Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Μητρικός θηλασμός & ανάπτυξη!

Μητρικός θηλασμός & ανάπτυξη!

από kmir

BrainThilasmosΗ αρχή είναι το ήμισυ του παντός έλεγε ο αρχαίος μας φιλόσοφος Πυθαγόρας.

Έτσι, και ο μητρικός θηλασμός, ο οποίος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε νεογέννητο καθώς και αποκλειστικό προνόμιο κάθε μητέρας, είναι η αρχή για μια σωστή και υγιή ανάπτυξη.

Της Γεωργίου Αντιγόνης, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, diatrofi.gr

Γενικά αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από την πρώτη ημέρα της ζωής του βρέφους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής του ηλικίας γιατί τίθενται οι βάσεις για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξή του.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου το βρέφος τριπλασιάζει το βάρος γέννησης και αυξάνει κατά 50% το μήκος του. Για να επιτευχθεί η ραγδαία αυτή ανάπτυξη και να καλυφθούν οι ανάγκες του χρειάζεται τροφή με πλούσια θερμιδική και θρεπτική αξία.

Το γάλα της μητέρας αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του πρώτου έτους αν είναι εφικτό.

Το μητρικό γάλα αποτελεί ένα “μείγμα” θρεπτικών συστατικών και βιολογικών παραγόντων τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους. Έχει υψηλή διατροφική αξία και σύνθεση που κανένα ξένο γάλα δεν μπορεί να “μιμηθεί “.

Ο θηλασμός προάγει επίσης το δεσμό μητέρας- παιδιού και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση του θηλασμού με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε παιδιά που έχουν θηλάσει και χαμηλότερη επίπτωση λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Ας δούμε τι γίνεται με τη σωματική ανάπτυξη των βρεφών από την ημέρα της γέννησής τους και έπειτα και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται γενικά από τη διατροφή και ειδικότερα τι γίνεται με τα βρέφη που θηλάζουν.

Κατ’αρχήν πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο βάρος του παιδιού, το οποίο παρακολουθείται τακτικά και οι τιμές τοποθετούνται σε ειδικές καμπύλες αύξησης, ώστε να συγκρίνουμε την πρόσληψη βάρους του συγκεκριμένου βρέφους με εκείνη των περισσότερων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύουμε μη φυσιολογικές αποκλίσεις, όπως τάση για παχυσαρκία, για καθυστέρηση ή στασιμότητα στην αύξηση.

Επειδή, όμως τα βρέφη που θηλάζουν έχουν την τάση κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής τους να χάνουν βάρος κατά ένα ποσοστό 5-8%, πολλοί γονείς μη γνωρίζοντας και μην έχοντας ενημερωθεί σωστά από κάποιον ειδικό, αποφασίζουν τα διακόψουν το θηλασμό, ανησυχώντας για την ανάπτυξη του παιδιού τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν την ευκαιρία όλων των ωφελειών που προσδίδει ο θηλασμός, απλά και μόνο επειδή το βρέφος, αλλά και η ίδια μητέρα προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Για το λόγο αυτό λοιπόν, οι επιστήμονες μετά από μελέτες κατασκεύασαν νέες καμπύλες σωματικής αύξησης για βρέφη που θηλάζουν, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον ρυθμό ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχει κάθε βρέφος, εάν οι μητέρες ακολουθούσαν τις καλύτερες πρακτικές, δηλαδή αποκλειστικό θηλασμό, αποφυγή καπνίσματος, εισαγωγή στερεών τροφών όταν πρέπει.

Πέρα από το βάρος, έχουν παρατηρηθεί και μορφολογικές και νοητικές αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε παιδιά που δε θήλασαν ή θήλασαν ελάχιστα και σε παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας δεν προκύπτουν μόνο από τα γονίδια των γονιών μας, αλλά και από τον τρόπο διατροφής και τις συνήθειες των πρώτων μας χρόνων. Το κρανίο και το πρόσωπο μορφοποιούνται και διαπλάθονται διαρκώς για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής μας. Παιδιά που δεν θήλασαν ή θήλασαν ελάχιστα, παιδιά που πίνουν γάλα στο μπιμπερό έως τριών και τεσσάρων ετών, νήπια που έχουν έντονη την συνήθεια της πιπίλας, θέτουν τα οστά του προσώπου τους υπό την καθημερινή επίδραση ανώμαλων δυνάμεων που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Αντίθετα με το μπουκάλι, όπου το γάλα ρέει σχεδόν από μόνο του, ο θηλασμός απαιτεί πιο μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του μωρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γυμνάζονται καλά οι μύες του προσώπου, πράγμα που έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών, στην οδοντοφυΐα και φυσικά στην ανάπτυξη του λόγου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies