Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Μητρικό γάλα: Απλώς αναντικατάστατο

Μητρικό γάλα: Απλώς αναντικατάστατο

από kmir

Τα συνηθέστερα προβλήματα

Αν δεν καθοδηγηθείτε σωστά από κάποιον δικό σας άνθρωπο, ή τον γιατρό σας, μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα: ραγάδες στις θηλές, επίπεδες θηλές, λίγο ή πολύ γάλα, πέτρωμα, μαστίτιδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν. Δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο θηλασμός, άλλωστε, είναι εύκολη διαδικασία, και η ίδια η φύση θα σας οδηγήσει.

Αν, για παράδειγμα, έχετε επίπεδη θηλή, θα κάνετε μια ειδική άσκηση και η θηλή σας θ’ ανατείλει. Αν έχετε λίγο γάλα, αρκεί να βάζετε το μωρό πιο συχνά στο στήθος σας και το γάλα θα έρθει. Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή στο στρώμα του μαστού. Όταν δημιουργηθεί ραγάδα στο στήθος, μπορεί να εισχωρήσει κάποιο μικρόβιο. Το πιο συνηθισμένο είναι ο σταφυλόκοκκος, που μπαίνει στην κυκλοφορία και δημιουργεί φλεγμονή, η οποία έχει τοπικά συμπτώματα και πόνο, αλλά και γενικά συμπτώματα: κακουχία, ρίγος, πυρετό. Αυτή η φλεγμονή δεν διαβρώνει τους γαλακτοφόρους πόρους και, ως εκ τούτου, δεν μολύνεται το γάλα. Η γυναίκα εξακολουθεί να θηλάζει κατά τη διάρκεια της μαστίτιδας, και μάλιστα ενδείκνυται να θηλάζει, γιατί έτσι αποσυμφορεί το στήθος της. Συγχρόνως, μπορεί να παίρνει αντιβίωση.

Γενικά, να έχετε στον νου σας ότι κανένα από τα προαναφερθέντα προβλήματα θηλασμού δεν συνιστά λόγο απογαλακτισμού. Συνεπώς, εξακολουθήστε να προσφέρετε στον εαυτό σας τη χαρά του θηλασμού, και στο μωρό σας αυτό το μοναδικό δώρο ζωής.

Η συμβουλή μας: Είναι πολύ σημαντικό ο πρώτος θηλασμός να γίνει νωρίς, για ν’ αρχίσει η κινητοποίηση των ορμονών για την παραγωγή του γάλακτος. Άλλωστε, η παραγωγή του γάλακτος στη μητέρα είναι ορμονικό θέμα. Όσο πιο νωρίς βάλετε το μωρό σας στο στήθος σας για να θηλάσει, τόσο πιο γρήγορα αρχίζει ο οργανισμός να παράγει γάλα και το παιδί εξοικειώνεται.

* Η κυρία Στέλλα Εγγλέζου είναι αναπληρώτρια διευθύντρια Νεογνολογικού Τμήματος, υπεύθυνη του Τμήματος Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού και της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies