Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΓονιμότητα Μύθοι και αλήθειες για τη γονιμότητα και τη σύλληψη

Μύθοι και αλήθειες για τη γονιμότητα και τη σύλληψη

από kmir

7) Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι μεγάλοι εχθροί της γονιμότητας, με πρώτα τα χλαμύδια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση στις μολύνσεις από χλαμύδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σαλπιγγίτιδες, ενδομητρίτιδες ή να δρουν σιωπηλά προκαλώντας συμφύσεις στις σάλπιγγες και αδυναμία σύλληψης ή και καθ’ έξιν αποβολές. Η διάγνωσή τους μερικές φορές είναι δύσκολη και χρειάζονται ειδικές τεχνικές, όπως η PCR σε κολπικά υγρά. Η θεραπεία τους, επίσης, είναι μακροχρόνια, γι’ αυτό η λύση είναι η προφύλαξη με προφυλακτικό.

8) Μια άλλη κατάσταση που επηρεάζει τη γονιμότητα είναι η ενδομητρίωση. Αυτή συμβαίνει όταν αίμα, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, περνάει μέσα από τις σάλπιγγες στην περιτοναϊκή κοιλότητα, και σε ορισμένες γυναίκες που είναι ευπαθείς, χωρίς να ξέρουμε την ακριβή αιτία, δημιουργούνται κύστεις γεμάτες αίμα που μεγαλώνουν με κάθε κύκλο. Χαρακτηριστικό της είναι η δυσμηνόρροια που αρχίζει λίγο πριν από την περίοδο και κορυφώνεται κατά τη διάρκειά της. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ενδομητρίωση δυσκολεύονται να συλλάβουν μεταξύ 25 και 30, και γίνονται  υπογόνιμες αργότερα. Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις δυσκολίας σύλληψης πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις για να αποκλειστεί και αυτός ο παράγοντας.

9) Στο παρελθόν,  η διακοπής μιας κύησης αποτελούσε παράγοντα κίνδυνου για τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Σήμερα που οι διακοπές γίνονται σε νοσοκομεία και τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας, ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά όχι ανύπαρκτος, γι’ αυτό η καλύτερη προφύλαξη είναι η πρόληψη με τη χρησιμοποίηση μέτρων αντισύλληψης για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

10) Σε αντίθεση με τον μύθο που κυκλοφορεί, τα αντισυλληπτικά δεν επηρεάζουν την ικανότητα για σύλληψη, αντίθετα  βοηθούν τη γονιμότητα με το να προστατεύουν από κύστεις ωοθηκών, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ενδομητρίωσης και μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που μπορεί η διακοπή της να οδηγήσει σε προβλήματα.

11) Τέλος, δεν πρέπει να παραμελούμε τον ανδρικό παράγοντα, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι τροφές που περιέχουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα, τα οποία μετατρέπονται στον οργανισμό σε οιστρογόνα, επηρεάζουν τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα αδυναμία σύλληψης της γυναίκας. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι άνδρες δέχονται ευκολότερα να ελεγχθούν ώστε, αν υπάρχει πρόβλημα, να ανακαλύπτεται νωρίς.

Η συμβουλή μας: Γενικά, ο κανόνας λέει ότι το ζευγάρι πρέπει να προσπαθεί για ικανό χρονικό διάστημα (από έξι μήνες έως και έναν χρόνο, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας κυρίως) χωρίς άγχος και χωρίς η σύλληψη να γίνεται αυτοσκοπός, και μετά να αναζητά  ιατρική βοήθεια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies