Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΠροετοιμασία Ο φυσιολογικός κύκλος της γυναίκας!

Ο φυσιολογικός κύκλος της γυναίκας!

από kmir

polikistikes-oothikesΓιατί αν δεν ξέρουμε το φυσιολογικό, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις διαταραχές!

Του Άρη Χ. Τσιγκρή, μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος, www.aristsigkris.gr

Μια γυναίκα ξεκινά να γίνεται αναπαραγωγική κατά την εφηβεία και στη συνέχεια χάνει αυτή την ικανότητα της στις αρχές περίπου των πενήντα χρονών, μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση της.

Ωστόσο, ακόμη και στα γόνιμα χρόνια της, η γυναίκα μπορεί να συλλάβει μόνο σ’ ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μία φορά το μήνα, όταν μία από τις ωοθήκες της απελευθερώνει ένα ωάριο.

Η μηνιαία επανάληψη αυτού του γεγονότος, μαζί με άλλες τακτικές σωματικές αλλαγές, αποτελούν το γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο.

Πιο προφανές εξωτερικό σημάδι του είναι εμμηνόρροια (μηνιαία αιμορραγία). Για το λόγο αυτό, ο αναπαραγωγικός κύκλος μπορεί να ονομάζεται επίσης εμμηνορρυσικός κύκλος.

Πράγματι, αυτός ο τελευταίος όρος έχει το πλεονέκτημα ότι αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη εμπειρία, η οποία είναι γνωστή σε σχεδόν όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν αναπαράγονται. πρώτη έμμηνο ρύση (ονομάζεται επίσης εμμηναρχή) ενός κοριτσιού εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 11 και 13.

Ωστόσο, η δεύτερη έμμηνος ρύση μπορεί πολύ συχνά να είναι πολύ πιο μακριά από τον επόμενο μήνα!

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο κύκλος είναι μάλλον ακανόνιστος, αργότερα και όταν ολοκληρωθεί τόσο η ανάπτυξη των γυναικολογικών οργάνων και κατά συνέπεια η ορμονολογική εικόνα, τότε σταθεροποιείται.

Σε μια ώριμη γυναίκα,η εμφάνιση δυο διαδοχικών έμμηνων ρύσεων είναι συνήθως μεταξύ 28 και 35 ημερών. Παρόλα αυτά, κάποια παρατυπία είναι πάντα δυνατή και απολύτως φυσιολογική.

Η παρατυπία αυξάνει και πάλι καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Τέλος, μετά την εμμηνόπαυση, η εμμηνορρυσία θα πάψει εντελώς.

Στα επιστημονικά βιβλία, ο έμμηνος κύκλος συνήθως διαιρείται σε δύο, τρεις, τέσσερις, ή περισσότερες διαφορετικές φάσεις.

Τέτοια διαίρεση, -ενώ είναι κάπως αυθαίρετη-, μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των βιολογικών διεργασιών που εμπλέκονται. Για τους σκοπούς του κειμένου αυτού, μια διαίρεση σε τρεις φάσεις φαίνεται να είναι πιο επαρκής.

Οι τρεις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου… Η βασική λειτουργία του έμμηνου κύκλου είναι εύκολο να περιγραφεί ως εξής..ετοιμάζεται η εσωτερική επένδυση της μήτρας (το ενδομήτριο) για την πιθανή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Εάν δεν λάβει χώρα η εμφύτευση, το ανεπτυγμένο ενδομήτριο, δεν μπορεί να κρατηθεί πια και πέφτει, δημιουργώντας την εικόνα της περιόδου.

Αυτή η εκκένωση του ενδομήτριου είναι γνωστή σαν έμμηνη ρύση.

Όταν πια σταματήσει η αιμορραγία, ξεκινά πάλι η προετοιμασία του ενδομήτριου και έτσι ολόκληρος ο κύκλος αρχίζει ξανά.

Για τους σκοπούς της ιατρικής, ο έμμηνος κύκλος θα πρέπει να αρχίσει με την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσεως και να τελειώσει με την τελευταία ημέρα πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση.

Ωστόσο, φαίνεται πιο χρήσιμο να ξεκινήσει με την ανάπτυξη του ωαρίου (ωάριο) και η σταδιακή πάχυνση του ενδομήτριου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies