Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Ο ίκτερος του νεογέννητου!

Ο ίκτερος του νεογέννητου!

από kmir

kommatas neogennitoΟ ίκτερος ενός νεογέννητου μπορεί να είναι δύο ειδών.

Ο “φυσιολογικός” ίκτερος, που δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική ανωμαλία του βρέφους και αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων και ο παθολογικός ίκτερος.

Του Κώστας Νταλούκα, Παιδιάτρου

Ο παθολογικός ίκτερος είναι πολύ σπάνιος, αλλά από άποψη πρόγνωσης είναι σοβαρός αφού η αιτιολογία του είναι πάντοτε παθολογική κατάσταση του οργανισμού του παιδιού.

Πώς προκαλείται ο ίκτερος;

Η λέξη ίκτερος αναφέρεται στην κίτρινη χρώση του δέρματος του με ίκτερο παιδιού ή και του ενήλικα. Ο χρωματισμός του δέρματος προκαλείται επειδή στο αίμα του ικτερικού κυκλοφορεί, σε μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες, μια ουσία που λέγεται χολερυθρίνη.

Η ουσία αυτή κυκλοφορεί στο αίμα κάθε φυσιολογικού ανθρώπου και έχει την τιμή 1mg/dl. Όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα ξεπεράσει το 1mg/dl τότε η ουσία αυτή πηγαίνει και εναποτίθεται στο δέρμα μας και του προσδίδει κίτρινο χρώμα. Όσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση, τόσο μεγαλύτερη η κίτρινη απόχρωση του δέρματος.

Γιατί αυξάνει η χολερυθρίνη;

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ανθρώπου ζουν περίπου 120 ημέρες. Του παιδιού και κυρίως του νεογέννητου, ζουν πολύ λιγότερες ημέρες. Την ίδια στιγμή ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει άλλα καινούργια, προκειμένου να αντικαταστήσει αυτά που καταστράφηκαν.

Ναι αλλά όταν καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια οι ουσίες που περιέχουν τι απογίνονται;

Με την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων παράγεται, ας πούμε σαν “τοξικό απόβλητο” η γνωστή μας χολερυθρίνη. Η ουσία αυτή σαν απόβλητο πρέπει να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό μεταφέρεται με το αίμα στο συκώτι, που μαζί με τα νεφρά αποτελεί το βιολογικό εργοστάσιο αποβολής τοξικών ουσιών, μετατρέπεται σε αδρανή παράγωγα και αποβάλλεται στα κόπρανα ή στα ούρα και από κει στο περιβάλλον.

Στα νεογέννητα όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια ζουν πολύ λίγες ημέρες και άρα καταστρέφονται γρήγορα με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης.

Το συκώτι τους δεν έχει ακόμα τελειοποιηθεί και δεν μπορεί να μεταβολίσει την αυξημένη σε ποσότητα χολερυθρίνη, με αποτέλεσμα αυτή να συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα και στο δέρμα.

Αυτό αποτελεί και τον φυσιολογικό ίκτερο των νεογέννητων. Ο ίκτερος αυτός συνήθως παρουσιάζεται μετά το τρίτο εικοσιτετράωρο της ζωής του νεογέννητου και φτάνει το μέγιστο σε 5-7 ημέρες.

Είναι επικίνδυνο να αυξηθεί η χολερυθρίνη;

Οι τιμές της χολερυθρίνης στο νεογέννητο μπορεί να κυμαίνονται και συνήθως είναι 10-15mg/dl. Στα επίπεδα αυτά σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί βλάβες η χολερυθρίνη.

Μερικές φορές όμως οι τιμές αυξάνουν πολύ (18-25mg/dl) και τότε υπάρχει φόβος η αυξημένη αυτή τιμή της χολερυθρίνης στο αίμα του βρέφους, να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο.

Τι κάνουμε όταν διαπιστώσουμε ότι η χολερυθρίνη ανέβηκε;

Στα μωρά που το χρώμα του δέρματος τους μέσα στο Μαιευτήριο άλλαξε χρώμα και έγινε κίτρινο, ο παιδίατρος θα ζητήσει να μετρηθεί η χολερυθρίνη του αίματος τους. Αν η τιμή ξεπερνάει το 13-14mg/dl και ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του, το νεογέννητο μωρό θα τοποθετηθεί γυμνό, κάτω από ειδική λάμπα, για μερικές ώρες ή ημέρες, έτσι ώστε να κατέβει η τιμή της χολερυθρίνης.

Όσο είναι κάτω από την λάμπα καλύπτουμε τα μάτια του με ένα μαύρο κάλυμμα για να τα προστατεύσουμε. Όταν η τιμή της χολερυθρίνης κατέβει σε επίπεδα που δεν ανησυχούν, τότε βγαίνει από την λάμπα.

Στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που η τιμή της χολερυθρίνης θα ξεπεράσει το 20mg/dl, τότε πιθανόν οι παιδίατροι του Μαιευτηρίου να αλλάξουν το αίμα του μωρού με άλλο, συνήθως διπλάσιας ποσότητας, που δεν έχει χολερυθρίνη (αφαιμαξομετάγγιση).

Ευτυχώς ακριβώς επειδή είναι πολύ σπάνιο να ανέβει τόσο ψηλά η χολερυθρίνη, είναι σπάνιο να καταφύγει ο παιδίατρος του Μαιευτηρίου στην θεραπεία αυτή του ίκτερου. Ακόμα όμως κι αν το μωρό σας υποβλήθηκε στην θεραπεία της αφαιμαξομετάγγισης, μην ανησυχείτε. Η μέθοδος αυτή δεν είναι επικίνδυνη και οι παιδίατροι που την εκτελούν την γνωρίζουν καλά.

Άλλες αιτίες που προκαλούν ίκτερο στο νεογέννητο;

Οι άλλες αιτίες ίκτερου αποτελούν τον παθολογικό ίκτερο του νεογέννητου και μπορεί να είναι

Διάφορες λοιμώξεις του νεογέννητου από μικρόβια ή ιούς, όπως για παράδειγμα ηπατίτιδα, οι ερπητικές λοιμώξεις, η ερυθρά κ.α.

Ανωμαλίες στην φυσιολογική κατασκευή και λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως για παράδειγμα είναι η έλλειψη ενός ενζύμου του G6PD.

Αιμορραγία κάπου στο σώμα του νεογέννητου, όπως για παράδειγμα είναι το κεφαλαιμάτωμα. Το κεφαλαιμάτωμα είναι συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα του της κεφαλής του νεογέννητου, που συνήθως οφείλεται στην πρόσφυση της κεφαλής του στον τράχηλο της μήτρας κατά την έναρξη του τοκετού.

Διαταραχές στην φυσιολογική λειτουργία του ήπατος, όπως για παράδειγμα στην γαλακτοζαιμία.

Απόφραξη των χοληφόρων πόρων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποβληθεί η χολή και μαζί της και η χολερυθρίνη που περιέχει.

Ασυμβατότητα ομάδος αίματος ή ρέζους. Η ασυμβατότητα ομάδος είναι πολύ πιο συχνή από την ασυμβατότητα ρέζους. Δυστυχώς δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για να προβλεφθεί σε ποιο από τα νεογέννητα με ασυμβατότητα ομάδος ο ίκτερος θα ανέβει πολύ. Συνιστάται να γίνεται έλεγχος ρουτίνας στην ομάδα αίματος της μητέρας και έλεγχος της ομάδας αίματος του νεογέννητου από αίμα του ομφάλιου λώρου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies