Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Νταντά αμέσου δράσεως!

Νταντά αμέσου δράσεως!

από kmir

frontidaΠολλές μαμάδες εργάζονται. Άλλες όχι. Οι τελευταίες είναι οι «τυχερές»: δεν θα χρειαστεί ν’ αποχωριστούν τo παιδάκι τους έως ότου πάει στο νηπιαγωγείο.

Οι υπόλοιπες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, είναι αυτές που θα πρέπει, αμέσως μόλις τελειώσει η άδεια μητρότητας, να παραδώσουν τη…σκυτάλη στη μαμά τους, στην πεθερά τους, στην baby sitter, στο προσωπικό του παιδικού σταθμού. Κάπου τέλος πάντων, που μαζί με τη σκυτάλη θα παραδώσουν και το μικρό τους για εκείνες τις ώρες που θα κρατάνε σημειώσεις σε post-it στο γραφείο και θα αγχώνονται για το αν έπεσε ο πυρετός του μικρού Νικόλα ή αν έφαγε το φαγητό της η Αννούλα. Για όλες αυτές τις μαμάδες, το family life έκανε μια λίστα με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των πιθανών… νταντάδων και σας την παραδίδει.

Της Ασπασίας Τασίου, κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια

Επιλογή 1η: Παιδικός σταθμός

Είναι μια «λύση» που την επιλέγουν οι περισσότερες μαμάδες, εργαζόμενες και μη. Συνήθως, οι γονείς προτιμούν να στείλουν το παιδάκι τους σε παιδικό σταθμό, αφού έχει κλείσει τα 2 χρόνια. Ο λόγος είναι μάλλον προφανής: το να ξυπνάς ένα μωρό χαράματα και να το «τρέχεις» σ’ ένα ξένο γι’ αυτό περιβάλλον, έως το απόγευμα, μάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Παρ’ όλα αυτά, για μεγαλύτερα παιδάκια ο παιδικός σταθμός φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή, αφού εκεί θα γίνει η πρώτη του επαφή με τον έξω κόσμο, θα μάθει πράγματα, θα κάνει τους πρώτους του φίλους.

Πλεονεκτήματα: Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι στα δυνατά σημεία των παιδικών σταθμών περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Στους εγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς-προνήπια το περιβάλλον είναι πιο δομημένο. Στους χώρους τους έχουν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας, το προσωπικό έχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών είναι σταθερό.
  • Στις 7-8 ώρες που θα παραμείνουν στον παιδικό σταθμό, θα παίξουν με συνομήλικα παιδάκια, θα ζωγραφίσουν, θα κάνουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καλλιεργώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, θα αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται και θα μάθουν να μαθαίνουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον παιδικό σταθμό τα παιδιά αρχίζουν να εξοικειώνονται με τη μάθηση, μαθαίνοντας τραγουδάκια, τα γράμματα της αλφαβήτας, τα νούμερα, κάποιες έννοιες για τον χώρο και τον χρόνο. Προσοχή όμως! Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του είναι σημαντικό να μην πιέζουν οι γονείς το παιδί για να μάθει πράγματα, αλλά να ενθαρρύνουν τον πειραματισμό του με παιχνίδια, χρώματα, υλικά.
  • Τέλος, το γεγονός ότι το παιδί βρίσκεται σε χέρια ειδικών ανακουφίζει τη μητέρα από το άγχος να μάθει πράγματα στο παιδί, και περνάει πιο χαλαρά και ποιοτικά τον χρόνο της μαζί του.

Πιθανά μειονεκτήματα:

  •  Η ομαδικότητα που προαναφέραμε μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για το παιδί, γιατί μπορεί να παραβλέπονται τα ιδιαιτέρα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παίζει πάντοτε ρόλο η αναλογία παιδιών και προσωπικού. Και αυτό εξαρτάται από την σωστή επιλογή παιδικού σταθμού.
  •  Επίσης, για να γίνει δεκτό το παιδί σας στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει «κατακτήσει» την τουαλέτα. Να έχει, δηλαδή, γίνει αγωγή τουαλέτας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies