Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Νέα δεδομένα ρίχνουν φως στη δυσλεξία!

Νέα δεδομένα ρίχνουν φως στη δυσλεξία!

από kmir

MeletiDuslexiaΝέα δεδομένα ρίχνουν φως στα αίτια της δυσλεξίας!

Η δυσλεξία, οφείλεται στην «ελαττωματική νευρική καλωδίωση», που προκαλείται από προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, τις ακουστικές και τις γλωσσικές, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Βέλγιο, τη Βρετανία και την Ελβετία και δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Πρόκειται για συχνή μαθησιακή νευρολογική διαταραχή, από την οποία πάσχει το 4% έως 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συχνά, οι δυσλεκτικοί δυσκολεύονται να γράψουν και να διαβάσουν σωστά, με συνέπεια να έχουν προβλήματα στην πορεία της εκπαίδευσής τους, ωστόσο διάσημοι άνθρωποι, όπως ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και ο Στιβ Τζομπς δεν εμποδίστηκαν από το να κατακτήσουν τις επιδιώξεις τους.

Μέχρι σήμερα δύο είναι οι κυρίαρχες θεωρίες για τις αιτίες της: είτε ότι προκαλείται από πραγματικά προβλήματα «καλωδίωσης» του εγκεφάλου (κάτι που έρχεται να ενισχύσει η νέα έρευνα), είτε ότι προέρχεται απλώς από την ανικανότητα του εγκεφάλου να κατανοήσει τη σχέση ήχων και συμβόλων που απαρτίζουν την ανθρώπινη γλώσσα

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Μπαρτ Μπόετς του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, μελέτησαν τους εγκεφάλους 23 ενήλικων ανθρώπων με δυσλεξία και 22 χωρίς αυτήν, με τη βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.

Κατέληξαν, στο συμπέρασμα ότι οι δυσλεκτικοί καταλαβαίνουν μεν μια χαρά τις ελάχιστες «μονάδες ήχου» της γλώσσας, με τα οποία δημιουργούνται οι λέξεις, όμως δεν διαθέτουν τα κατάλληλα νευρωνικά «κυκλώματα» για την επεξεργασία τους, λόγω των προβλημάτων ενδοεπικοινωνίας του εγκεφάλου.

Η νέα αυτή μελέτη καταρρίπτει, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν, έχουν κατώτερη ικανότητα να αναγνωρίσουν και να διακρίνουν τους ξεχωριστούς ήχους μιας γλώσσας.

Αντιθέτως, το πρόβλημα εντοπίζεται από την ελλιπή διασύνδεση ανάμεσα στην ακουστική περιοχή του εγκεφάλου, όπου γίνεται η επεξεργασία των ήχων των φωνημάτων, και στην περιοχή του Μπροκά, όπου γίνεται η ανωτέρου επιπέδου φωνολογική επεξεργασία της γλώσσας.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως τα νέα αυτά δεδομένα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών τεχνικών για τη βελτίωση της κατάστασης των δυσλεκτικών ανθρώπων.

www.onmed.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies