Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Καλό-κακό άγγιγμα! Πως θα το ξεχωρίσει;

Καλό-κακό άγγιγμα! Πως θα το ξεχωρίσει;

από kmir

aggigmaΠως θα μάθουμε στο παιδί μας να ξεχωρίζει ένα καλό από ένα κακό άγγιγμα;

Tης Βάσιας Σαραντοπούλου, ψυχολόγου, http://vassiasarantopoulou.blogspot.com

Συμβουλές προς το παιδί!

Το σώμα σου ανήκει σε σένα. Το ίδιο και το μυαλό σου.

Όλοι πρέπει να το σέβονται και κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω του.

Η σωματική επαφή είναι βασικό στοιχείο της ζωής μας. Όταν νιώθουμε άνετα, τρυφερά και αγαπημένα, οι άνθρωποι κρατιόμαστε από τα χέρια, αγκαλιαζόμαστε, φιλιόμαστε.

Αγκαλιαζόμαστε και αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, μόνο όποτε θέλουμε, και όχι όποτε θέλουν οι άλλοι, ακόμα κι αν αυτοί είναι συγγενείς μας. Δεν είναι θέμα ευγενείας. Υπάρχουν όμως και μερικά αγγίγματα που δεν προέρχονται από πραγματικό ενδιαφέρον και πραγματική αγάπη.

Έχουμε δικαίωμα στον ιδιωτικό χώρο. Εκεί που ντυνόμαστε, εκεί που πλενόμαστε, εκεί που κοιμόμαστε. Ακόμα και με τη μαμά: «Όχι μαμά τη θέλω κλειστή την πόρτα»

Καλό – κακό άγγιγμα!

Δεν είναι ΟΚ όταν κάποιος μας αγγίξει σε ακατάλληλα σημεία. Το όριο είναι το εσώρουχο. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να μας αγγίξει, αλλά αν δεν θέλουμε, μπορούμε να πούμε όχι ακόμα και σε αυτόν.

Το ερωτικό άγγιγμα και ο ερωτικός τρόπος ομιλίας δεν πρέπει να επιβάλλονται, και ποτέ και σε καμία περίπτωση να απευθύνονται από ενηλίκους σε ανήλικους. Ο νόμος και η κοινωνία καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Έχεις το δικαίωμα να αρνηθείς ένα φιλί ή ένα άγγιγμα.

Πρέπει να μάθεις να λες όχι, ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρος για τις προθέσεις του άλλου. Μόνο και μόνο επειδή σου φαίνεται περίεργο αυτό που σου ζητάει. Μη διστάζεις μήπως τον προσβάλλεις. Μη σε νοιάζει τι γνώμη έχει ο κόσμος γι’ αυτόν. Εσύ πρέπει να πεις ΟΧΙ και να το πεις σε κάποιον μεγάλο που εμπιστεύεσαι όταν κάποιος σε πειράξει.

Καλά – κακά μυστικά!

Είναι περίεργο όταν κάποιος μας ζητάει να κρατήσουμε ένα μυστικό που όμως αφορά τον εαυτό μας.

Όποιο μυστικό δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, να φοβόμαστε, να λυπόμαστε, δεν είναι καλό και πρέπει να το λέμε.

Καλό μυστικό: ένα πάρτι έκπληξη!

Τα κακά μυστικά πρέπει να τα λέμε σε κάποιον που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε.

Πρόληψη και Προστασία!

Αν κάποιος σε πειράξει, να ξέρεις ότι δεν φταις εσύ. Όλοι πρέπει να σεβόμαστε τα όρια του σώματός μας αλλά και του άλλου.

Μπορείς να επιλέξεις με ποιον ενήλικα (φιλιά, αγκαλιές, χάδια) θα έχεις επαφή και με ποιον όχι. Και στην πορεία να αλλάξεις γνώμη αν θες.

Μην ντρέπεσαι

Μη νιώθεις υπεύθυνος

Μη φοβάσαι

Ένας σωστός ενήλικας θα έπαιρνε πάντα την άδεια από τους δικούς σου για να σε πάει κάπου ή να σου κάνει κάτι. Ποτέ δε θα σε φοβέριζε να μη μιλήσεις.

Οι μεγάλοι που φέρονται έτσι, μας εκμεταλλεύονται και προδίδουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνουμε.

Συμπαθητικός, γλυκός και άνετος δε σημαίνει πάντα καλός άνθρωπος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακούς τη διαίσθησή σου και να ενημερώνεις έναν δικό σου που θα σε ακούσει σοβαρά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies