Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΓονιμότητα Μύθοι και αλήθειες για τη γονιμότητα και τη σύλληψη

Μύθοι και αλήθειες για τη γονιμότητα και τη σύλληψη

από kmir

gonimotita-muthosΌταν μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει παιδί, τότε που χτυπάει και το καμπανάκι της μητρότητας (για κάποιον ανεξήγητο λόγο είναι το όριο των 30 ετών), αρχίζει και η ανησυχία για το αν μπορεί να μείνει έγκυος.

Αρχίζει να φέρνει στο μυαλό της ό,τι έχει ακούσει ή διαβάσει έως τότε και ξεκινά ο… αγώνας. Γενικά, για το θέμα σύλληψη και γονιμότητα κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και ανακρίβειες.

Της Ευθυμίας Κουτρουμπή, μαιευτήρος-χειρουργού γυναικολόγου

Ας προσπαθήσουμε να δούμε μερικούς από αυτούς.

 1) Η ηλικία. Είναι γεγονός ότι η ηλικία αγχώνει μεγάλο μέρος των γυναικών γύρω στα τριάντα. Η γονιμότητα είναι αλήθεια ότι αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά τα τριάντα πέντε μέχρι την εμμηνόπαυση, αλλά κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες συλλαμβάνουν εύκολα και μετά τα σαράντα, ενώ άλλες δυσκολεύονται από πολύ νωρίς. Το άγχος πολλές φορές αποτελεί από μόνο του παράγοντα που εμποδίζει τη σύλληψη. Πολλές φορές, ζευγάρια με ανεξήγητη στειρότητα, που προσπαθούν χρόνια για μια κύηση, συμβαίνει να τα καταφέρνουν όταν για κάποιον άλλον λόγο  ξεχάσουν τις εναγώνιες προσπάθειες σύλληψης και χαλαρώσουν.

2) Οι τροφές πολύ λίγο συμβάλλουν στη σύλληψη, εκτός και αν τίθεται θέμα νοσογόνου παχυσαρκίας που μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση και να δυσκολεύει τη σύλληψη. Ή όταν μια γυναίκα βρίσκεται στο άλλο άκρο, έχοντας πολύ χαμηλό βάρος που οδηγεί σε υποοιστρογοναιμία και σε διαταραχές περιόδου.

3) Το κάπνισμα. Oι βαριές καπνίστριες μπορεί να παρουσιάσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα αδυναμία σύλληψης.

4) Το αλκοόλ με μέτρο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας, αλλά η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και είναι τοξικό για το έμβρυο, γι’ αυτό όσο λιγότερο στη διάρκεια της κύησης τόσο το καλύτερο.

5) Η χρόνια λήψη φαρμάκων συνήθως δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, εκτός από τα φάρμακα για την ακμή, όπως τα ρετινοειδή που έχουν τερατογόνο δράση για το έμβρυο, γι’ αυτό απαγορεύεται αυστηρά η σύλληψη κατά τη διάρκεια λήψης τους και για ένα τρίμηνο με εξάμηνο μετά. Επίσης, ορισμένα αντιψυχωτικά φάρμακα επηρεάζουν την περίοδο και κατ’ επέκταση τη γονιμότητα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αυθαίρετα η διακοπή τους. Γενικά, αν μια γυναίκα πρέπει να παίρνει κάποιο φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να συζητάει με τον γιατρό της τις επιπτώσεις του στη γονιμότητά της και στο έμβρυο σε μια ενδεχόμενη κύηση.

6) Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένος ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί εξωτερικά κονδυλώματα και δυσπλασίες στον τράχηλο. Ο ιός αυτός δεν επηρεάζει την ικανότητα για σύλληψη, αλλά οι γυναίκες δεν πρέπει να παραλείπουν τον τακτικό ετήσιο έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, γιατί αν υπάρχει μια δυσπλασία στον τράχηλο, μπορεί να χειροτερέψει κατά τη διάρκεια μιας κύησης και να φτάσει να γίνει ακόμα και κακοήθεια, με αποτέλεσμα η έγκυος, αντί να χαίρεται με την κύηση, να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies