Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Νυκτερινή ενούρηση!

Νυκτερινή ενούρηση!

από kmir

nyxterini enourisiΝυχτερινή ενούρηση (ή νυκτερινή ακράτεια ούρων), είναι η απώλεια ούρων ενώ το παιδί κοιμάται και είναι ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα στην παιδική ηλικία.

Της Κωνσταντίνας Κοσμά, Παιδιάτρου, Επικουρικός Ιατρός Νοσ. Παίδων “Αγία Σοφία”

Το παιδί μαθαίνει να ελέγχει την κύστη του κατά την διάρκεια της ημέρας μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων.

Ο έλεγχος όμως της ουροδόχου κύστης κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την ηλικία των 5 ή ακόμη και των 7 χρόνων.

Η συχνότητα της νυχτερινής ενούρησης ποικίλει με την ηλικία, έτσι στην ηλικία των 5 χρόνων το 16 % των παιδιών δυσκολεύεται να ελέγξει τα ούρα του την νύχτα, ενώ στην ηλικία των 15 χρόνων, μπορεί να παρατηρηθεί σε ποσοστό 1-2% με τα αγόρια να έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια.

Η νυχτερινή ενούρηση προκαλεί σε γονείς και παιδιά αμηχανία, ντροπή, αλλά και ανησυχία μήπως συνυπάρχει κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα παιδιά ελέγχουν την κύστη τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Πού οφείλεται η νυχτερινή ενούρηση;

Σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα σπάνια προκαλούν νυχτερινή ενούρηση. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά με νυχτερινή ενούρηση δεν έχουν υποκείμενο νόσημα και οι συνηθέστεροι λόγοι εμφάνισης της είναι:

•Η ουροδόχος κύστη μπορεί να ωριμάζει με πιο διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε παιδί.
•Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης να είναι μικρότερη από το φυσιολογικό.
•Να υπάρχει γενετική προδιάθεση: Παρουσιάζουν νυχτερινή ενούρηση πιο συχνά τα παιδιά γονιών που είχαν και εκείνοι στην παιδική τους ηλικία το ίδιο πρόβλημα.
•Μειωμένα επίπεδα βασοπρεσσίνης (ορμόνη η οποία μειώνει την παραγωγή των ούρων).
•Πολύ βαθύς ύπνος, ο οποίος εμποδίζει το παιδί να αισθανθεί την πληρότητα της ουροδόχου κύστης.

Νοσήματα που μπορεί να οδηγούν σε νυκτερινή ενούρηση είναι σακχαρώδης διαβήτης, λοίμωξη ουροποιητικού, εγκόπριση, οξύουροι και νεφρική ανεπάρκεια.

Σε όλα τα παραπάνω νοσήματα όμως συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα και μπορούν να διαχωριστούν εύκολα από την νυχτερινή ενούρηση.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η δυσκοιλιότητα, είναι ένα κοινό πρόβλημα στα παιδιά, που μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση.

Διάγνωση!

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί πραγματικό πρόβλημα καθώς η ηλικία που ένα παιδί ελέγχει πλήρως την ουροδόχο κύστη του ποικίλει.

Αυτό γίνεται σαφές και με το παρακάτω παράδειγμα:

Γονείς που είχαν εμφανίσει νυχτερινή ενούρηση, δεν ανησυχούν όταν το εξάχρονο παιδί τους ΄βρέχει΄ το βράδυ το κρεβάτι του, ενώ γονείς με ένα τετράχρονο παιδί που βρέχει το βράδυ το κρεβάτι του μπορεί να ανησυχούν πολύ, όταν το μεγαλύτερο παιδί τους ήταν στεγνό ήδη από τα τρία του χρόνια.

Γενικά για τα παιδιά, η ενούρηση αποτελεί πρόβλημα όταν δυσκολεύει την ικανότητα τους να διανυκτερεύουν εκτός σπιτιού, να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατασκήνωσης κ.α., ενώ οι γονείς θέλουν να είναι σίγουροι ότι η ενούρηση που εμφανίζουν τα παιδιά τους δεν κρύβει κάποιο παθολογικό αίτιο.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να διευκρινισθούν είναι:

Από το ιστορικό του:

• Αν βρέχεται την ημέρα
• Περίοδοι που μένει στεγνό
• Οικογενειακό ιστορικό ενούρησης
• Συχνότητα των επεισοδίων
• Ο αντίκτυπος αυτών των ατυχημάτων στο παιδί και στη οικογένεια
• Τα μέτρα αντιμετώπισης που έχουν ήδη ληφθεί

Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η 24 ωρη καταγραφή των υγρών που προσλαμβάνει το παιδί και η ποσότητα των ούρων που αποβάλει.

Αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή της συχνότητας και της ποσότητας των υγρών που πίνει, καθώς επίσης και την συχνότητα που το παιδί πηγαίνει στην τουαλέτα. Αν υπήρχε δυνατότητα και της καταγραφής της ποσότητας των ούρων, θα ήταν ιδανική η καταγραφή.

Εξέταση ούρων: πρέπει να πραγματοποιείται γενική και καλλιέργεια ούρων, οι οποίες στην περίπτωση κοινής ενούρησης είναι φυσιολογικές

Αν ένα παιδί ελέγχει τους σφιγκτήρες του κατά την διάρκεια της ημέρας, έχει φυσιολογική κλινική εικόνα και η εξέταση ούρων του είναι φυσιολογική δεν πρέπει να υποβάλλεται σε περαιτέρω έλεγχο.

Πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από παιδίατρο εάν το παιδί σας:

• ουρεί με μεγάλη συχνότητα
• είναι κάθε φορά επείγουσα η ανάγκη του για ούρηση
• αισθάνεται ΄κάψιμο΄ κατά την ούρηση
• διψάει συνεχώς κατά την διάρκεια της ημέρας
• πρήζονται τα πόδια του ή οι αστράγαλοί του

Αυτά μπορεί να είναι σημεία κάποιας πιο σοβαρής κατάστασης, και πρέπει να εκτιμηθούν από παιδίατρο, πριν ξεκινήσει η προσπάθεια αντιμετώπισης της νυχτερινής ενούρησης.

Αν το παιδί δεν έχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα μπορείτε να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση, μετά από συμβουλή και του παιδιάτρου, πρωτίστως με την αγωγή εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης.

Η αντιμετώπιση της νυχτερινής ενούρησης περιλαμβάνει:

Πριν ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε πόσο έτοιμο είναι το παιδί σας να ακολουθήσει της διάφορες διαδικασίες.

Αν δεν είναι αρκετά ώριμο να κατανοήσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες σας, τότε θα πρέπει να περιμένετε.

Ψυχραιμία: Η θεραπεία είναι συνήθως παρατεταμένη και περιέχει φάσεις επιτυχίας και αποτυχίας. Σε αυτό βοηθά και η τακτική παιδιατρική εκτίμηση ( περίπου ανά 4μηνο ).

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς πως η νυχτερινή ενούρηση είναι τελείως ακούσια και ότι το παιδί δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται για τα επεισόδια.

Το ξύλο και η λεκτική επίπληξη είναι ανάρμοστα και δεν βελτιώνουν την ικανότητα του παιδιού να μείνει στεγνό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies