Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Νεανικός διαβήτης

Νεανικός διαβήτης

από kmir

Νεανικός διαβήτηςΟ διαβήτης τύπου 1 λέγεται και ινσουλινο εξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης. Ο χαρακτηρισμός του ως Νεανικός διαβήτης, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά κανόνα 

 

εμφανίζεται σε άτομα νεώτερης ηλικίας, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η εμφάνιση αυτής της μορφής σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Της Νίκης Τζουγανάκη

Η ονομασία “ινσουλινοεξαρτώμενος” χαρακτηρίζει τη διαταραχή και τη μορφή θεραπείας που απαιτείται. Στο διαβήτη τύπου 1 το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη. Επομένως, το άτομο βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τη χορήγηση ινσουλίνης. Η μορφή αυτή διαβήτη θεωρείται ανοσολογικό νόσημα. Με απλά λόγια ο οργανισμός αναγνωρίζει τα ίδια του τα β-κύτταρα στο πάγκρεας σαν “ξένα” και κινητοποιεί μία διαδικασία καταστροφής.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 συνήθως εμφανίζονται και εξελλίσονται σε μικρό χρονικό διάστημα και τις περισσότερες φορές είναι θορυβώδη. Τα κλασσικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνουν πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία, απώλεια βάρους, αδυναμία και αφυδάτωση.

Η θεραπεία: Στη θεραπεία του Διαβήτη τύπου 1 παίζουν καθοριστικό ρόλο η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα.

Οι διατροφικοί στόχοι για τα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη είναι οι εξής:

  • -Διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης όσο πιο κοντά στα επιθυμητά όρια γίνεται, εντάσσοντας την ινσουλινοθεραπεία στο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης του παιδιού
  • -Επίτευξη φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και λιπιδικών επιπέδων.
  • -Παροχή επαρκών θερμίδων ώστε να επιτευχθεί και να διατηρηθεί το επιθυμητό σωματικό βάρος και φυσιολογική ανάπτυξη.
  • -Διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη όχι μόνο των βραχυπρόθεσμων, όπως η υπογλυκαιμία και η βραχυπρόθεσμη ασθένεια, αλλά και των μακροπρόθεσμων, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ. α.
  • -Βελτίωση της υγείας μέσω υγιεινών διατροφικών επιλογών
  • -Αντιμετώπιση ατομικών θρεπτικών αναγκών λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές και πολιτισμικές προτιμήσεις, τη διάθεση για αλλαγή και διατηρώντας την ικανοποίηση από το φαγητό περιορίζοντας επιλογές μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η διατροφή του παιδιού με διαβήτη

Ουσιαστικά η διατροφή ενός παιδιού που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη δε διαφέρει από εκείνη ενός μέσου παιδιού. Το μόνο που αλλάζει είναι ο συνδυασμός της με τη χορήγηση ινσουλίνης, οπότε θα πρέπει να εξασκηθούν οι γονείς στη ποσότητα που θα πρέπει να του δίνουν ανάλογα με το γεύμα. Οι συστάσεις για τις πρωτεΐνες που αφορούν όλο τον πληθυσμό ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση. Όσον αφορά τα λίπη καλό είναι να αποφεύγονται τα κορεσμένα λιπαρά (τηγανητά, πρόχειρα φαγητά, γλυκά με ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, ζωικά λιπαρά). Προτιμήστε τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ωμό ελαιόλαδο, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς.

Ως προς τους υδατάνθρακες, τώρα, χρησιμοποιείτε σύνθετους, που προέρχονται από ψωμί και προϊόντα από αλεύρι ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και καρπούς, καθώς έχει αποδειχτεί ότι απορροφώνται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από τους απλούς και αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία. Η πρόσληψη φυτικών ινών κρίνεται επίσης απαραίτητη καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα και στη μείωση της απώλειας βάρους. Πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ένα παιδί που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να ζήσει απόλυτα φυσιολογικά και να απολαμβάνει τη διατροφή του όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Αρκεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών για να μας παρέχουν την απαραίτητη εκπαίδευση ως προς τη φαρμακευτική αγωγή, τη διατροφική προσέγγιση και το πλάνο της άσκησης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies