Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Μήπως αυτά είναι τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;

Μήπως αυτά είναι τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;

από kmir

Sea-Gypsies- 1Μια φυλή στο Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και το μεγαλύτερο νησί της Ασίας, ζει απομονωμένο στο δικό τους παράδεισο.

Οι Μπαζώ ή Μπατζώ ζουν κατά κύριο λόγο σε μικρές βάρκες και ταξιδεύουν μέρα νύχτα με τα ρεύματα της θάλασσας βασιζόμενοι για την επιβίωσή τους στην αλιεία μόνο με τον παραδοσιακό εξοπλισμό που έχουν στη διάθεσή τους.

Γι’ αυτό το λόγο αποκαλούνται οι «τσιγγάνοι της θάλασσας».

Μέλη της φυλής εξακολουθούν να ζουν στη μέση του πουθενά, σε χωριά που επιπλέουν χτισμένα πάνω σε κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ πολλοί έχουν βγει στις ακτές και ζουν σε μικρά νησιά, αλλά εξακολουθούν να εξερευνούν τους ωκεανούς και να πουλούν τα λιγοστά ψάρια τους.

Sea-Gypsies-2Ο Rehahn, ένας Γάλλος φωτογράφος, πέρασε μερικές ημέρες με αυτούς τους θαλάσσιους τσιγγάνους. Μετά από αυτή την εμπειρία, ο Γάλλος φωτογράφος λέει πως θα κρατάει πάντα στα βάθη της καρδιάς του την ανάμνηση της γαλήνης και της ηρεμίας που αναδύεται μέσα από αυτά τα μέρη και από αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα κοινό με τον σύγχρονο άνθρωπο και οι οποίοι ζουν μόνο από το νερό.

Οι Μπαζώ, οι νομάδες της θάλασσας, δεν αναγνωρίζονται ούτε γίνονται αποδεκτοί από τις γειτονικές χώρες. Βρίσκονται εκεί με δική τους επιλογή και ευθύνη.

Έχουν επιλέξει να ζουν στο δικό τους μικρό παράδεισο. Άνθρωποι χωρίς ηλικία Η φυλή αυτή δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Οι Μπαζώ δεν γνωρίζουν την ηλικία τους. Έχουν μία μικρή ιδέα για την έννοια της ηλικίας αλλά ο χρόνος δεν τους απασχολεί, μόνο το παρόν τους ενδιαφέρει.

Ανεξαρτήτως ηλικίας όλοι καταφέρνουν να βρουν ένα μέρος και να ψαρέψουν. Οι γυναίκες γεννούν σε καλύβες πάνω σε ξύλινα βάθρα.

Οι περισσότεροι Μπαζώ γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν στην περιοχή τους. Τα μικρά παιδιά είναι διαρκώς μέσα σε βάρκες, μαθαίνουν πώς να καταδύονται και να κολυμπούν, ενώ όσα έχουν φτάσει την ηλικία των οκτώ μαθαίνουν να κυνηγούν ζώα.

Sea-Gypsies-3

Η θαλάσσια πατρίδα των Μπαζώ με πράσινο χρώμα. Ζουν στον ωκεανό μεταξύ Μαλαισίας, Φιλιππίνων και Ινδονησίας….

 

 

 

 

 

 

 

Bajau-Sea Nomads map

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.mixanitouxronou.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies