Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα in brief

Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα in brief

από kmir

vlastokuttara-1Της Κατερίνας Σταυροπούλου-Γκιόκα, διευθύντριας της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Τι εννοούμε με τη λέξη «βλαστοκύτταρα»;

Με τον όρο «βλαστικά» περιγράφονται τα κύτταρα που λειτουργούν ως παρακαταθήκη από την οποία δημιουργούνται (βλαστάνουν) άλλα κύτταρα, μέσω της διαδικασίας ανάπτυξης και ομοιόστασης του οργανισμού. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλών ειδών βλαστικά κύτταρα, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ανανέωση των ιστών. Τα βλαστικά κύτταρα κατηγοριοποιούνται ως εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία εντοπίζονται πολύ νωρίς κατά την πρώτη εβδομάδα της εμβρυϊκής ανάπτυξης (κύτταρα της βλαστοκύστης). Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται «ποικιλοδύναμα» διότι έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται σε όλους τους ιστούς και τα όργανα από τα οποία προέρχεται ο άνθρωπος.

Μία άλλη κατηγορία βλαστικών κυττάρων είναι τα «ενήλικα βλαστικά κύτταρα», τα οποία εντοπίζονται στον δεύτερο μήνα της κυήσεως και ονομάζονται «πολυδύναμα» διότι έχουν την ικανότητα να διαφοροποιηθούν σε διάφορους κυτταρικούς πληθυσμούς και όχι σε ιστούς και όργανα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε ικανοποιητικό αριθμό στον μυελό των οστών και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα, και μπορούν να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα του αιμοποιητικού ιστού  (π.χ., λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά, αιμοπετάλια κ.λπ.).  Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα μεσεγχυματικά κύτταρα.

Τι είναι τα μεσεγχυματικά ή στελεχιαία κύτταρα;

Πολυδύναμα μη αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία εντοπίζονται σε διάφορους ιστούς. Βρίσκονται κυρίως στον μυελό των οστών παρέχοντας το στρώμα για την ανάπτυξη των αρχεγόνων αιμοποιητικών κυττάρων. Για τον λόγο αυτό ονομάζονται και κύτταρα του στρώματος.

Πηγές μεσεγχυματικών κυττάρων

Κύριες πηγές μεσεγχυματικών κυττάρων είναι ο μυελός των οστών, η Βαρτόνιος Γέλη (Wharton Gelly) του τεμαχίου του ομφάλιου λώρου και ο λιπώδης ιστός. Μικρότερης περιεκτικότητας σε μεσεγχυματικά κύτταρα είναι το ομφαλοπλακουντικό αίμα, το αμνιακό υγρό και η ομφαλική φλέβα.

Τι είναι καλύτερο για το παιδί μου: η φύλαξη ομφαλοπλακουντιακού αίματος ή η φύλαξη μεσεγχυματικών κυττάρων;

Η φύλαξη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος για αυτόλογη χρήση δεν συνίσταται από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ηθικής, η Πολιτική της Παγκόσμιας Δεξαμενής Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA). Επίσης, η Αμερικανική Ακαδημία των Παιδιάτρων και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων έχουν υιοθετήσει κοινή πολιτική σχετικά με την ηθική και ωφελιμότητα των δημόσιων τραπεζών ΟΠΑ.

Η φύλαξη των μεσεγχυματικών κυττάρων συνιστάται για μελλοντικές κυτταρικές θεραπείες από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση κακώσεων σπονδυλικής στήλης και οστών, ανάπλαση χόνδρων και τενόντων, στη σκλήρυνση κατά πλάκας και τελευταία στη σήψη. Η φύλαξη μεσεγχυματικών κυττάρων είναι αυτόλογη και δεν αφορά μόνο το ίδιο το παιδί, αλλά ολόκληρη την οικογένεια. Αυτό συμβαίνει διότι τα κύτταρα αυτά στερούνται των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας που προκαλούν την απόρριψη του μοσχεύματος.

Ποια η διαφορά της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος σε σχέση με τους αντίστοιχους ιδιωτικούς φορείς;

Η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος επεξεργάζεται και καταψύχει μονάδες ΟΠΑ για αλλογενή μεταμόσχευση, δηλαδή για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από αιματολογικό νόσημα και δεν έχουν ιστοσυμβατό δότη μέσα στην οικογένεια. Για τον λόγο αυτό καταφεύγουν στις Παγκόσμιες Δεξαμενές. Μία εξ αυτών  είναι και η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Οι γονείς δωρίζουν το αίμα τους στην Τράπεζα για οποιονδήποτε το έχει ανάγκη. Η προσφορά του αίματος είναι δωρεά και δωρεάν.

Ποιο είναι περίπου το κόστος;

Είναι βασικό να τονιστεί ότι το κόστος φύλαξης στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος αφορά στην αποθήκευση μεσεγχυματικών κυττάρων για οικογενειακή χρήση και όχι στο Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα. Το κόστος ανέρχεται στα 800 ευρώ +ΦΠΑ.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ο γονιός για να ενημερωθεί;

Οι ενημερώσεις για το κοινό πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκεύη στις 11:30π.μ. και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 16:00μ.μ.

 Τηλ.: 210 6597697 τηλεφωνικό κέντρο και 2106597341, καθώς και στη διεύθυνση www.hcbb.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies