Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Μάρτης: Η νέα πρόταση στο παιδικό βιβλίο!

Μάρτης: Η νέα πρόταση στο παιδικό βιβλίο!

από kmir

O nanos den koimatai 1Η Άννα Παπαφίγκου και ο Γιάννης Γκανάς, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον δικό τους εκδοτικό οίκο μόνο με παιδικά βιβλία, έτσι τον Μάρτη του 2014, το όνειρο τους πήρε σάρκα και οστά…

Συνέντευξη στη Μαρία Σκοπελίτη

Θα ήθελα να μου μιλήσετε για το εκδοτικό σας εγχείρημα, ποια η διαφορά από άλλους εκδοτικούς οίκους;

Ο Μάρτης κλείνει σύντομα δύο χρόνια ζωής. Είναι ένα εγχείρημα που χρόνια θέλαμε να τολμήσουμε και τον Μάρτη του 2014 ήταν η κατάλληλη για εμάς στιγμή.

Αυτό που θέλουμε να μας χαρακτηρίζει είναι το ξεκάθαρο παιδαγωγικό στίγμα σε κάθε μας βιβλίο. Το παιδί να αντιμετωπίζεται πάντοτε με σεβασμό. Tα βιβλία που εκδίδουμε, είναι τα βιβλία που επιλέγουμε και για τα παιδιά μας.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό βιβλίο και ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση;

Και οι δύο αγαπήσαμε το βιβλίο από μικροί. Σ ‘αυτό συνέβαλλε και το γεγονός ότι μεγαλώσαμε σε βιβλιοφιλικές οικογένειες.

Η μητέρα της Άννας είναι μεταφράστρια από τα νορβηγικά και τα Σουηδικά.

Ο Γιάννης εργάζεται στις εκδόσεις Μελάνι που διατηρεί η μητέρα του Πόπη Γκανά και πατέρας του είναι ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς.

Η ενασχόληση μας με το βιβλίο ήταν φυσικό επακόλουθο…

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική. Υπάρχει ανάγκη για καλό παιδικό βιβλίο. Εξίσου όμως σημαντική είναι για εμάς και η ανταπόκριση των παιδιών.

Χαιρόμαστε όταν διαπιστώνουμε από τις διαδραστικές παρουσιάσεις που κάνουμε σε βιβλιοπωλεία και σχολεία ότι απολαμβάνουν τις ιστορίες μας και χαίρονται να γνωρίζουν και να ανακαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους μέσα από αυτές.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε την έκδοση ενός βιβλίου;

Τα κριτήρια είναι πολλά. Γίνονται πολλές συζητήσεις πριν προχωρήσουμε στην έκδοση. Αυτές αφορούν στους συγγραφείς, στην εικονογράφηση, στη θεματολογία κ.α. Σημαντικό είναι επίσης ότι κάθε στάδιο της παραγωγής, από την επιλογή του τίτλου μέχρι την έκδοση το παρακολουθούμε και το υλοποιούμε μόνοι μας.

Πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα βιβλίου για ένα παιδί;

Το διάβασμα για ένα παιδί είναι όσο σημαντικό είναι και για έναν ενήλικα. Συχνά λέμε “πατρίδα” μας, τα παιδικά μας χρόνια” πάντα εκεί γυρνάνε οι ενήλικες για να βρουν παρηγοριά και ασφάλεια.

Είναι τρόπος ζωής. Εμείς οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο είτε διαβάζοντας εμείς για τους εαυτούς μας είτε διαβάζοντας στα παιδιά μας.

Αν για εμάς το διάβασμα δεν αποτελεί ανάγκη γιατί να αποτελεί για τα παιδιά;

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies