Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Νέα γρίπη και βρέφη

Νέα γρίπη και βρέφη

από kmir

h1n1

Τι είναι ο ιός της Νέας Γρίπης;

Ο ιός της Νέας Γρίπης Η1Ν1 (μερικές φορές αναφέρεται και ως Γρίπη των χοίρων) εντοπίστηκε σε ανθρώπους για πρώτη φορά την άνοιξη του 2009

στο Μέξικο και αργότερα στις ΗΠΑ. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται η γνωστή εποχιακή γρίπη, δηλαδή από μολυσμένα σταγονίδια από άρρωστο που φταρνίζετε η βήχει και από αντικείμενα μολυσμένα με σταγονίδια πάσχοντος.

 

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύω το μωρό μου;

Εφαρμοστέ καθημερινές συνήθειες υγιεινής:

  • -Πλένετε τα χεριά σας με ζεστό νερό και σαπούνι η με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν ταΐσετε το μωρό σας.
  • -Πλένετε τακτικά τα χεριά του παιδιού σας και τα παιχνίδια του.
  • -Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν φταρνίζεστε η βήχετε. Μάθετε στο μεγαλύτερο παιδί να κάνει το ίδιο.
  • -Αν αισθάνεστε άρρωστοι η έχετε συμπτώματα κρυολογήματος δείτε έγκαιρα το γιατρό σας. Μείνετε στο σπίτι, αποφύγετε επαφές και φορέστε μάσκα προσώπου όταν είστε κοντά στο μωρό. Αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια και τη μύτη σας πιάνοντας στη συνεχεία αντικείμενα. Μην φέρνετε σε επαφή με το μωρό σας άτομα άρρωστα ή με συμπτώματα.

Επίσης:

  • -Διασφαλίστε για το παιδί ένα περιβάλλον χωρίς καπνό.
  • -Σιγουρευτείτε ότι το μικρό σας έχει κάνει έγκαιρα, συμφώνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Η Νέα Γρίπη μπορεί να επιπλακεί σοβαρά από μια λοίμωξη με Πνευμονόκοκκο, Αμμόφιλο, Μηνιγγιτιδιοκοκο, Ιλαρά, εφόσον το παιδί σας παραμένει ανεμβολίαστο.

Αν είμαι άρρωστη από τη Νέα Γρίπη μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;

Τα βρέφη φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη Νέα Γρίπη Η1Ν1. Μια προσεκτική προσέγγιση για να προστατεύεστε το μωρό από την έκθεση στον ιό είναι:

  • -Ζητήστε βοήθεια από κάποιον που δε νοσεί ώστε να φροντίσει το μωρό, αν αυτό είναι εφικτό.
  • -Φορέστε μάσκα στο πρόσωπο όταν ταΐζετε η φροντίζετε το μικρό σας και πλένετε καλά τα χεριά σας
  • -Συνεχίστε να θηλάζετε, εκτός εάν μπορεί κάποιος άλλος να ταΐσει το μωρό σας με το δικό σας γάλα, βγαλμένο με το θήλαστρο. Τα μωρά ωφελούνται τα μέγιστα από το μητρικό γάλα. Περιέχει αντισώματα που μπορεί να παρέχουν προστασία, δηλαδή το μωρό να μην αρρωστήσει καθόλου η να περάσει τη γρίπη ελαφρά. Είναι ασφαλές να πάρετε αντίκα φάρμακα όσο θηλάζετε.

Προστατεύει ο θηλασμός τα μωρά από τη Νέα Γρίπη;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο θηλασμός προστατεύει την υγεία των παιδιών. Το μωρό που λαμβάνει μητρικό γάλα χτίζει καλύτερο αμυντικό σύστημα, δε γίνεται παχύσαρκο και ωριμάζει ταχύτερα το γαστρεντερικό και αναπνευστικό του σύστημα. Μωρά που δε θηλάζουν αρρωσταίνουν από λοιμώξεις όπως η γρίπη πιο συχνά και βαρύτερα από ότι μωρά που θηλάζουν.

Εφόσον πρόκειται για καινούργιο ιό, δε γνωρίζουμε ακόμα για την ειδική προστασία εναντία σε αυτόν μέσω του θηλασμού. Είναι όμως γνωστό ότι οι μητέρες δίνουν στο μωρά τους προστατευτικά αντισώματα μέσα από το γάλα τους. Αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Αν νοσήσετε η ίδια από τη Νέα Γρίπη, κάποιος άλλος που δε νοσεί μπορεί να δώσει το γάλα που βγάλατε με το θήλαστρο στο παιδί.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies