Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Ο ρόλος της Μητέρας SOS…

Ο ρόλος της Μητέρας SOS…

από kmir

grammes voithiasΜε την ίδρυση του πρώτου Παιδικού Χωριού SOS 60 χρόνια πριν.

Ο Hermann Gmeiner έβαλε έναν σκοπό για την επιτυχία της προσπάθειάς του να προσφέρει ανατροφή σε μοναχικά παιδιά μέσα σε πλαίσια οικογενειακού περιβάλλοντος.
Θέλησε να προσφέρει ξανά ένα σταθερό, μόνιμο σπιτικό στα παιδιά που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας και από την άλλη να παράσχει την δυνατότητα σε γυναίκες μόνες, δίχως οικογενειακές υποχρεώσεις, μια ζωή πληρότητας με την ανάληψη της φροντίδας και ανατροφής παιδιών που η ευθύνη τους ανατέθηκε στα Παιδικά Χωριά SOS.

H Μητέρα SOS είναι το κέντρο – η καρδιά της οικογένειας SOS.
Σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν γυναίκες που είναι μόνες, που επέλεξαν να είναι ανεξάρτητες, που δεν έχουν σύντροφο, που η ζωή τους κυλάει χωρίς κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον ή κάποια επαγγελματική απασχόληση, που αυτή δεν είναι αρκετή για να τις «γεμίσει».
Επιθυμούν να έχουν κοντά τους ένα παιδί και επιθυμούν να αφιερώσουν τις ώρες τους στην φροντίδα του. Και βεβαίως σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν παιδιά που είναι μόνα τους, που στερούνται την φροντίδα των γονιών τους και που θα τα βοηθούσε αφάνταστα το να την έχουν.
Αυτές λοιπόν οι γυναίκες και αυτά τα παιδιά μπορούν να συναντηθούν και να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της αποκατάστασης των παιδιών και της ευκαιρίας να προσδώσουν μόνες γυναίκες ένα νόημα στην ζωή τους.

Προχωρώντας λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως η Μητέρα SOS είναι ένα επάγγελμα που δίνει την δυνατότητα σε εκατοντάδες γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο να ζήσουν «κοινωνικά» την μητρότητα κοντά στην ομάδα των παιδιών που ανέλαβαν την ανατροφή τους.

Τι χρειάζεται για να γίνεται μητέρα SOS;
Για να γίνει μια γυναίκα «Μητέρα» σ’ ένα Παιδικό Χωριό SOS, δεν χρειάζεται παρά κάποιο παιδαγωγικό ταλέντο και κυρίως, πολλή, πάρα πολλή αγάπη για τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά που καταφεύγουν στα Παιδικά Χωριά SOS είναι, σχεδόν πάντα, ψυχοσυναισθηματικά επιβαρυμένα. Υποφέρουν, από αισθήματα κατωτερότητας, καταπίεσης της προσωπικότητας, έλλειψη αγάπης, άγχη που φτάνουν στο προχωρημένο στάδιο της ψύχωσης. Πολλά απ’ αυτά είναι παιδιά ανεπιθύμητα, κατατρεγμένα, αποπλανημένα, ξεχασμένα απ’ τους άλλους. Κι’ όλα ζητάνε να βρουν κάποιον που να του έχουν εμπιστοσύνη – στην προκειμένη περίπτωση, τη Μητέρα του Παιδικού Χωριού SOS.

Ποιοι είναι οι στόχοι;
Πρώτος στόχος στην αγωγή των παιδιών αυτών είναι η βοήθεια και η θεραπεία τους. Ξέρουμε καλά όλοι μας, πόσο σημαντικός για την αγωγή ενός παιδιού είναι ο δεσμός με τη μητέρα του ή με κάποιο επιτυχημένο υποκατάστατό της. Στο Παιδικό Χωριό SOS το παιδί πρέπει, πρώτα απ’ όλα, ν’ αποκτήσει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της μητέρας. Απ’ αυτόν το δεσμό θ’ αντληθεί αργότερα όλη η επιρροή, που χρειάζεται για την αγωγή του.
Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που κάνει το Παιδικό Χωριό SOS είναι να δώσει στο εγκαταλειμμένο παιδί μια μητέρα, που τα αγαπάει, και που θα σταθεί στο επίκεντρο όλης της παιδαγωγικής εργασίας.

Αλλά η αγάπη δεν είναι αρκετή, από μόνη της. Και η αγωγή χωρίς αγάπη είναι εντελώς στείρα. Χρειάζεται ένα πλαίσιο – όρια, κάποια σταθερότητα στις απαιτήσεις, που έχει κανείς από το παιδί. Χρειάζονται παιδαγωγικές γνώσεις και ικανότητες, για να μπορέσει όλη αυτή η εργασία να αποφέρει καρπούς. Χρειάζεται, ακόμα, πολλή αγάπη, γιατί όταν το παιδί δεν νοιώθει ασφάλεια και σιγουριά, κάθε τρόπος και κάθε μέσο αγωγής δεν έχει κανένα νόημα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργήσουν νέες δυσκολίες και νέα συμπλέγματα.

Η αγωγή προϋποθέτει τη συμμετοχή στη ζωή του παιδιού, συμμετοχή στις χαρές και στις λύπες του με πρωταρχικό σκοπό τους τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών ανάμεσα στους ανθρώπους.

Προϋπόθεση επίσης, για την κατοπινή παιδαγωγική εργασία στο Παιδικό Χωριό SOS, είναι να εμπνεύσουμε στο παιδί το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς, το αίσθημα ότι το αγαπάμε. Κι’ αυτό είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της Μητέρας του Παιδικού Χωριού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανθρωπότητα έχει ανατραφεί και ανατρέφεται από μητέρες. Αλλά εκεί όπου δεν υπήρχε μητέρα, τα παιδιά έχαναν τις φυσικές προϋποθέσεις για μια ομαλή εξέλιξη. Η αγωγή αυτών των παιδιών μπορεί συχνά να αποβεί προβληματική. Ούτε η πιο σύγχρονη οργάνωση, ούτε η εφαρμογή όλων των επιστημονικών γνώσεων, μπορούν να μετριάσουν τη σημαντική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί που μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια και σ’ εκείνο που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σ’ ένα ίδρυμα. Το τελευταίο είναι ασύγκριτα πιο ευάλωτο, κι’ έχει πιο συχνά απ’ ότι το πρώτο αρνητική στάση απέναντι στη ζωή.

Οι Μητέρες των Παιδικών Χωριών SOS πρέπει να είναι θετικά διατεθειμένες απέναντι στη ζωή και να είναι ψυχικά υγιείς. Γιατί η προσωπικότητά τους αποτελεί ένα πρότυπο για τα παιδιά που έχουν αναλάβει.

Τα παιδιά που καταφεύγουν στα Παιδικά Χωριά SOS έχουν παρελθόν πλούσιο σε κακές εμπειρίες και λανθασμένα πρότυπα. Αξίζει, λοιπόν, να παρουσιάσουμε σ’ αυτά τα παιδιά, την εικόνα ενός ανθρώπου, που θα δώσει νέο νόημα καθώς κι’ ένα διαφορετικό περιεχόμενο σ’ όλη τους την ύπαρξη.

Στη Μητέρα του Παιδικού Χωριού SOS, πρέπει να βρουν ένα πρότυπο σωστό, κάποιον, στον οποίο θα υπακούσουν, στον οποίο θα εμπιστευτούν τις μικροσκανταλιές τους και τα προβλήματά τους. Πόσο χαμένα θα ένοιωθαν τα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS, αν δεν υπήρχε η μητέρα τους!

Κάθε παιδί έχει έμφυτη την ανάγκη για μητρική περιποίηση και στοργή. Χρειάζεται την αγάπη της μητέρας, όπως ακριβώς χρειάζεται το κρεβατάκι του, τα ρούχα του, το καθημερινό του φαγητό. Αυτή η ανάγκη πηγάζει από τη σωματική, την πνευματική και την ψυχική ατέλεια του μικρού παιδιού. Όταν γεννιέται, δεν είναι ακόμα σε θέση να ζήσει ολομόναχο. Κι’ έτσι όπως είναι ανίκανο να φροντίσει για το σώμα του, το ίδιο ανίκανο είναι ν’ αναπτύξει μόνο του, το πνεύμα του.

Η ψυχοσύνθεση του παιδιού καθορίζεται από τη στιγμή της συλλήψεώς του. Και για να συνειδητοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τη σχέση, που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και τη μητέρα, αρκεί ν’ αναλογιστούμε ότι το παιδί χρωστάει περισσότερο στην αγάπη και στην επιρροή της μητέρας του, παρά στις μελλοντικές παιδαγωγικές επιδράσεις, τις αρχές, που διαμορφώνουν την προσωπικότητά του και κατευθύνουν την κατοπινή του υπόσταση.

Το βλέμμα της μητέρας, το χέρι που χαϊδεύει τρυφερά το μέτωπο του κοιμισμένου παιδιού, οι κόποι και οι θυσίες, στις οποίες υποβάλλει τον εαυτό της για χάρη της οικογένειάς της, αποκαλύπτουν στο παιδί τη στοργή της οικογένειας. Το κάνουν να πιστεύει ότι βρήκε το δρόμο, που θα το οδηγήσει στην αυτογνωσία, κι’ από ‘κει σε μια σωστή, υγιή ζωή, μέσα στην κοινωνία.

Ο ρόλος της καλής μητέρας, είναι αναντικατάστατος, αν θέλουμε να δώσουμε στο ορφανό, ξεριζωμένο παιδί όλες τις ευκαιρίες, για να μεγαλώσει μέσα σ’ ένα ομαλό, φυσιολογικό περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα των διαφόρων παιδαγωγικών συστημάτων και μεθόδων είναι μέτρια, σε σύγκριση με όσα μπορεί να πετύχει μια καλή μητέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, τρυφερή, πρόθυμη να δώσει μεγαλύτερο μέρος από την αγάπη της, ταυτίζεται με κάθε ιδιότυπο πρόβλημα του παιδιού. Έτσι, η επαφή τους στηρίζεται σε καθαρά συναισθηματικές βάσεις.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies