Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Νυκτερινή ενούρηση!

Νυκτερινή ενούρηση!

από kmir

Μπορούν να εφαρμοσθούν σε παιδί οποιασδήποτε ηλικίας!

-Να θυμίζετε στο παιδί σας κάθε βράδυ να σηκώνεται από το κρεβάτι για να πηγαίνει τουαλέτα, όταν αισθανθεί ότι θέλει να ουρήσει. Επίσης να θυμίζετε στο παιδί σας να αδειάζει την κύστη του ακριβώς πριν πέσει στο κρεβάτι.

-Βοηθήστε το παιδί σας να εντοπίζει την τουαλέτα μέσα στην νύχτα, αφήνοντας ανοιχτά τα φώτα της διαδρομής από το δωμάτιο του στην τουαλέτα. Σκεφτείτε ακόμη και να αφήσετε ένα γιογιό στο δωμάτιο του αν η τουαλέτα είναι πολύ μακριά.

-Σταματήστε να χρησιμοποιείτε πάνες στο σπίτι καθώς αυτές μπορεί να αναστείλουν την διάθεσή του να σηκωθεί από το κρεβάτι του, ειδικά αν το παιδί είναι μεγαλύτερο από 8 ετών. Η χρήση τους μπορεί να περιορισθεί σε περιπτώσεις βραδινής φιλοξενίας σε άλλο σπίτι ή σε περίπτωση φιλοξενίας φίλων.

-Προστατέψτε το στρώμα του παιδιού με αδιάβροχα καλύμματα έτσι ώστε να μην υπάρχει η μυρωδιά των ούρων

-Μετά από ατυχήματα κατά την διάρκεια της νύχτας, προτρέψτε το παιδί σας να πάει για ούρηση πριν πλυθεί και φορέσει στεγνές πυτζάμες

-Μην πειράζετε ή μην επιτρέψετε συγγενείς σας να καλαμπουρίσουν΄ για το γεγονός ότι το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι του

Κίνητρα – Ανταμοιβή:

Θα πρέπει να κρατάτε αρχείο της προόδου του, και όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που παραμένει στεγνό τόσο μεγαλύτερη να είναι η ανταμοιβή του.

Πρέπει να έχετε συμφωνήσει την ανταμοιβή του παιδιού σας εκ των προτέρων, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκόλλητο στο ημερολόγιο για κάθε μέρα που θα παραμένει στεγνό, ή ένα αγαπημένο του βιβλίο όταν υπάρξουν πολλές συνεχόμενες στεγνές μέρες.

Αυτή η αγωγή είναι η πιο κατάλληλη να δοκιμασθεί πρώτη σε μικρά παιδιά.

Διαχείριση υγρών: η οποία περιλαμβάνει το μοίρασμα των προσλαμβανόμενων υγρών του παιδιού μέσα στο 24ωρο.

Αυτό αποσκοπεί στο να μην υπάρξει υπερχείλιση της ουροδόχου κύστης κατά την διάρκεια της νύχτας. Έτσι δημιουργούμε ένα ημερολόγιο όπου σημειώνουμε την ποσότητα των υγρών που λαμβάνει το παιδί κατά την διάρκεια του 24 ώρου. Και με βάση την συνολική ποσότητα των υγρών πρέπει να δημιουργείται ένα πρόγραμμα με το οποίο να μοιράζονται τα υγρά : στο πρωί (40%) , στο μεσημέρι(40%) και στο απόγευμα(20%).

Επίσης τα υγρά, ιδιαίτερα του απογεύματος θα πρέπει να μην περιέχουν καφεΐνη (καφές – τσάι).

Μέθοδοι αφύπνισης: Πρέπει να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να αναγνωρίζει το πότε η ουροδόχος κύστη του είναι γεμάτη, κατά την διάρκεια της ημέρας, με την ελπίδα να αναγνωρίσει το αίσθημα αυτό και την νύχτα.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 χρόνων.

Υπάρχουν 2 τρόποι να γίνει αυτό:

-Κάθε βράδυ πριν πάει το παιδί σας για ύπνο, ζητήστε του να ξαπλώσει στο κρεβάτι να προσποιηθεί ότι είναι στη μέση της νύχτας και ότι η κύστη του, που είναι γεμάτη, του λέει ΄Ξύπνα πριν είναι πολύ αργά΄. Έπειτα μπορεί να πάει στη τουαλέτα.

-Κατά την διάρκεια της ημέρας και ενώ η ουροδόχος κύστη του είναι γεμάτη να ξαπλώνει στο κρεβάτι και να προσποιείται ότι είναι νύχτα και κοιμάται. Μετά από αυτή την σκέψη να σηκώνεται και να πηγαίνει στη τουαλέτα

Αν δεν τα καταφέρει το παιδί σας με αυτή την μέθοδο, θα πρέπει να το ξυπνάτε μία φορά κατά την διάρκεια της νύχτας.

Χρησιμοποιήστε ακουμπώντας να το ξυπνήσετε όσο το δυνατό πιο ήσυχους τρόπους: ανάβοντας ένα φως, ή σκουντώντας το απαλά στο ώμο ή στο πρόσωπο. Όταν θα έχει ξυπνήσει θα πρέπει να πάει μόνο του το παιδί στο μπάνιο.

Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης:

Η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης είναι χρήσιμη σε παιδιά που η ουροδόχος κύστη τους έχει μικρότερη χωρητικότητα από αυτή που θα έπρεπε να είχε το παιδί για την ηλικία του. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό σε παιδιά με νυχτερινή ενούρηση.

Αν λοιπόν ένα παιδί πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα π.χ κάθε μισή ώρα, τότε πρέπει να ζητήσετε από το παιδί σας να αυξήσει το μεσοδιάστημα προσθέτοντας κάθε λίγες βδομάδες και ένα τέταρτο στα μεσοδιαστήματα που πηγαίνει τουαλέτα με στόχο να πηγαίνει, κάθε 2 -3 ώρες.

Ξυπνητήρι:

Βάζετε το ξυπνητήρι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη νύχτα ( κάθε 2 – 3 ώρες ) ή λίγο πριν από την ώρα που έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας πιο συχνά βρέχεται.

Συναγερμοί ενούρησης:

Χρησιμοποιούνται συνήθως σε παιδιά που είναι μεγαλύτερα από 7 χρόνων και αφού έχουν δοκιμασθεί οι άλλοι μέθοδοι, πριν φτάσουμε στην φαρμακευτική αγωγή.

Περιέχουν ένα αισθητήρα ο οποίος εντοπίζει τις πρώτες σταγόνες ούρων και ενεργοποιεί ένα ξυπνητήρι.

•Φάρμακα: χρησιμοποιούνται περιστασιακά και είναι συνήθως η αγωγή που τίθεται όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει

Συμπερασματικά:
•Η αντιμετώπιση με κίνητρα και η διαχείριση υγρών είναι για πιο μικρά παιδιά.
•Οι περισσότεροι ειδικοί δεν συνιστούν τους συναγερμούς ενούρησης και τα φάρμακα ως ότου το παιδί είναι 8 χρόνων.
•Οπλιστείτε με ψυχραιμία και μην μαλώνετε ή κατακρίνετε τα παιδιά σας
•Προσέχετε την χορήγηση των υγρών τις απογευματινές ώρες
•Ξυπνήστε το παιδί σας μέσα στο βράδυ για να πάει στην τουαλέτα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies