόπησης στην οικογένεια. Δηλαδή, μπορεί να παρέχει υποστήριξη και να λύνει προβλήματα και να βοηθήσει στη βελτίωση μίας πιθανά δυσλειτουργικής σχέσης μεταξύ μητέρας – παιδιού.

Ο πατέρας έχει καθοριστικό ρόλο στο να οδηγήσει και να διδάξει το παιδί πώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εκείνα που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία.

Ο πατέρας είναι εκείνος που μεσολαβεί αποφασιστικά και να διαχωρίζει το βρέφος από τη μητέρα. Είναι το πρόσωπο που καλείται να κόψει τον ψυχολογικό ομφάλιο λώρο που συνδέει τη μητέρα με το παιδί. Έρχεται ως “ξένος” στη δυάδα μητέρας- παιδιού και συμβάλλει αποφασιστικά ώστε το παιδί να δει την πραγματικότητα, δηλ. ότι δεν είναι η συμβίωση με τη μητέρα το μοναδικό που υπάρχει. Αυτή η πρώτη τριαδική σχέση γίνεται αφετηρία για τον αποχωρισμό-εξατομίκευση του παιδιού.

Ο πατέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ταυτότητας του φύλου του παιδιού και του σεξουαλικού του ρόλου (στο αγόρι).

Ο πατέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτονομίας του παιδιού, καθώς θέτει τα θεμέλια για την κοινωνικοποίηση του, επηρεάζοντας παράλληλα την ανάπτυξη του αισθήματος ηθικής.
Ο πατέρας επηρεάζει εξίσου την απόδοση του παιδιού στο σχολείο, τις προτιμήσεις του, ακόμη, τα είδη απασχολήσεών του.

Εν κατακλείδι, ο πατέρας παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και ασκεί θετική επίδραση στη συναισθηματική ανάπτυξη τους.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies