Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Nεογνική βαρηκοΐα: Είναι αντιμετωπίσιμη

Nεογνική βαρηκοΐα: Είναι αντιμετωπίσιμη

από kmir

Nεογνική βαρηκοΐα: Είναι αντιμετωπίσιμηΣτην Ελλάδα 100 με 186 βρέφη, στις 100.000 περίπου γεννήσεις τον χρόνο, πάσχουν από σοβαρή βαρηκοΐα. Επιπλέον 1 στα 1.000 παιδιά εκδηλώνουν απώλεια ακοής μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Είναι απαραίτητο να γίνεται έλεγχος ακοής στους πρώτους 3 μήνες της ζωής όλων των βρεφών, ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να παρέμβουμε μέχρι την ηλικία των 3 ετών γιατί μέχρι τότε ο εγκέφαλος έχει μεγάλη πλαστικότητα.

 

Της Μίνας Μαχαίρα, ωτορινολαρυγγολόγου

Που οφείλεται

Η συγγενής βαρηκοΐα οφείλεται 50% με 70% σε γενετικούς παράγοντες (30% συνδρομική, 70% μη συνδρομική) και 30% με 50% σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (λοιμώξεις του εμβρύου: κυτταρομεγαλοιός, τοξοπλάσμωση, έρπις , σύφιλη, ερυθρά, τραυματισμός κατά τον τοκετό, χορήγηση ωτοτοξικών φαρμάκων, υπερχολερυθριναιμία, προωρότητα, νεογνική ανοξία, επιληψία, παρωτίτιδα- μηνιγγίτιδα κ.τ.λ.

Πώς θα την «ανακαλύψετε»

Το 1ο βήμα: Η πρώτη και πιο απλή εξέταση (οι ωτακουστικές εκπομπές του κοχλία ) θα έπρεπε να γίνεται στο μαιευτήριο προ της εξόδου του βρέφους μετά τη γέννησή του, αλλά μπορεί να γίνει και του πρώτους μήνες.

Είναι ανώδυνη, απλά τοποθετούμε ένα βύσμα στον έξω ακουστικό πόρο του βρέφους. Αυτό συνδέεται με ένα καλώδιο με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στέλνοντας διαφόρους ήχους στο κάθε αυτί του βρέφους γίνεται η καταμέτρηση της απάντησης των ώτων του σε αυτά τα ερεθίσματα. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη, είναι μέθοδος μη επεμβατική, αντικειμενική, σύντομη και καλά ανεκτή.

Υπάρχει περίπτωση, η εξέταση αυτή να είναι την πρώτη φορά αρνητική, αν δεν είναι αρκετά ώριμα τα κύτταρα του κοχλία ή αν υπάρχει εκκριτική ωτίτιδα ή αμνιακό υγρό στο μέσο ους, και τότε επαναλαμβάνουμε την εξέταση σε 1 μήνα.

To 2o βήμα: Αν είναι πάλι αρνητική (χωρίς υγρό στο μέσο ους) προχωράμε άμεσα στην δεύτερη εξέταση, τα προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους, που απαιτεί ήπια μέθη. Βάζουμε ακουστικά στα ώτα που παράγουν διάφορους ήχους και με ηλεκτρόδια που τοποθετούμε στο δέρμα του κεφαλιού του μωρού, μετράμε αν το ηχητικό ερέθισμα φτάνει σε διάφορα σημεία της ακουστικής οδού. Αυτή είναι πιο αξιόπιστη μέθοδος γιατί εξετάζει όλη την ακουστική οδό και όχι μόνο τα κύτταρα του κοχλία όπως η πρώτη. Γίνεται μόνο σε παιδιά με αρνητικές ωτακουστικές εκπομπές και φυσιολογικό τυμπανόγραμμα.

To 3o βήμα: Αν είναι αρνητική τότε ψάχνουμε για τα πιθανά αίτια βαρηκοΐας. Πρέπει να γίνει μια μαγνητική τομογραφία των λιθοειδών άμφω (τα οστά που περικλείουν το όργανο της ακοής και το ακουστικό νεύρο) για τυχόν ανατομικές ανωμαλίες. Eπίσης πρέπει να γίνει αιματολογικός έλεγχος για κονεξίνες που είναι τα πιο συχνά γονίδια που η μετάλλαξή τους σχετίζεται με βαρηκοΐα, όπως έλεγχος βιοχημικός του αίματος, ιολογικός, θυρεοειδή κ.τ.λ, καθώς επίσης και έλεγχος διαφόρων οργάνων (νεφρά, μάτια, καρδιά) ανάλογα με το σύνδρομο που υποπτευόμαστε και διάφορες άλλες εξετάσεις για να διαγνώσουμε τον τύπο και την αιτία της βαρηκοΐας.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα

Ευτυχώς αν γίνει έγκαιρη διάγνωση ,υπάρχουν πέρα από τα κοινά ακουστικά βαρηκοΐας και αυτά που ενσωματώνονται μερικώς στο κρανίο (bone ancored hearing aid ΒΑΗΑ ) για παθήσεις του έξω και μέσου ωτός καθώς και τα κοχλιακά εμφυτεύματα ή τα εμφυτεύματα του εγκεφαλικού στελέχους για παθήσεις του ακουστικού νεύρου.

Έτσι κάθε παιδί ανάλογα με τον τύπο βαρηκοΐας που έχει, μπορεί να βοηθηθεί στο κατάλληλο σημείο και να αποκτήσει ακοή που θα του επιτρέψει συνδυασμένη με λογοθεραπεία αν χρειάζεται ,να αναπτύξει λόγο και κοινωνική συμπεριφορά.

Ειδικά τα εμφυτεύματα αποτελούν πρωτοποριακή εφεύρεση. Μέσω ενός ηλεκτροδίου με διάφορα κανάλια που τοποθετείται με επέμβαση (με χρήση μικροσκοπίου) μέσα στον κοχλία ή το εγκεφαλικό στέλεχος και τη βοήθεια ενός μικροφώνου, μεταδότη, επεξεργαστή ήχου και ενός δέκτηδιεγέρτη που τοποθετούνται υποδόρια, μπορεί ένα παιδί με βλάβη στο ακουστικό νεύρο να λαμβάνει ακουστικά ερεθίσματα.

Η εμφύτευση όμως πρέπει να γίνει στη μικρότερη δυνατή ηλικία, συνήθως σε παιδιά 3 ετών. Αναφέρεται ότι έχει γίνει και σε παιδιά 10 μηνών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη λόγου, γιατί η πλαστικότητα του εγκεφάλου στις μικρές ηλικίες είναι μεγάλη, δηλαδή υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αντίληψης των ηχητικών ερεθισμάτων, επεξεργασίας και εκμάθησης τους, όπως και σχηματισμού λόγου.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλά παιδιά που γεννήθηκαν με σημαντικού βαθμού βαρηκοΐα που χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όχι μόνο παρακολουθούν κανονικά το σχολειό αλλά μιλούν και ξένες γλώσσες και δεν υπολείπονται σε τίποτα σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογική ακοή!

Προβλήματα ακοής στα πιο μεγάλα παιδιά

Σε πιο μεγάλα παιδιά που δεν έχουν κάνει τέτοιους ελέγχους η παραμικρή υποψία π.χ. μη αντίδραση του σε θορύβους, χρήζει ακουολογικού ελέγχου: τυμπανόγραμμα και ακουόγραμμα.

Πιθανόν να πρόκειται μόνο για πρόβλημα αγωγής του ήχου που πιο συχνά οφείλεται στα λεγόμενα κρεατάκια (υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων), ή σε εκκριτική ωτίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί μια παρακολούθηση υπό αγωγή και αν δεν υπάρχει βελτίωση ακολουθεί η αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση (αδενοειδεκτομή, μυριγγοτομή, σωληνίσκοι αερισμού ανάλογα) ώστε το παιδί να μην υπολείπεται σε ακοή .

Αυτό που πρέπει να «κρατήσετε» είναι ότι στις μέρες μας η βαρηκοΐα είναι μια πάθηση αντιμετωπίσιμη, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση, από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής του μωρού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies